Slušamo prosvjednike, no izbori će biti možda i 2012.

3.3.2011.
16:32
VOYO logo

Jadranka Kosor, Petar Čobanković i Darko Milinović komentirali su prosvjed održan u srijedu navečer i paljenje stranačkih zastava.

Pritisnuta prisustvom europske povjerenice za pravosuđe u Banskim dvorima, Viviane Reding, premijerka Jadranka Kosor konačno je komentirala prosvjede i pritom se ponašala kao da o tome neprestano govori. Reding su, naime, upitali mogu li prosvjedi omesti Hrvatsku na njenom putu u Europsku uniju, na što je povjerenica odgovorila da se EU neće miješati u to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosvjedovati je pravo građana, a političari trebaju slušati što oni kažu i odlučiti kako odgovoriti na zahtjeve. To nije posao kojim će se baviti EU, nego premijerka i Vlada", dodala je.

Kosor je zatim ponovila, odnosno preformulirala povjereničine riječi. "Svakako svatko ima pravo prosvjedovati. Sigurno da oni koji vode državu moraju ne samo slušati, nego i čuti ono što se na prosvjedima govori."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je kako je nasilje "neprihvatljivo" te napomenula da će izbori unatoč prosvjedima biti održani "prema ustavnom roku, krajem ove ili početkom iduće godine".

"To će tako i biti, o tome odlučuje vladajuća većina, a ne ulica", kazala je.

"Kad dođe vrijeme za izbore mi ćemo kao Vlada položiti račune pred građanke i građane. Oni su ti koji će na izborima odučiti tko će dalje voditi Vladu. Sve do tada mi ćemo ustrajno nastaviti svoj posao oko završetka pregovora i snaženja gospodarstva", zaključila je.

Darko Milinović je kazao kako je za HDZ na proteklim izborima glasalo više od 907 tisuća građana te da su njihovi osjećaji povrijeđeni paljenjem zastave Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Paljenjem zastave HDZ-a povrijeđeni su osjećaji najmanje 230 tisuća članova HDZ-a", kazao je potpredsjednik Vlade dodajući kako se protivi nasilju na prosvjedima.

Smatra i kako prisustvo laburista Dragutina Lesara i IDS-ovca Damira Kajina dokazuje da iza prosvjeda stoji oporba. Kazao je i kako su poruke prosvjeda "nerazumljive", a na upit nije li među njima razabrao niti u jednom momentu da oni traže odlazak Vlade, Milinović je kazao: "Rekao sam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zastava je svagdje i svakom dio nečega što predstavlja određen simbol i mislim da je to jedna izuzetno ružna gesta", kazao je Čobanković o paljenju zastave HDZ-a, dok je za paljenje zastave EU ustvrdio da je to "još katastrofičnije".

specijal-201011220227004-Više o temi Prosvjedi

Zdravstvena participacija će prema izmijenjenom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju umjesto 15 kuna iznositi 10 prilikom posjeta liječnicima primarne, opće medicine, ginekologije i dentalne medicine te kod izdavanja lijekova na recept.

Ministar zdravstva Darko Milinović je kazao kako je spajanjem bolnica, odnosno racionalizacijama koje provodi njegovo ministarstvo, u Zagrebu lani ušteđeno oko 50 milijuna kuna. Požalio se da SDP, odnosno Skupština Grada Zagreba, nije htio sudjelovati u provođenju reforme jer bi uštede tada bile veće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je uskladila Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama sa zakonodavstvom EU, te povećala obvezni roditeljski dopust sa 70 na 98 dana. On se ne može prebacivati na oca, koji, pak, tek po isteku tih 98 dana može koristiti porodiljni dopust.

Vezani članci:

arti-201103021100006 arti-201103020666006 arti-201103020589006 arti-201103030291006 arti-201103030421006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo