Slučaj 'Srebrnjak' / Pavičić Vukičević: 'Na Srebrnjaku su obavljali operacije za koje nisu imali dozvolu. Šteta je višemilijunska'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Grad je jučer protiv smijenjenog ravnatelja dr. Bore Nogala podnio i kaznenu prijavu zbog nadriliječništva

18.12.2019.
12:51
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević u odgovoru RTL-u najavila je da će danas zatražiti provođenje stručnog nadzora u Dječjoj bolnici Srebrnjak, a krenut će i u proceduru ugovaranja nezavisne revizije kako bi utvrdili i sve detalje poslovanja bolnice. 

Podsjetimo, Nakon smjene dr. Bore Nogala s dužnosti ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, Grad Zagreb je protiv njega jučer podnio i kaznenu prijavu zbog nadriliječništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANAK

"Magistrica nutricionizma ordinirala u gastroenterološkoj ambulanti"

"Grad Zagreb je kao osnivač Dječje bolnice Srebrnjak izvješća HZZO-a iz 2015., 2016. i 2019. dobio na uvid u srijedu, 11. prosinca 2019. Iz Izvješća HZZO-a za 2015. te ponovno za 2016. godinu razvidno je da je osoba koja je po struci magistrica nutricionizma (potpuno samostalno) ordinirala u gastroenterološkoj ambulanti, iako je to po Zakonu o liječništvu zapriječeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO je utvrdio da je 'liječila' djecu, ali i odrasle osobe za što Bolnica nije imala odobrenje Direkcije Zavoda (HZZO-a). Zbog toga smo prisiljeni protiv navedene magistrice nutricionizma podnijeti kaznenu prijavu zbog nadriliječništva (članak 184. Kaznenog zakona: Tko je nemajući propisanu stručnu spremu bavi liječenjem ili pružanjem druge medicinske pomoći, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine), ali i protiv odgovornih osoba", odgovorila je RTL-u Pavičić Vukičević te dodala kako je u tom kontekstu raspravljala na jučerašnjoj tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i Odbora za kontrolu Gradske skupštine Grada Zagreba. 

"Nemaju dozvolu za provođenje tonzilektomije"

Tvrdi i kako Dječja bolnica Srebrnjak nema dopusnicu Ministarstva za provođenje operacija kakvih se u bolnici obavi više od 300 godišnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"DB Srednjak nema dopusnicu Ministarstva zdravstva za provođenje operativnih zahvata (tonzilektomije) kakvih se u bolnici godišnje obavlja preko 300. S obzirom da se radi o neugovorenoj djelatnosti bolnice, HZZO nikada nije mogao plaćati te račune bolnici. Naše su "grube" procjene da je time DB Srebrnjak, a posljedično i Proračun Grada Zagreba iz kojeg se saniraju gubici zagrebačkih bolnica, oštećen za višemilijunske iznose", napisala je u odgovoru RTL-u Pavičić Vukićević. 

Navela je da će zbog navedenog ugovoriti "po zakonom propisanoj proceduri nezavisnu reviziju kako bismo utvrdili sve detalje poslovanja DB Srebrnjaka", ali i da će danas uputiti zahtjev za provođenje stručnog nadzora Ministarstvu zdravstva – zdravstvenoj inspekciji, Hrvatskoj liječničkoj komori, Hrvatskom liječničkom zboru, Hrvatskom društvu za dječju kirurgiju i Pravobraniteljici za djecu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnici Srebrnjaka sutra prosvjeduju zbog optužbi za nadriliječništvo

S druge strane, zbog optužbi za nadriliječništvo na jučerašnjoj sjednici Gradskog odbora za zdravstvo, djelatnici Dječje bolnice Srebrnjak održat će u četvrtak u podne prosvjed kako bi zaštitili svoj i dignitet pacijenata koje liječe, doznaje Hina danas u bolnici.

Odluku o tome jutros je jednoglasno donijelo Stručno vijeće bolnice, koje drži da se tvrdnjama o navodnom nadriiliječništvu obmanjuje javnost, a bolnica kleveće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju kako je Dječja bolnica Srebrnjak certificirani centar izvrsnosti Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Europske unije, te da svom radu pristupaju multidiscplinarno, što znači da u liječenju djece uz pedijatre sudjeluju mnoge druge struke, poput psihologa, fizioterapeuta, nutricionista, molekularnih biologa itd.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo