NE SMIRUJU SE REKACIJE / Slučaj teško bolesne Hrvatice izazvao gorčinu kod mnogih, svi upiru prstom u jednog čovjeka: 'Voljela bih da lupi šakom o stol...'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Liječnica Marić kaže kako je inače praksa da se pacijenti jave na šalter ili kirurgu oko nalaza, ali svakako i obiteljskom liječniku

20.2.2023.
17:46
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Andreja Marić, liječnica i saborska zastupnica, za N1 je komentirala slučaj Line Budak, zagrebačke odvjetnice koja je prošli tjedan ispričala da joj nitko u zagrebačkoj Klinici za tumore sedam mjeseci nije rekao da boluje od karcinoma dojke.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, komentirao je kako odvjetnica Budak ima neke skrivene motive zbog kojih je izašla s pričom u javnost. Liječnica Marić pak kaže kako ne podržava neprimjerenu komunikaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ZGROŽENA SAM' /

Lini Budak je potrebna hitna kemoterapija: 'Ja sam zaprepaštena ovako drskim i bezobraznim odgovorom ministra Beroša'

Image
'ZGROŽENA SAM' /

Lini Budak je potrebna hitna kemoterapija: 'Ja sam zaprepaštena ovako drskim i bezobraznim odgovorom ministra Beroša'

'Rado bih da se sustav promijeni'

"Beroš koliko god kaže da se trudi poboljšati slučaj, reforme izostaju. Imamo puno problema, a jedna je i problematična komunikacija. Ne podržavam nikakve neprimjerene izraze. Rado bih da se sustav promijeni i unaprijedi da postoji potpuna razina odgovornosti svih dionika u zdravstvu. Ne znam gdje se dogodio krivi spoj, Klinika za tumore je eminentna klinika i ima određene protokole, je li se ona trebala javiti ili nije, ne mogu ulaziti u detalje, žao mi je što je zakasnila s terapijom", govori Marić.

Kaže kako je inače praksa da se pacijenti jave na šalter ili kirurgu oko nalaza, ali svakako i obiteljskom liječniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ovisi kakvi su protokoli u određenoj ustanovi. Gdje se dogodio kratki spoj, ne mogu komentirati bez kompletnih izvid", kaže.

'Voljela bih da Beroš lupi šakom o stol'

Marić ponavlja kako pacijenti obično, barem u njenoj bolnici, dobiju uputu da se jave. Dodaje i da pacijenti obično imaju listu stvari koje moraju napraviti. "Negdje se dogodio krivi spoj, ali to nam je pouka da treba protokole u svim zdravstvenim ustanovama pregledati, unaprijediti, da nam se ovakve stvari više ne ponove", kaže Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Beroš već duže vrijeme spominje reformu u zdravstvu, a Marić kaže da sve ide toliko sporo da joj je teško vjerovati u to.

"Voljela bih da ministar lupi šakom o stol, kaže kakvu je reformu zamislio, konkretne stvari", kaže Marić i dodaje kako mu je na saborskoj raspravi dala u ruke popis onoga što obiteljska medicina traži da se napravi kako bi se administrativno rasteretila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo