SLUČAJ O KOJEM BRUJI HRVATSKA / Ravnatelj KBC-a ispričao se Lini Budak koja je mjesecima čekala nalaze. Ali, gdje je on bio cijelo vrijeme?

Prvo je pacijentici poželio ozdravljanje, a onda je prokomentirao gdje je nalaz bio cijelo vrijeme i tko je za to odgovoran

17.2.2023.
20:29
VOYO logo

Zagrepčanka Lina Budak bolno je osjetila sudar s hrvatskim zdravstvenim sustavom. Ispričala je kako joj je Klinika za tumore punih sedam mjeseci uskraćivala uvid u ključan nalaz koji je ukazao na rak dojke, iako je sve preglede na vrijeme obavila. Liječnici su je trebali nazvati kada je ključan nalaz bio gotov, ali nisu.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić za RTL Danas rekao je kako se Lini Budak ispričao prije nekoliko mjeseci. Prvo je pacijentici poželio ozdravljanje, a onda je prokomentirao gdje je nalaz bio cijelo vrijeme i tko je za to odgovoran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospođa je trebala preuzeti nalaz kod doktora specijaliste koji ju je i poslao na core biopsiju. Zašto? Iz jednostavnog nalaza koji govori je li nešto zloćudno ili ne. Takav nalaz se ne izdaje na šalteru jednostavno zato što kolega treba objasniti pacijentu o čemu se radi. To je ponekad pacijenti i psihički stresno. Ona je trebala na neki način doći do njega kako bi joj on objasnio", odgovorio je ravnatelj. Dodao je da se radi o jednom od njihovih najiskusnijih kirurga, koji je 28 godina operira dojke te da nikad na njega nisu imali pritužbe.

Image
PROPUST U ZDRAVSTVU /

Lina Budak odgovorila Berošu: 'Upropastili su mi zdravlje i budućnost'; Zamjenik šefa Rebra: 'Liječite se negdje drugdje'

Image
PROPUST U ZDRAVSTVU /

Lina Budak odgovorila Berošu: 'Upropastili su mi zdravlje i budućnost'; Zamjenik šefa Rebra: 'Liječite se negdje drugdje'

'Ponudili smo nastavak liječenja'

"Običaj u Klinici za tumore već desetljećima je da doktor izdavanje patohistološke nalaze pacijentu", rekao je Vagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se u prosincu ispričao Lini, a novinarka ga je pitala zašto je to napravio, ako je sve bilo u redu.

"Ona je 28. studenog poslala pritužbu, ja sam tražio očitovanje kolega s Klinike za tumore, vidio sam da je možda došlo do komunikacijskih problema. I zato sam se u dopisu u prosincu ispričao - ako je bilo komunikacijskih problema i ponudili smo nastavak liječenja jer je to najbitnije", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, je li moguće da još netko sada proživljava sličnu situaciju, da misli da će ga netko nazvati, a zapravo da treba kucati i pitati, odgovara da je to dio komunikacije između liječnika i pacijenta.

"Tu govorimo o patohistološkim nalazima koji govore je li nešto benigno ili ne. I taj dio isključivo liječnik treba reći i objasniti pacijentu, kao i terapijske mogućnosti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo