SLOVENSKI ŠPIJUN: /

'Bizantizam hrvatske politike' ugrožava naš vitalni interes

Image
Foto: PIXSELL, Duško Marušić

Skandal Pirangate ili 'obavještajna' afera izaziva niz komentara u slovenskim medijima, pa među ostalim i bivšeg glavnog slovenskog obavještajca Damira Crnčeca.

27.7.2015.
11:01
PIXSELL, Duško Marušić
VOYO logo

Crnčec, nekadašnji ravnatelj slovenske obavještajne službe SOVA i savjetnik za sigurnost bivšeg premijera Janeza Janša, navodi u svom članku u ljubljanskom tjedniku Reporter da Hrvatska pokušava srušiti arbitražni sporazum svim sredstvima 'bizantinske realpolitike' jer je svjesna da će rezultat arbitraže ići u korist Slovenije.

Simpatizer neonacista i skinheada

"To je realpolitika koja koristi silu, trikove, nemoralnost i makijavelizam u vanjskoj politici. Hrvatska je takav odnos prema Sloveniji iskazivala cijelo vrijeme nakon 1991. godine", navodi Crnčec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnčec, kojeg su nedavno neke stranke optužile za kontakate s neonacističkim i skinhead skupinama, nekredibilnost Hrvatske vidi u tome da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 'zaboravio' na međusobni dogovor o pomoći prilikom osamostaljenja dviju država. Slovenija je, po njemu, prevarena i onda kad je potpisala 'za nju štetan' sporazum o nuklearci Krško.

'Hrvati žele baciti sumnju na legitimnost arbitražnog suda'

"Više je nego očito da su Hrvati raspolagali neslužbenim informacijama da se haaška arbitraža vrti u smjeru koji je za Hrvatsku nepovoljan, pa su se pitali kako spriječiti takav ishod ili stvoriti sumnju u legalnost i legitimnost arbitražnog sud", navodi Crnčec. Za ovaj 'skandal', tvrdi Crnčec, kriv je ljudski faktor, neodgovoran pojedinac izvan obavještajne zajednice. Ni kotraobavještajnom djelovanju Crnčec ne daje prolaznu ocjenu jer je ugrožen vitalan državni interes - izlaz Slovenije na otvoreno more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bizantizam hrvatske politike' prošvercan je u EU i NATO uz pomoć Slovenije, tvrdi obavještajac, te dodaje da Slovenija mora 'upozoriti civilizirani svijet kako je hrvatski bizantizam na razini Ciprasa, pa i gori'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo