Prijetnja zbog arbitraže /

Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u OECD: 'Ne poštuju vladavinu prava'

Image
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Zbog nepoštivanja vladavine prava, odnosno neprihvaćanja odluke Arbitražnog suda o granici, Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u OECD

6.9.2017.
14:54
Igor Šoban/PIXSELL
VOYO logo

"Zbog neispunjenih uvjeta u ovoj fazi ne možemo poduprijeti Hrvatsku", službena je najava Slovenije da neće dopustiti početak postupka za hrvatsko članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), javljaju slovenski mediji.

Stajalište je to koje je Slovenija predstavila na redovnom zasjedanju veleposlanika u zemljama članicama EU-a, na kojemu je Europska komisija obznanila širenje OECD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U načelu, članice Europske unije pri proširenju uvijek podupipiru kandidaturu druge članice. Međutim, u slučaju Hrvatske i Slovenije moglo bi biti suprotno. Argument Slovenije je da Hrvatska ne ispunjava uvjete, odnosno vladavinu prava.

Krajem rujna će OECD odlučiti o početku pregovora za nove potencijalne članice. Prema neslužbenim informacijama, glavni tajnik Organizacije José Angel Gurría za sada predlaže pregovore s Rumunjskom, Argentinom, Brazilom i Peruom. Na spisku su i Hrvatska te Bugarska, no za sada nemaju njegovu potporu, što u hrvatskom slučaju Slovenija podržava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava de facto blokade ulaska Hrvatske u OECD je prvi korak Slovenije kojim prijeti susjednoj zemlji nakon objave arbitražne odluke. 

OECD ima 35 država članica i okuplja razvijenije svjetske ekonomije. Hrvatska je pismo namjere o pristupanju uputila u sijenju ove godine, kada je premijer Andrej Plenković izjavio da bi članstvo u toj organizaciji bilo iznimno korisno.

Dodajmo da su ranije slovenski dužnosnici otvoreno prijetili da će blokirati pristup Hrvatske zoni Schengena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo