PRIJETE SNAŽNE OLUJE / Slovenci upozorili na superćelije. U Hrvatskoj upaljen crveni alarm: 'Postoji opasnost za život'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom, stoji u upozorenju

1.7.2024.
11:07
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon vrućina i drugog toplinskog vala stiže nam snažna promjena. Prema prognozi DHMZ-a upaljen je crveni meteoalarm za zagrebačku i osječku regije. Lokalno prijeti grmljavinsko nevrijeme uz prolazno olujan vjetar i tuču.

"Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospićka i karlovačka regija su pod žutim upozorenjem te je i tu moguće lokalno jače grmljavinsko nevrijeme, vjetar i tuča. Riječka regija je pod narančastim upozorenjem.

Image

Neurje.si piše da će danas Slovenijom proći fronta koja će donijeti nestabilnost s olujnim udarima jačeg karaktera. "Zbog velikih razlika između dviju zračnih masa možemo očekivati ​​vrlo labilnu atmosferu. Bit će predfrontalnih nevremena koja mogu prerasti u lokalne oluje. Najviše bure očekujemo u poslijepodnevnim satima, kada će se nevrijeme pojaviti gotovo posvuda u zemlji. Zbog jake spiralnosti možemo očekivati ​​razvoj izoliranih superćelijskih oluja koje će lokalno donijeti jak vjetar i tuču. Zbog izrazito nestabilne atmosfere nevrijeme će biti moguće posvuda, zbog čega je praktički cijeli pojas od Italije, Slovenije, Hrvatske i Mađarske klasificiran kao 2. stupanj opasnosti", stoji u upozorenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su na svome Facebooku objavili animaciju dolaska nevremena koju je objavio ARSO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo