STIGLA VELIKA PROMJENA VREMENA: /

Dugo najavljivani snijeg padat će diljem zemlje, a bit će ga i idući tjedan, evo što kaže Vakula

Image

Pred nama je nekoliko snježnih dana, kojih neće nedostajati ni u idućem tjednu.

2.2.2018.
7:53
VOYO logo

Gotovo proljetni ugođaj proteklih nekoliko dana danas će navečer zamijeniti onaj zimski. Najmanje nevolja danas će imati oni u Slavoniji, gdje će tek ponegdje padati kiša, možda u zapadnom dijelu i u Srijemu. U središnjoj Hrvatskoj, pak, temperatura će već danas pasti i počet će snijeg, najprije u gorju, a potom i u Međimurju i Zagorju. Tijekom večeri i u noći na subotu bit će ga i u nizinskim dijelovima.

U Gorskome kotaru snijeg vjerojatno već prijepodne, pa ga navečer gdjegod može biti i više od 10 cm. Počet će padati i u Lici, a u noći na subotu, nošen jakom i olujnom burom, moguć je i ponegdje na sjevernom Jadranu. Prije toga puhat će podjednako jako jugo i južni vjetar, prolazno i jugozapadni, a nevolje prijete i od obilne kiše - tijekom petka često i uz više od 50 litara kiše po četvornome metru, gdjegod vjerojatno i bliže 100.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji su obilniji pljuskovi i grmljavina vjerojatniji navečer i u noći na subotu, ali i tijekom dana bit će povremene mjestimične kiše. Uz jako i olujno jugo, more će biti većinom umjereno valovito i valovito, a temperatura od 10 do 15 °C. Na jugu Hrvatske podjednako toplo, valovito i vjetrovito, ne samo zbog juga nego i južnog vjetra, te još oblačnije i kišovitije nego na srednjem Jadranu.

U nedjelju razvedravanje, a idući tjedan opet snijeg

U subotu na Jadranu nastavak kiše, uz jak i olujan južni i jugozapadni vjetar na južnom dijelu, a na sjevernom pak uz buru, s kojom je mjestimice moguć i snijeg. U nedjelju malo stabilnije i mirnije, a od ponedjeljka se ponovno povećava vjerojatnost za jačanje juga i povremenu mjestimičnu kišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kopnu u subotu većinom snijeg, obilniji u gorju, a snježni pokrivač stvarat će se i u mnogim nizinama. Do kraja dana razvedravanje pa će nedjelja biti uglavnom suha, s jutarnjim minusima, kojih će biti i u novome tjednu, kada su ponovno moguće oborine, piše Zoran Vakula za HRT.

Upravo te nove padaline koje najavljuje, prema sedmodnevnoj prognozi HRT-a, ali i prema Accuweatheru, kad je riječ o Zagrebu trebale bi biti snježnje i to od sredine idućeg tjedna pa do vikenda.

Image

One će, kako sada stvari stoje, biti izglednije u središnjem dijelu zemlje i gorju dok će ih Slavonci slabije osjetiti. Temperature će i nadalje biti zimske.

Upozorenja HAK-a

Dodajmo svemu još i upozorenja HAK-a koja kreću već s današnjim danom. Ondje upozoravaju da su kolnici mokri i skliski mjestimice u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Istri, Lici i Dalmaciji. Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru, ima je i na na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Oštrovica i tunela Tuhobića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vozačima savjetujemo da poštuju ograničenja brzine na pojedinim dionicama, prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila", ističu u HAK-u dodajući kako na put ne treba kretati bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obvezna zimska oprema na županijskoj cesti ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo