STOŽER OBJAVIO BROJKE: /

Imamo 343 nova slučaja, preminulo je 13 osoba; Gužve za cijepljenje u Zagrebu; Istarski stožer upozorava

Image

U posljednja 24 sata zabilježena su 343 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2201.

23.2.2021.
7:25
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 786 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 67
  • U posljednja 24 sata preminulo je 13 osoba
  • U svijetu je potvrđeno 111.973.201 zaraženih osoba
  • Oporavilo se 87.338.274, a umrlo je 2.478.409

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Izrael šalje neiskorištene doze cjepiva Palestincima i drugim zemljama

22.30 - Izrael je u utorak objavio da će poslati "ograničene količine neiskorištenih doza" cjepiva protiv covida Palestincima i nekim zemljama poput Hondurasa, koji planira otvoriti veleposlanstvo u Jeruzalemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael koji drži svjetski rekord po borju cijepljenih građana, već je ubrizgao dvije doze cjepiva Pfizer7BioNTeah 3 milijuna ljudi, gotovo trećini stanovništva.

Izrael je 19. prosinca pokrenuo veliku i brzu kampanju cijepljenja nakon dogovora s Pfizeorm koji omogućuje Izraelu isporuku milijuna doza u zamjenu za biomedicinske podatke o učinku cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


AstraZeneca će isporučiti manje od polovice ugovorenog cjepiva

20.45 - AstraZeneca će u drugom kvartalu godine najvjerojatnije isporučiti manje od polovice cjepiva protiv covida-19 koje je ugovorila s Europskom unijom, kazao je u utorak europski dužnosnik Reutersu.

Očekivani manjak dolazi nakon velikog smanjenja isporuka već u prvom kvartalu i mogao bi ugroziti namjeru EU-a da do ljeta cijepi 70 posto odraslog stanovništva.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi skok zaraza u Srbiji, počelo cijepljenje AstraZenecom

18.46 - Srbija je u utorak počela imunizaciju i cjepivom AstraZenece, u danu kad je broj novozaraženih nastavio rasti i ponovno premašio 3000, objavile su zdravstvene vlasti. Porast broja zaraženih bilježi se konstantno od 16. veljače kada ih je bilo 1331, a nakon 18. veljače ih je svakodnevno više od 2000, stoji na internetskoj stranici covid19.rs.

U posljednja 24 sata u Srbiji je od posljedica koronavirusa preminulo 15 oboljelih i potvrđeno je 3257 novih slučajeva zaraze. Od početka pandemije zarazilo se 442.853 i umrlo 4366 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiju je u nedjelju stiglo 150.000 doza cjepiva AstraZenece, četvrtog koje je ta zemlja osigurala u kampanji imunizacije. U ponedjeljak je isporučeno još 50.000 doza ruskog Sputnjika V i novih 46.800 doza američko-njemačkog Pfizer-BioNTecha. Prema posljednjim podacima, cjepivo je dosad primilo više od 1,2 milijuna ljudi, od kojih više od 420.000 i drugu dozu.


Istarski Stožer pozvao građane da se ne opuštaju

18.31 - Istarski Stožer civilne zaštite u utorak je, unatoč trenutno stabilnoj epidemiološkoj situaciji na području te županije, a s obzirom na opće stanje s koronavirusom u susjednim regijama, uputio apel građanima da se ne opuštaju te se nastave pridržavati epidemioloških mjera.

Unatoč trenutno povoljnoj i stabilnoj epidemiološkoj situaciji na području Istarske županije, opće stanje s bolešću covid-19 u susjednim regijama i šire ukazuje na potrebu dosljednog pridržavanja svih preventivnih protuepidemijskih mjera stanovništva u svojim okruženjima, od obiteljskog, preko radnog, obrazovnog i ostalih, koji mogu utjecati na pojavnost bolesti, naveli su iz županijskog Stožera. Osobe koje su dio dnevnih procesa migracije ili putuju iz poslovnih i drugih razloga pozvali su na pridržavanje svih mjera osobne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod svake sumnje na moguću pojavu oboljenja, kontaktirajte svog obiteljskog liječnika te ne ostvarujte dodatne rizične kontakte, do dobivanja rezultata testiranja. Uz sve mjere koje su propisane u preporukama HZJZ-a prema djelatnostima, potrebno je neizostavno poštivati mjeru fizičke distance od dva metra u svim smjerovima i pojačanu higijenu, i dezinfekciju prostora, stoji u priopćenju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stockholm poziva stanovnike da nose maske

17.33 - Stockholm savjetuje stanovnicima da nose maske u trgovinama, javnom prijevozu i na radnim mjestima s obzirom na to da broj zaraženih u zemlji ponovno raste.

"Želimo da ljudi tijekom dana nose maske u javnom prijevozu", rekla je liječnica zadužena za kontrolu zaraze u štokholmskom području Maria Rotzen Ostlund na konferenciji za novinare u utorak.

Prekrivanje usta i nosa također se savjetuje u određenim zatvorenim prostorima - poput frizerskih salona, ljekarni ili trgovina - kao i na radnom mjestu ako je potrebno, dodala je. Preporuke stupaju na snagu odmah, a privremene su i traju do 22. ožujka.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češke bolnice dosegle maksimum kapaciteta

15:51 - Češki odjeli za intenzivnu njegu dosegli su maksimum kapaciteta, a broj zaraženih i dalje raste strelovitom brzinom, objavilo je u utorak češko ministarstvo zdravstva. Češka je na svjetskom vrhu kad je riječ o novozaraženima na 100.000 stanovnika tijekom 14 dana, a na drugom je mjestu, nakon Slovačke, po stopi umrlih, po podacima AFP-a. Vlada, koja je uspjela obuzdati širenje virusa u prvom valu na proljeće prošle godine, bori se od tada s novim valovima epidemije covida-19.

"Na pragu smo da nam ponestane kapaciteta na intenzivnoj njezi”, rekao je novinarima zamjenik ministra zdravstva Vladimir Černy, izrazivši žaljenje ponajprije zbog nedovoljno kvalificiranih zdravstvenih djelatnika. "Ni u kojem slučaju ne možemo zadržati aktualne norme zdravstvene skrbi, dolazi do usporavanja i odgoda u skrbi za oboljele od drugih bolesti. Cijeli sustav blizu je svojih limita”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka ima 10,7 milijuna stanovnika, a u utorak je imala 1300 pacijenata oboljelih od covida-19 na intenzivnoj skrbi, od kojih 660 na respiratorima, i "veći broj” na reanimaciji, rekao je Cerny. Zemlja je prijavila više od 1.160.000 zaraženih i više od 19.500 umrlih od početka pandemije.

Po zamjeniku ministra, vlada bi trebala zatražiti od Njemačke da primi češke pacijente, u prvom redu iz teško pogođenih regija na zapadu zemlje. Prije dva tjedna ministar zdravstva Jan Blatni bio je kritiziran jer je odbio njemačku ponudu da rastereti prepunu bolnicu u Chebu, na krajnjem zapadu zemlje.

Vlada je naredila građanima da nose maske FFP2 ili bolje, ili dvije obične maske jednu preko druge, u javnim prostorima, uključujući trgovine i postaje javnog prijevoza, od idućeg četvrtka. Od početka mjeseca u izolaciju su stavljena tri jako pogođena okruga. Restorani, kina, kazališta i većina trgovina zatvoreni su, kao i škole, osim vrtića i prva dva razreda osnovne škole.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska sutra počinje cijepiti stanovništvo kineskim Sinopharmom

15:45 - Mađarska će u srijedu postati prva zemlja Europske unije koja će cijepiti stanovništvo kineskim cjepivom Sinopharmom. Počinje se koristiti cjepivo Sinopharm, objavila je vlada na Facebook stranici s informacijama o koronavirusu. Mađarska je u prosincu počela cijepiti stanovništvo cjepivom Pfizera/BioNTecha. Prva je u EU-u nabavila i doze ruskog Sputnjika V koje, kao ni kineski Sinopharm, još nije odobrila Europska agencija za lijekove (EMA).

Desničarska vlada, koja kritizira sporost EU-ovog programa cijepljenja, objavila je u siječnju da je postigla dogovor o nabavi pet milijuna doza cjepiva Sinopharm. Prvih 550.000 doza stiglo je u Budimpeštu prošli tjedan. Broj zaraza koronavirusom naglo raste u zemlji pogođenoj trećim valom pandemije. Premijer Viktor Orban, koji želi ponovno pokrenuti gospodarstvo, nastoji ubrzati program cijepljenja nakon što su zapadni proizvođači cjepiva, koja je odobrila EU, objavili da će kasniti s isporukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mađarski program cijepljenja uključena su i cjepiva američke tvrtke Moderne i britansko-švedske AstraZenece. Cjepivom AstraZenece u Mađarskoj se cijepe osobe između 18 i 59 godina koje pate od kroničnih bolesti. "Idućih nekoliko dana možemo napraviti veliki korak naprijed u cijepljenju zahvaljujući kineskom cjepivu", rekao je novinarima Istvan Gyorgy, šef vladine radne skupine za cijepljenje. "To znači da bi u tjedan dana broj onih koji su primili cjepivo mogao prijeći 800.000", dodao je.

U nadi da će povećati povjerenje javnosti u kinesko cjepivo, vladini dužnosnici ističu da se u susjednoj Srbiji u kojoj živi puno Mađara, već tjednima koristi cjepivo Sinopharm. Mađarska je od početka pandemije potvrdila više od 400.000 zaraženih i gotovo 15.000 mrtvih.


Varaždinska županija: 10

14:48 - Varaždinska županija deset je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna pozitivna osoba je umrla, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. S deset slučajeva, broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 50, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 120. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 46 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 17 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, četiri u jedinici intenzivnog liječenja od kojih troje na respiratoru, 25 u Klenovniku, a u Novom Marofu nema COVID-19 pacijenata. U posljednja 24 sata umrla je jedna osoba pozitivne na COVID-19. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 297 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 6 posto, a u svim testiranim uzorcima iznosi 3 posto. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 15.105 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 84, navodi se u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Krapinsko-zagorska županija: 6

14:22 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 6 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Zabok (1), Općina Konjščina (1), Općina Krapinske Toplice (1), Općina Marija Bistrica (1) i Općina Veliko Trgovišće (2). Oporavile su se 2 osobe te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 78. U samoizolaciji se nalazi 611 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 27 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih 1 na respiratoru. U protekla 24 sata nisu preminule COVID pozitivne osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Splitsko-dalmatinska županija: 56

14:21 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 56 novih slučajeva zaraze, od 557 obrađenih testova. Preminula je jedna osoba, koja je uz infekciju koronavirusom imala brojne komorbiditete.


Ličko-senjska županija: 5

14:20 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 5 je novooboljelih osoba od COVID-19, 4 osobe su izliječene. 3 oboljele osobe su Otočca te 2 s područja Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 6 osoba. U posljednja 24 sata provedeno testiranje nad 120 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 175 mjera samoizolacije. Provjerom utvrđena dva kršenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Šibensko-kninska županija: 13

14:20 - U Šibensko-kninskoj županiji novozaraženo je 13 osoba. Analizirano je 194 uzoraka, a trenutno je aktivno 60 slučajeva. U šibenskoj bolnici nalazi se 12 osoba, dok ih je u kninskoj bolnici devet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


EK upozorava 6 članica da uklone diskriminatorna ograničenja putovanja

14:19 - Europska komisija je upozorila šest zemalja članica zbog njihovih mjera kojima ograničavaju slobodu putovanja u pokušaju suzbijanja pandemije koronavirusa, ocijenivši ih diskriminatornima i nerazmjernima epidemiološkoj situaciji, izjavio je u utorak glasnogovornik Komisije Christian Wigand. “Istaknuli smo potrebu da ograničenja putovanja budu nediskriminatorna i razmjerna. Tražimo od zemalja da svoje mjere usklade sa zajednički usvojenim preporukama o slobodi kretanja”, rekao je Wigand. Pisma su upućena Belgiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Danskoj, Finskoj i Švedskoj. Navedene države imaju deset dana za odgovor Komisiji, koja ne isključuje ni mogućnost poduzimanja pravnih mjera. Belgija je uvela zabranu svih nebitnih putovanja. Njemačka je uvela zabranu ulaska u zemlju iz Češke, Slovačke i austrijske savezne pokrajine Tirol, zbog opasnosti širenja zaraznijih varijanti virusa.


Prva pošiljka cjepiva protiv stigla u Ukrajinu

14:17 - Ukrajina je u utorak dobila prvu pošiljku 500.000 doza AstraZenecina cjepiva protiv covida-19, što će omogućiti početak cijepljenja, a prvi na redu bit će zdravstveni djelatnici koji su na prvoj liniji borbe s tom bolešću te vojnici. Jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi, Ukrajina kasni za svojim susjedima u osiguravanju cjepiva za svojih 41 milijuna stanovnika. Zatražila je od Europske unije da joj pomogne pošto je odbila rusko cjepivo Sputnjik V. „Počet ćemo cijepljenje što je moguće prije. Moramo se boriti protiv covida zajedno”, objavio je na Twitteru predsjednik Volodimir Zelenski. Broj zaraženih koronavirusom počeo je ponovno rasti nakon zatišja za vrijeme stroge karantene na početku godine. Vlada je otvorila mobilne bolnice na zapadu zemlje zbog naglog porasta broja zaraženih u regiji Ivano-Frankivsk. Ukrajina je prijavila više od 1,3 milijuna zaraženih koronavirusom i 25.309 umrlih. Ukrajina je planirala pokrenuti masovna cijepljenja sredinom veljače zahvaljujući globalnom programu COVAX, ali je to odgođeno zbog kašnjenja isporuke. Cjepivo koje je stiglo u zemlju proizvedeno je u Institutu za serum u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva. Ukrajina ga je odobrila ovaj tjedan. Ukrajina je dogovorila kupnju 17 milijuna doza cjepiva iz Indije, uključujući 15 milijuna doza Novavaxova cjepiva.


Dijabetičari se trebaju cijepiti protiv covida-19

13:36 - Osobe s dijabetesom spadaju u rizičnu skupinu bolesnika stoga je važno da se cijepe protiv covida-19, rečeno je na okruglom stolu u utorak. Na okruglom stolu, koji je upriličen povodom početka cijepljenja kroničnih bolesnika, istaknuto je kako su sva tri odobrena cjepiva jednako učinkovita protiv razvijanja težeg oblika bolesti. "Osobe sa šećernom bolešću su posebno osjetljiva populacija i ugroženi su toliko što razvijaju težu kliničku sliku, češće završavaju na respiratoru i smrtni ishod je puno češći. Naša preporuka je apsolutno da bi se osobe sa šećernom bolešću, a pogotovo one koje imaju pridružene i ostale bolesti, trebale svakako cijepiti", rekao je predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac i predsjednik Društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a Dario Rahelić. Dodao je kako osobe sa šećernom bolešću vrlo često imaju pridruženi i arterijsku hipertenziju, odnosno povišen tlak, kardiovaskularne bolesti, u preko 80 posto slučajeva su preuhranjeni ili pretili, a sve su to rizični čimbenici pa tako osobe sa šećernom bolešću imaju barem dvostruko ili trostruko veći rizik za težu kliničku sliku, neovisno o dobi.


Brodsko-posavska županija: 16

12:13 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 16 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (5), grad Slavonski Brod (3), općine Nova Kapela i Okučani (po 2) te općine Davor, Dragalić, Stara Gradiška i Vrbje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.274, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 129 na 131. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 104, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 164. U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba u Općoj bolnici Nova Gradiška (Ž – 1933.).


Karlovačka županija: 28

12:12 - U protekla 24 sata, Karlovačka županija bilježi 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom. PCR metodom je otkriveno 11 slučajeva, od 180 testiranih, dok je brzim antigenskim testiranjem utvrđena pojava virusa COVID-19 kod 17 osoba. Preminula je jedna osoba, a hospitalizirano je ukupno 25 pacijenata.


Mladenci i vlasnik lokala zbog vjenčanja prijavljeni za širenje zarazne bolesti

12:11 - Zagrebačka policija prijavila je u utorak zbog širenja i prenošenja zaraznih bolesti 48-godišnjeg vlasnika ugostiteljskog objekta u Đurđekovcu te mladence, 22-godišnjakinju i 23-godišnjaka, koji su tamo organizirali proslavu vjenčanja. Policijska uprava zagrebačka je precizirala da su policajci 14. veljače oko sat vremena iza ponoći utvrdili da zatvoreni ugostiteljski objekt posluje i da je u tijeku proslava svadbene svečanosti protivno odluci Stožera civilne zaštite. U objektu je zatečeno, legitimirano i provjereno četiri zaposlenika i devet gostiju, a prilikom postupanja policajaca nije bilo uporabe sredstava prisile, dodala je policija. Vlasnik ugostiteljskog objekta i dvoje organizatora su privedeni u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje te je protiv njih podnesena kaznena prijava nadležnom državno odvjetništvu, dok su inspektori Državnog inspektorata zapečatili objekt.


U BiH tek sada osposobili respiratore kupljene 2020.

12:10 - Respiratori koje je Bosna i Hercegovina kupila još u proljeće 2020. radi liječenja bolesnika s najtežim simptomima covida-19 osposobljeni su za korištenje u bolnicama tek početkom tjedna, a drugi je velik problem što u BiH još nitko ne zna kada će stići cjepiva protiv koronavirusa. Ravnatelj Civilne zaštite Federacije BiH Enes Memić izjavio je u utorak da je napokon dovršen postupak provjere ispravnosti respiratora kupljenih u Kini i dopremljenih još u travnju 2020. "Okončali smo važan posao. Istina, moglo se sve to i ranije, ali je sada najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u uporabi. Vidimo da se epidemiološka situacija komplicira", kazao je Memić kako ga citira portal Faktor.

Od stotinu respiratora navodno je spremno za uporabu njih 95. Zbog nabavke ovih respiratora trenutačno se na Sudu BiH sudi predsjedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, ministrici financija Jelki Miličević, bivšem ravnatelju Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, vlasniku tvrtke "Srebrena malina" koja je bila posrednik pri kupnji. Optuženi su za zloporabe službenog položaja i ovlasti te nesavjestan rad u službi na temelju procjene Tužiteljstva BiH da su respiratore platili znatno više nego što je njihova realna vrijednost, a uz to su nabavili strojeve koji su se pokazali neprikladnima za liječenje pacijenata na intenzivnoj skrbi.

Debelo preplaćeni

Respiratore koje proizvodi kineska tvrtka Aerospace Changfeng iz Pekinga, Federacija BiH kupila je po žurnom postupku nakon izbijanja pandemije koronavirusa i platila ih je 5,3 milijuna eura. Jedna tvrtka iz Srbije gotovo istodobno je za gotovo jednaku svotu kupila čak 200 respiratora što se u optužnici i navodi među dokazima o počinjenim zloporabama. Pošto su respiratori dopremljeni, ispostavilo se da u BiH nema nikoga tko bi ispitao njihovu ispravnost i pustio ih u pogon pa su ti strojevi mjesecima stajali u skladištima civilne zaštite koja je zatim bezuspješno tragala za ovlaštenim serviserom.

Kako je u utorak kazao Memić, taj posao na kraju je obavila tvrtka "Verlab" iz Sarajeva koja je prvotno registrirana za provjere mjerila krvnog tlaka i defibrilatora te uređaja za terapeutski ultrazvuk, no ne i za respiratore. Takav podatak i danas stoji na njihovoj mrežnoj stranici bez objašnjenja tko ih je i kada ovlastio za provjere respiratora za što su Institutu za mjeriteljstvo BiH zahtjev podnijeli tek u listopadu. No "afera respiratori" za BiH je trenutačno tek jedan od problema u suočavanju s pandemijom, a znatno je veći taj da ta zemlja do danas nije dobila niti jednu od 1,23 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa naručenu posredstvom mehanizma COVAX.

Ni cjepiva ni izmjene zakona o nabavi

Nije stiglo ništa ni od približno 900 tisuća doza koje su trebale biti nabavljene uz posredovanje Europske unije. Isporuke cjepiva zapadnih proizvođača očekivale su se do sredine veljače no taj je rok probijen, a političari sada oprezno spominju ožujak kao novi termin. Republika Srpska otvorila je posebne pregovore s ruskim proizvođačima no i od njih je za sada dobila tek simboličnu pošiljku od nekih 2000 doza Sputnjika V kojim je do sada cijepljeno teko nešto više od 400 zaposlenih u zdravstvu.

Zastupnik u parlamentu BiH Saša Magazinović u utorak je prozvao izvršnu vlast zbog neodgovornog odnosa prema nabavci cjepiva podsjećajući da je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija još 21. siječnja neutemeljeno obećao da će država početi izravne pregovore s proizvođačima cjepiva. "Tada ste znali, kao i danas da naši zakoni to ne dopuštaju i da se cjepiva mogu kupiti samo preko posrednika, koji naravno uzimaju profit. Znali ste tada, a ipak ste obećali", poručio je Magazinović premijeru preko društvenih mreža.

Sada je "pitanje života i smrti" izmijeniti dva zakona i time omogućiti da država odmah krene u nabavku cjepiva, a to se u parlamentu može obaviti za jedan dan, poručio je. "Dužni ste objasniti javnosti zašto to niste učinili i zašto to ne činite", napisao je Magazinović. Nastavak ignoriranja problema nabavke cjepiva mogao bi potaknuti građane da dođu pred Vijeće ministara i ondje pitaju što je s cijepljenjem, kazao je.


Vukovarsko-srijemska županija: 8

11:47 - Dvije su osobe umrle, a novih osam zaraženo je koronavirusom u Vukovarsko-srijemskoj županiji u zadnja 24 sata, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Za šest osoba zaraza je potvrđena PCR testiranjem, a za dvije brzim antigenskim testiranjem. Po dvije zaražene osobe su iz Privlake i Starih Jankovaca, a po jedna iz Andrijaševaca, Borova, Cerića i Vukovara. U protekla 24 sata testirano je 248 osoba. Trenutno je 30 oboljelih hospitalizirano, a u samoizolaciji je 435 osoba.


Grad Zagreb: 59

11:01 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 59. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljena su 903 testiranja na SARS-CoV-2, a 49 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 31 novooboljelu osobu, a mjera samoizolacije izrečena je za 318 osoba. Od 31 obrađene pozitivne osobe: 12 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 15 osoba su kontakti COVID + osoba. Obrada za tri osobe je još u tijeku, a kod jedne je osobe moguća izloženost u zdravstvenoj ustanovi.

Image

Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirao je u Zagrebu punkt na Mihaljevcu za cijepljenje građana protiv covida-19.

U Hrvatskoj su zabilježena 343 nova slučaja

10:26 - U posljednja 24 sata zabilježena su 343 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2201. Među njima je 786 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 67 pacijenata. Preminulo je 13 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 240360 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5462 preminule, ukupno se oporavilo 232 697 osoba od toga 240 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 11 384 osobe. Do danas su ukupno testirane 1 313 573 osobe, od toga 6 879 u posljednja 24 sata.


Zagrebačka županija: 3

10:20 - U posljednja 24 sata u Zagrebačkoj županiji potvrđene su tri nove zaraze koronavirusom, a 13 osoba je ozdravilo, izvijestila je županija u utorak. U županiji je trenutno aktivno 236 slučajeva zaraze. Novozaraženi su potvđeni u Zaprešiću, Velikoj Gorici i Vrbovcu. Mjera samoizolacije propisana je učenicima tri razreda. Od početka pandemije u županiji je evidentirano ukupno 19.717 slučajeva zaraze koroanvirusom, 19.411 osoba je ozdravila, a umrlo ihje 70.


Dubrovačko-neretvanska županija: 67

10:19 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom (31 utvrđen brzim antigenskim testom). Radi se o 29 osoba iz Dubrovnika, 18 iz Konavala, sedam iz Župe dubrovačke, četiri iz Orebića, tri iz Ploča, dvije iz Metkovića, po jednoj iz Dubrovačkog primorja, Janjine i Korčule te jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije. Ukupno je zaraženo 40 muških i 27 ženskih osoba, a 41 osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu. Preminula je jedna muška osoba iz Konavala (rođ. 1928.) Izliječeno je 39 osoba: 17 iz Dubrovnika, osam iz Konavala, šest iz Župe dubrovačke, četiri iz Metkovića, dvije iz Slivnog te po jedna s Mljeta i iz Ploča. U posljednja 24 sata obrađeno je 359 uzoraka. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 36 osoba pozitivnih na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih su tri na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1031 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja mjere samoizolacije (sva tri kršenja mjere utvrđena na granici).


Međimurska županija: 4

9:51 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 165 osoba od čega su evidentirana 4 pozitivna slučaja na koronavirus u Međimurskoj županiji, što je 2,42% pozitivnih u odnosu na broj testiranja. Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, na temelju kliničke slike COVID-19 dijagnosticiran je kod 3 osobe, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj. U protekla 24 sata oporavilo se 25 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 102. Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 33 pacijenta pozitivna na koronavirus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.


Zadarska županija: 15

9:50 - Na području Zadarske županije 15 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 11 novozaraženih izolaciju provode na području Grada Zadra, dvije na području Pakoštana te po jedna na području Biograda i Benkovca. Koronavirus pojavio se u jednom privatnom domu za stare i nemoćne na području Grada Zadra gdje je zaraženo 4 korisnika. Korisnici ovog doma kao i ostalih manjih domova na području Zadarske županije prošli su tjedan dobili prvu dozu cjepiva pa su im simptomi blagi i dobro se osjećaju. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 275 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 740 stanovnika, a od bolesti se oporavilo još 11 osoba. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 12 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su tri kršenja mjere samoizolacije.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 1

9:50 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Novozaražena osoba s područja je grada Bjelovara. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 13 pacijenta zaraženih koronavirusom. Na respiratoru nema pacijenata, a 23 pacijenta su na opservaciji. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 191 osoba. U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba s koronavirusom.


Istarska županija: 2

9:40 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 447 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 2 novozaražene osobe. Kod 1 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije. U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba. Izliječene su 4 osobe. Trenutno je 33 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 628 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 19 osoba, a 1 osoba je u primarnom respiracijskom centru Rijeka


Osječko-baranjska županija: 22

9:39 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 296 uzoraka od kojih je 22 bilo pozitivno na koronavirus. Osam novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, pet na području Valpova, tri osobe su iz Đakova, dvije iz Belog Manastira, a po jedna živi na području općina Bilje, Ernestinovo, Koška i Levanjska Varoš. Na bolničkom liječenju nalazi se 57 osoba oboljelih od COVID-19, i to 39 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 8 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 18 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 790 osoba.


Virovitičko-podravska županija: 1

9:39 - Virovitičko-podravska županija je tijekom jučerašnjeg dana analizirala 36 uzoraka, od čega je jedan pozitivan nalaz. Na bolničkom se liječenju nalazi 12 pacijenata.


Primorsko-goranska županija: 30

9:38 - U Primorsko-goranskoj županiji 30 je novih slučajeva zaraze virusom COVID-19. Tijekom jučerašnjeg dana analiziran je 431 uzorak te udio pozitivnih testova unutar broja obrađenih iznosi sedam posto. Još se 40 osoba nalazi na bolničkom liječenju.


Neslužbeno: U Hrvatskoj je oko 340 novozaraženih

9:30 - Danas je u Hrvatskoj oko 340 novih slučajeva, a testirano je oko 6800 ljudi, neslužbeno doznaje Index te dodaje da to znači da je udio pozitivnih među testiranima 5 posto, što je rast u odnosu na isti dan prošlog tjedna kada je iznosio oko 4.1 posto.


'Za par mjeseci mogli bi cijepiti sve zainteresirane u Zagrebu'

9:00 - Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar dr. Zvonimir Šostar rekao je da je jučer u Zagrebu krenula faza 2 cijepljenja te da to znači da će 85 tisuća građana koji su se odlučili za cijepljenje, a stariji su od 65 godina ili su kronični bolesnici biti procijepljeni u narednih 10-15 dana, javlja HRT. "Moderna još nije stigla, ali do četvrtka će stići nove pošiljke i kako stižu, mi ćemo ih prosljeđivati, rekao je i dodao kako je u Zavodu jučer procijepljeno oko 200 osoba", rekao je Šostar u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Šostar je istaknuo kako će se danas pogledati paviljoni na Zagrebačkom velesajmu u kojima bi se napravio veliki centar za treću fazu cijepljenja, kada bi se započelo s masovnim cijepljenjem. Istaknuo je kako bi se za 2-3 mjeseca moglo procijepiti sve koji su zainteresirani u Zagrebu.

Image

Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirao je punkt u Zagrebu na Mihaljevcu za cijepljenje građana protiv covida-19.

Šostar je rekao kako AstraZenecino cjepivo jednako štiti od teške bolesti, od hospitalizacije, te kako zadnja istraživanja govore da ako se cijepite ovim cjepivom ne možete biti prijenosnik virusa. "Treba se cijepiti. Time birate između života i smrti, pogotovo za starije i kronične bolesnike", naglasio je.

Povodom početka cijepljenja protiv koronavirusa za građane grada Zagreba u okviru druge faze cijepljenja osoba starije životne dobi kao i osoba s kroničnim bolestima u sportskoj dvorani Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja u Zagrebu medijima će obratiti ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

'Samo da se cijepim i to riješim'

Cijepljenje počinje u 9 sati, ali građani su se na lokaciji počeli pojavljivati već oko 6 sati kako bi što prije dobili svoju dozu cjepiva. “Čekam od 6 sati, ma samo da se cijepim i da to riješim, godinu dana živim kao časna sestra”, rekla je za N1 jedna građanka.

Druga je rekla kako bi, da može birati, izabrala AstraZenecino cjepivo. “Ako ima AstraZeneca dobro, ako ne, nema veze. Imam podatke da je dobro, da možda nećemo nositi maske i da će biti dovoljno jednom se cijepiti”, kaže.

Još jedna Zagrepčanka bi AstraZenecino cjepivo. “Možda bih sa Zenecom jer je na starinski način rađena”, kaže nam. O prekorednom cijepljenju govori: “Imam razumijevanja ako je preko reda cijepljenja neka starija gospođa, mama, ali mlađi – za to nemam razumijevanja”.


Sisačko-moslavačka županija: 19

8:25 - Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 19 novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19, javio je Županijski stožer Civilne zaštite. Kako stoji u dnevnom izvješću, riječ je o osam osoba iz Siska, pet iz Petrinje, četiri iz Popovače, te dvije osobe iz Kutine. U izvješću se i ovom prigodom apelira na sve stanovnike županije da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.


Koprivničko-križevačka županija: 7

8:17 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno sedam novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 44 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je osam osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 17 osoba.


Požeško-slavonska županija: 2

8:16 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 43 slučaja zaraze koronavirusom, 29 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 14 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 212 osoba, a ukupno je testirano 29645 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 153 uzorka, od kojih su 2 pozitivna.


Slijedi blago pogoršanje kroničnih bolesti?

7:01 - Mirela Marković, članica Izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, istaknula je sinoć u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" da su liječnici obiteljske medicine za vrijeme epidemije dostupni i onim pacijentima koji nisu imali problema s covid oboljenjima. Rekla je da ih u čekaonicu nije moglo ući npr. 30, ali su morali biti naručeni. Napomenula je da su bili otvoreni cijelo vrijeme, za razliku od bolničkog sustava. Istaknula je kako joj se čini da slijedi blago pogoršanje kroničnih bolesti i da to već može vidjeti na svojim pacijentima koji nisu redovno uzimali terapiju. Preventivni program je također patio, jer dok se ljudi osjećaju zdravo, nemaju potrebu dolaziti zbog preventive, kazala je Marković.

Onima koji su preboljeli Covid dovoljna je jedna doza cjepiva?

Molekularni biolog i član Znanstvenog vijeća Vlade Gordan Lauc, komentirajući činjenicu da se Zagreb, kao glavni grad Hrvatske, zadnji uključio u cijepljenje, naveo je da prije godinu dana nitko nije očekivao da će se ljudi moći cijepiti već sada. "Bojali smo se da će razvoj cjepiva trajati puno duže. Zahvaljujući modernim tehnologijama u Hrvatskoj imamo već više od 100.000 ljudi koji su cijepljeni. To je na razini globalnog čuda što smo uspjeli napraviti s cijepljenjima. Ne treba raditi paniku hoće li se netko cijepiti par dana ranije ili kasnije. U Hrvatskoj nema puno zaraženih", kazao je. Smatra da će Hrvatska moći u velikoj mjeri zaštititi sve rizične skupine i prije nego virus dođe do njih.

Lauc tvrdi da je jedna doza dovoljna onima koji su preboljeli Covid.

"Nova istraživanja su pokazala da je ljudima koji su preboljeli Covid dovoljna jedna doza cijepljenja. Kada na prvu dozu cjepiva netko ima vrlo jaku lokalnu reakciju to je možda dobra indikacija da je već prije u kontaktu s virusom. Onda možda vrijedi napraviti protutijela i preskočiti onu drugu dozu koja možda nije potrebna, a nekom će drugome pomoći", kazao je Lauc.

Lauc: 40% Zagrepčana bilo u kontaktu s virusom

Lauc je govorio i o rezultatima prve faze studije "Procjena serološkog odgovora populacije Grada Zagreba na kontakt sa SARS-CoV-2", prema kojima je 40% Zagrepčana bilo u kontaktu s koronavirusom. Priznaje da je zbunjujuće kada znanstvenici iznose različite podatke u vezi s pitanjem prokuženosti. Kaže da je to i jedan od razloga zašto su krenuli raditi studiju.

"To nije nešto što se mora pogađati, već nešto što se može izmjeriti. Nakon što studiju završi HZJZ imat ćemo puno čvršće podatke. Jedno od naših temeljnih pitanja bilo je možemo li, gledajući ljude koji su se zarazili, utvrditi gdje se zaraza širi. Da li je najveći rizik bilo mjesto gdje ljudi rade ili gdje žive. Došli smo do zanimljivog otkrića koje je još preliminarno jer se studija još uvijek provod"i, kazao je Lauc.

Pojašnjava da su u okviru studije uspoređivali uvjete rada u različitim tvrtkama. "Vidjeli smo da je među tim tvrtkama vrlo velika razlika oko toga koliko je ljudi zaraženo. Imali smo situacije da je negdje bilo svega 11% ljudi s protutijelom, a u nekima 18%, 22%, 25% itd. Ljudi su se pitali kako to da je Slovenija u 'lockdownu' a ima više slučajeva i preminulih nego Hrvatska koja nije bila u punom 'lockdownu'. Pojavljivala se sumnja da je to zato što nisu zatvorili tvrtke. Ondje se u tvrtkama najviše širi virus. Moguće je da su u određenoj mjeri u pravu. Ono što smo mi pokazali je da kada su određene tvrtke organizirale rad tako da su ljude podijelili u smjene, educirali ih i dobro štitili, onda su imali malo zaraženih. S druge strane, u nekim tvrtkama kad se zbroje serološka + PCR testiranja, veliki broj ljudi je bio zaražen", kazao je Lauc.

'Vrlo brzo ćemo imati jako puno cjepiva na tržištu'

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odmah je upitala kakav je sociološko-kulturološki aspekt tvrtki i njihove djelatnosti. Smatra da treba gledati u kojim su se djelatnostima zaraze najviše javljale. Lauc je odgovorio da se neće moći dati apsolutni odgovor jer se radi o malom broju tvrtki. Bilo ih je 11, a vjerojatno će ih biti još nekoliko do kraja studije. Tu je bilo od zaštitara do hi-tech tvrtki, dodao je.

Lauc je izjavio i da monopol nad proizvodnjom cjepiva nema svega nekoliko kompanija, već su samo nekoliko njih bile prve koje su cjepivo napravile. "Postoje desetine cjepiva koja se razvijaju. Vrlo brzo ćemo imati jako puno cjepiva na tržištu, tako da ne mislim da se tu radi o monopolu. Bilo kakav eventualni rizik cjepiva je daleko manji od rizika živog virusa", istaknuo je Lauc.


U SAD-u više od 500.000 ljudi umrlo od covida

7:00 - Ukupan broj umrlih pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom premašio je u Sjedinjenim Državama brojku od 500.000, objavilo je sveučilište Johns Hopkins. Ovaj neslavni prag prijeđen je u trenutku dok administracija novog predsjednika Joea Bidena nastoji ubrzati napore da cijepi što više ljudi kako bi zaustavila širenje pandemije i smrtonosnog virusa. Ukupno je 64 milijuna ljudi cijepljeno u SAD-u protiv novog koronavirusa, objavio je Centar za kontrolu bolesti i prevenciju. Bidenova administracija postavila je sebi za cilj cijepiti najmanje 100 milijuna ljudi u prvih 100 dana otkako je na vlasti.

Američki predsjednik Joe Biden predvodio je Amerikance u ponedjeljak u komemoriranju umrlih u pandemiji koronavirusa, u trenutku dok zemlja prelazi tužan prag od 500.000 umrlih od Covida-19, te je pozvao Amerikance da zaborave na razlike i zajednički se bore protiv pandemije. "Danas obilježavamo zaista tmurnu prekretnicu koja slama srca - 500.071 umrlog. Više je Amerikanaca umrlo u ovoj pandemiji u jednoj godini nego zajedno u 1. svjetskom ratu, 2. svjetskom ratu i vijetnamskom ratu", kazao je Biden, a prenose agencije.

Biden, potpredsjednica Kamala Harris, Prva dama Jill Biden i Drugi gospodin Doug Emhoff održali su minutu šutnje ispred Bijele kuće nakon predsjednikova obraćanja, stojeći okruženi brojnim zapaljenim bijelim svijećama. "Kao nacija ne možemo prihvatiti tako okrutnu sudbinu. Iako se toliko dugo borimo protiv ove pandemije, moramo odoljeti da ne otupimo od tuge i ne gledamo na izgubljeni život kao na statistiku", rekao je Biden u emotivnom obraćanju u Bijeloj kući. Svaka osoba koja je umrla od koronavirusa imala je obitelj, prijatelje i "izvanredan život" koji je prebrzo završio, istaknuo je Biden.

Biden: Moramo se protiv ovoga boriti zajedno kao jedan narod

Predsjednik je pozvao Amerikance da ostanu oprezni u suočavanju s pandemijom te da nastave nositi maske, održavaju fizičku distancu i prime cjepivo kada na njih dođe red.

"Moramo okončati politiku nedostatka informacija koja je podijelila obitelji, zajednice i zemlju. To nas je već do sada stajalo toliko puno života", kazao je Biden. "Moramo se protiv ovoga boriti zajedno kao jedan narod, kao Sjedinjene Američke Države", poručio je Biden. Biden je naložio da se na saveznim institucijama, vojnim zgradama i diplomatskim misijama pet dana vijori zastava spuštena na pola koplja u čast preminulih od Covida-19, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Sjedinjene Države prešle su u ponedjeljak neslavan prag od 500.000 umrlih u pandemiji koronavirusa, nakon malo više od godine dana otkako je prva žrtva Covida-19 umrla u okrugu Santa Clara u Kaliforniji. "U ovom svečanom trenutku sjećamo se našeg gubitka i odlaska naših najmilijih", kazao je ranije američki predsjednik, u pozivu na odavanje počasti žrtvama pandemije. "Mi kao nacija moramo ih sačuvati u uspomeni kako bismo mogli početi iscjeljivati, ujedinjavati i pronaći svrhu da kao jedna nacija pobijedimo pandemiju", poručio je Biden. Zvona na nacionalnoj katedrali u Washingtonu zvonila su u počast umrlima u pandemiji.

U SAD-u više od 28 milijuna ljudi zaraženih

U Sjedinjenim Državama se više od 28 milijuna ljudi zarazilo koronavirusom, dok je umrlo njih preko 500.000 do ponedjeljka poslijepodne prema službenim podacima, iako je trenutačno broj zaraženih i hospitaliziranih najniži još od Dana zahvalnosti i božićnih blagdana. Čak 19 posto od ukupnog broja umrlih u pandemiji u svijetu otpada na Sjedinjene Države, dok istodobno stanovništvo SAD-a čini samo 4 posto ukupnog svjetskog stanovništva. "Te su brojke zapanjujuće", kazao je de Anthony Fauci, glavni savjetnik za zarazne bolesti predsjednika Bidena, za program ABC-a "Dobro jutro, Amerika". "Pogledate li unatrag, mi smo imali lošiju bilancu nego skoro ijedna druga zemlja, a pritom smo visokorazvijena, bogata zemlja", rekao je Fauci.

Veliki razmjeri pandemije u SAD-u rezultat su izostanka jedinstvenog nacionalnog odgovora na pandemiju prošle godine, kada je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa uglavnom prepustila savezne države da se same bore s jednom od najvećih javnih kriza u 100 godina, uz predsjednika koji se često sukobljavao s vlastitim zdravstvenim savjetnicima. Ukupan broj umrlih pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom premašio je u Sjedinjenim Državama brojku od 500.000, objavilo je u ponedjeljak sveučilište Johns Hopkins. Ukupno je 64 milijuna ljudi do sada cijepljeno u SAD-u protiv novog koronavirusa, objavio je Centar za kontrolu bolesti i prevenciju. Bidenova administracija postavila je sebi za cilj cijepiti najmanje 100 milijuna ljudi u prvih 100 dana otkako je na vlasti.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo