hrvatska u strahu / Slažemo se da treba biti na oprezu, ali panika je uzela maha: prošli smo kroz vaše dojave i komentare, evo što smo zaključili

Image
Foto: RTL / Vijesti.hr

Možda mislite da ne čujemo vaše apele, dojave i upozorenja. No uslijed jako površnog informiranja od strane građana i popularnosti društvenih mreža, panika oko otrova uzela je maha

23.3.2018.
12:45
RTL / Vijesti.hr
VOYO logo

U ovakvim temama ne treba okolišati. Prva stvar koju smo primijetili posljednjih dana je da je tema trovanja životinja po cijeloj Hrvatskoj jako površno čitana. Listajući komentare vas, naših čitatelja, dokazalo se da nema racionalnosti, posebice što se tiče novih informacija o trovanjima.

Usporedbe radi - prva analiza sumnjivih supstanci obavljena je u Osijeku, a analize objavljene u utorak, 20. ožujka. Tada je PU osječko-baranjska objavila kako je odbačena sumnja na otrov te da se radi o natrijevom kloridu, točnije, kuhinjskoj soli. Primijetili smo da čitatelji često miješaju slučajeve u Osijeku i Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Osijek - zaključen. Iako nikada ne možete garantirati da ulicama Lijepe naše neće prošetati neka obijesna osoba kojoj je primarna svrha iživljavati se na nedužnim životinjama (pa i ljudima), analizom je zaključeno da tvar nije otrovna.

Sljedeća analiza stigla je sa Zavoda Dr. Andrija Štampar, samo dan nakon osječke analize. S obzirom na to da se mjesecima piše i istražuje o navodnim slučajevima otrovanja, u priopćenju su apelirali građane da ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga. Uslijed doista suludih vremenskih uvjeta posljednjih mjeseci, većina tih tvari su hrane za mačke, ostaci žbuke, rastopljenog papira i slično. Kako dalje nadodaju u priopćenju, u uzorcima koji su prikupljeni i analizirani nema otrova za životinje kao niti uginulih pasa i životinja koji bi se mogli povezati s "nepoznatom bijelom tvari". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb? Zaključen. Ako vam njihovo objašnjenje nije dovoljno i smatrate da se ovdje kuha jedna velika teorija zavjere protiv naših najvjernijih šapa, onda prilažemo još dokaza.

Zadar je zasad najkritičniji. Supstance nađene za zadarskom području potvrđene su kao nervni organofosforni otrov, rekli su u veterinarskoj ambulanti Puntamika. Od početka mjeseca  na zadarskim ulicama, ali i u široj okolici grada, pojavile su se bijele hrpice kristala koje su uzrokovale smrt golubova, galebova, ježeva, pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No naši novinari mjesecima prate dojave, što s redakcijske adrese, što po društvenim mrežama. Bili smo u neprestanim kontaktima s vlasnicima životinja, no začudo, nijednom se nije javio niti jedan vlasnik čiji ljubimac je konkretno otrovan. Točnije, većinu vremena bi netko drugi dojavljivao o tuđem slučaju, a taj netko nikad se ne bi javio. Veterinarski fakultet među prvima je demantirao da su dovedeni ljubimci otrovani, ali su potvrdili prošlog mjeseca za dva slučaja gdje je bilo sumnje na otrov, ali ništa više od toga.

Sve smo to marljivo provjeravali kod različitih veterinara, stručnjaka i policije. Osim ako se u Hrvatskoj, uza sve što se već događa, događa još i masovno udruženje svih institucija protiv ljudi, životinja, DJECE, preporučamo da obratite pozornost na okolinu oko sebe te ne dižete paniku starim vijestima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priložit ćemo primjer. Jutros nam je na mail redakcije stiglo uznemireno pismo uz priloženu fotografiju kako komunalni redari planiraju trovati pse lutalice. Ukoliko se ne sjećate tog slučaja iz 2015. godine u Općini Brinje, lako biste mogli nasjesti

Image

Sporna fotografija je priložena niže, a pozivamo se na ovaj primjer jer smo primijetili također da je osoba koja nam je to poslala proslijedila po grupama za životinje i kućne ljubimce i tako pokrenula masovnu paniku (obratite samo pozornost koliko je ljudi već podijelilo tu objavu i komentiralo).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ovim putem vas obavještavamo još jednom da se radi o starom slučaju otprije tri godine te se radilo o komunalnom redaru koji je na svoju ruku išao zastrašivati građane. Zaključno, obratite pozornost na svoju okolinu, čuvajte se, ali i pokušajte uživati sa svojim vjernim čupavcima. 

Ukoliko ste osobno doživjeli trovanje kućnog ljubimca zbog nepoznatih supstanci, slobodno nam javite na mail redakcije vijesti.hr@rtl.hr ili Facebook stranicu Vijesti.hr i Zoran Šprajc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo