Za 590 kn opskrbnine mora potvrditi da nije kupio jahtu

Pedesetdvogodišnji Slavonac iz Koritne prima svega 590 kuna braniteljske opskrbnine mjesečno, a do danas za ovu godinu nije još dobio ni lipu.

19.7.2012.
14:53
VOYO logo

Božo Marinović (56) iz Koritne dragovoljac je Domovinskog rata, na prvoj je liniji proveo 13 mjeseci, a danas, prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ostvaruje pravo na opskrbninu, i to u iznosu od 590 kuna. Kaže kako je prijašnjih godina imao i po 1.800 kuna opskrbnine, no onda je utvrđeno da njegova 82-godišnja majka prima mirovinu od tisuću kuna, pa mu je jedan dio primanja oduzet.

A sada i ovih 590 mora čekati mjesecima. Štoviše, taj bivši radnik tvornice namještaja koji danas nije sposoban za rad, za ovu godinu još nije dobio ni lipu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od majke posuđivao novac za režije

Problem je u proceduri koja poprilično dugo traje i za njega je prava kalvarija. Božo svake godine mora čekati da administracija provjeri: je li radio, je li imao prihoda protekle godine, kupio jahtu, traktor, auto itd. Zbog tih provjera opskrbnine na adrese korisnika stignu tek u drugoj polovici godine.

"Ovih sam dana platio režije za tri mjeseca, a novac sam za to morao uzeti od majke. Rješenje iz Đakova sam dobio, a sad čekam da i Zagreb to potvrdi", pojasnio je Božo za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predugačka procedura

Procedura inače kreće u siječnju, a do travnja se čeka potvrda Porezne uprave o visini primanja u protekloj godini. Potom Odjel za branitelje u Županiji prikuplja ostale podatke o imovnom stanju. Budući da nema požurnica te da se ponekad gube dostavnice, svi papiri o imovnom stanju jako sporo stižu pa se proces još oduži. Kada Odjel za branitelje donese rješenje za opskrbninu šalje ga na kućne adrese korisnika a od datuma primitka mora proći određeni rok za žalbu. Ako se korisnik ne žali, rješenje i ostali papiri šalju se u Zagreb u Ministarstvo branitelja na reviziju i tu postoji rok od dva mjeseca da se konačno riješi i uplati opskrbnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo