JE LI DOŠLO VRIJEME? / Slavni fizičar bi mogao dobiti Nobela: napokon potvrđena Hawkingova kontroverzna teorija

Image

Čini se da su dvije grupe znanstvenika uspjele doći do dokaza koji podupiru Hawkingove tvrdnje

25.4.2016.
13:05
VOYO logo

Prije više od 40 godina, najslavniji živući fizičar Stephen Hawking objavio je kako crne rupe isparuju i smanjuju zato što emitiraju radijaciju te tako gube svoju energiju, tj. masu.

No, ovu njegovu teoriju donedavno je bilo gotovo pa nemoguće dokazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, čini se da su dvije grupe znanstvenika uspjele doći do dokaza koji podupiru Hawkingove tvrdnje čime bi slavnom znanstveniku mogli pomoći u dobivanju Nobelove nagrade za fiziku.

Postoji vjerovanje da kada crna rupa umire, sve u njoj je uništeno. Također, Hawking je tvrdio da crne rupe nisu u potpunosti crne i da ne žive zauvijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda je prošle godine Jeff Steinhauer, profesor na fakultetu u Haifi, u laboratoriju simulirao uvjete iz crne rupe (napravljene od zvuka) i proučavao kako se čestice ponašaju na samom rubu rupe.

Tijekom eksperimenta je spoznao da je energija koja je ispuštala zvučne valove zapravo ispala iz crne rupe. Baš kao što je Hawking i tvrdio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još recentnije istraživanje proveo je profesor fizike i astronomije u Michiganu Chris Adams koji je sa svojim kolegom Kamilom Bradlerom došao do nove teorije koja im omogućuje praćenje 'životnog ciklusa' crne rupe tijekom dužeg perioda.

Oni uvjeravaju da informacije i sve ostalo ne nestaje, već sporo curi u kasnijim fazama isparavanja crne rupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo