"SLADUNJAVA POLITIČKA OBEĆANJA": / Kakve reforme zapravo uopće nudi Most?

Image
Foto: Pixsell
11.11.2015.
11:44
Pixsell
VOYO logo

Analitičarka Ekonomskog instituta Maruška Vizek u Večernjem je listu prije izbora opisala Most kao ekonomski najdesniju stranku koja se, primjerice, zauzima za širenje utjecaja privatnog sektora u zdravstvu, uvođenje poreza na nekretnine, provjeru imovinskog statusa korisnika socijalne naknade i slično.

Jednu od ideja, iznesenih u javnosti, o tome da buduću Vladu treba voditi stručnjak, žestoko je iskritizirao analitičar Žarko Puhovski. "Ta ideja je totalno promašena. Naprosto je glupost pričati o stručnjaku na čelu Vlade. Za premijera je jedini stručnjak političar, nema tu drugog stručnjaka", kazao je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PUHOVSKI O ZAHTJEVU MOST-a: /

Ideja da vladu vodi stručnjak, a ne političar je glupost

Image
PUHOVSKI O ZAHTJEVU MOST-a: /

Ideja da vladu vodi stručnjak, a ne političar je glupost

Ekonomski analitičar Velimir Šonje jedan je od mnogobrojnih koji su se uhvatili analize programa Mosta - na svome je Facebook profilu objavio post u kojem je istaknuo da se javnost zavarava kada, barem što se programa reformi tiče, smatra da je Most jednak HDZ-u i SDP-u.

Površni i loši programi

"Sva tri programa podjednako su površna, loša, i sa stručne ih je strane veoma teško razlikovati. U Mostovom programu doduše ima nekih stvari koje su radikalnije postavljene nego u HDZ-ovom ili SDP-ovom (na primjer, ukidanje drugog mirovinskog stupa - obvezne mirovinske štednje). Međutim, nema razrade mjera."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je, piše Šonje, u potrazi za reformama, političkim identitetom i političkom budućnošću. Pozivajući se na intervju koji je dao autor ekonomskog dijela programa Mosta, Ivan Lovrinović, Šonje analizira da Lovrinović želi "sačuvati (obraniti) državna poduzeća: pojačati politički nadzor nad njima uz zadržavanje dirižističke i raširene javne birokracije francuskoga tipa (jer takav je francuski model). Na razini prve indicije to upućuje na isti model upravljanja kakav su godinama prakticirali HDZ i SDP, uz obećanje bolje kontrole korupcije. To nije nikakav feudalizam, nego već viđeni državni, rodijački, klijentelistički kapitalizam koji se hrani financijama državnih poduzeća."

Šonje dalje analizira da je tema proračuna u programu Mosta obrađena dvojbeno. "Piše da treba uravnotežiti saldo proračuna i smanjiti javni dug, što je dobro. Ali, malo dalje to je poništeno ovim prijedlozima: (1) ekspanzivna fiskalna politika, (2) povećanje državnih investicija u kapitalne projekte, (3) izdavanje projektnih obveznica za infrastrukturne projekte. Doduše, stidljivo se spominje "optimizacija troškova javne uprave", ali to sigurno nisu nikakvi bolni rezovi, jer "optimizacija troškova" ne znači ništa pred zjapećom nekonzistentnošću smanjenja javnog duga i rasta državnih investicija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most anti-reformski?

"U pogledu jačanja uloge države Most je vrlo vjerojatno još radikalnije anti-reformski od HDZ-a i SDP-a. Tu su planovi daljnjeg širenja državne uloge u gospodarstvu kroz osnivanje još jedne državne banke, državnog osiguravajućeg društva (valjda još mjesta za uhljebe).

Tu su i neizbježni poticaji u poljoprivredi (država će jamčiti otkup petine uroda po zajamčenoj cijeni) i ukidanje drugog mirovinskog stupa odnosno povratak svih umirovljenika pod državne skute (čime će se samo fiktivno - obračunski smanjiti deficit, dakle riječ je o računovodstvenom triku)", piše Šonje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sladunjava obećanja

Pohvalio je ipak namjeru ukidanja parafiskalnih nameta (uz upozorenje da to bez razrađenog programa neće ići), olakšanje poslovanja, predvidljivost propisa, privlačenje izravnih stranih ulaganja, mjerljivost rada u javnoj upravi, racionalizaciju broja općina i slično. Depolitizaciju pravosuđa i državnih tvrtki i bolju kontrolu korupcije Šonje naziva kozmetikom, "(to je) lista sladunjavih političkih obećanja kakve na načelnoj razini sadrže gotovo svi programi političkih stranaka. Privatizacija je, naravno, zabranjena riječ – sam nečastivi na djelu. Eventualno se imovina koja nije u ekonomskoj funkciji države može prodati.

Dakle, zasad su Mostove reforme pusta priča. Lovrinovićev državni kapitalizam HDZ-SDP tipa sa začinom obećanog poštenja (deja vu) zaodjenut je u lokalni populizam koji ljude oduševljava kada netko obeća da zastupnika neće biti 151 nego 99 i da će imati plaću 9,999 kuna. Zvuči fino, brojke su fora, no realno, to ne znači ništa za ekonomski položaj Hrvatske sutra", zaključuje Šonje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo