Skupštinu ćemo kazniti ako ne bude referenduma!

21.7.2010.
16:31
VOYO logo

Ističu da ona ima instrumente da spriječi nastavak radova, prije svega preko tvrtki unutar Zagrebačkog holdinga poput Elektre i Vodovoda i odvodnje koji moraju provesti infrastrukturu za projekt Cvjetni.

"Moguće je ne osigurati komunalne priključke kompleksu, a vlast to može zato što sudjeluje u radu Holdinga", kazao je Tomislav Tomašević te zatražio zaustavljanje radova i smjene odgovornih u Holdingu, čije su tvrtke sudjelovale u početku radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Masovna konfrontacija'

Ukoliko Skupština ne pokrene referendum za smjenu gradonačelnika, kazali su, "može očekivati masovnu konfrontaciju Skupštine s građanima. Znat ćemo to kazniti."

U prvom koraku će tražiti od Vlade da promijeni odredbe Zakona o referendumu, a ako to ne prođe, zatražit će od Skupštine da ga raspiše. Ukoliko se to ne dogodi, vršit će pritisak na Skupštinu, najavili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče izjava ministra zdravstva Darka Milinovića koji je kazao kako Vlada neće sniziti kriterije za pokretanje lokalnog referenduma, aktivisti odgovaraju kako očekuju od ministra uprave Davorina Mlakara da ispuni obećanje i uskladi i tu sortu referenduma s izmjenama Ustava.

"Ukoliko odbiju, mi ćemo se udružiti s drugim akterima i stvoriti širu platformu za izmjene Zakona o referendumu", najavio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rupa koja ne vodi nikamo'

Poručili su da je ključna stvar u projektu problem zgrade u Varšavskoj 6, za koju investitor nema dozvolu za glavni projekt koja mu treba omogućiti izradu izlaza iz podzemne garaže lifestyle centra.

"Kopaju rupu koja nikamo ne vodi. Spoj garaže se prometom je nemoguć", kazala je glumica Urša Raukar. Istaknula je i kako nisu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi u zgradama koje okružuju centar, na što se nadovezao stanar Varšavske Tomislav Lauc kazavši kako nisu riješene sve tužbe na Upravnom sudu, primjerice one koje se odnose na zauzimanje javne površine. Najavio je da su stanari spremni ići na Ustavni sud, a onda i na Europski sud za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Životi ljudi su ugroženi jer je onemogućen pristup vatrogasnim vozilima", kazao je Lauc i pozvao rukovodstvo vatrogasnih službi da reagira.

Pozvali Jelavića da odstupi

Osudili su izjave pročelnika gradskog Ureda za graditeljstvo Davora Jelavića koji je najavio da će uhićenicima od četvrtka ispostaviti račun za policijsku asistenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je skandalozno. Kršena su nam ljudska prava, onemogućen nam je miran prosvjed i još nam se želi naplatiti akcija od više stotina tisuća kuna", kazao je Teodor Celakoski te dodao kako Jelavić treba odstupiti. Aktivisti su nam ispričali i kako im je Grad pokušao naplatiti i za asistenciju kada je uništen trojanski konj, no da im to nije uspjelo jer su oslobođeni optužbi. Račun je iznosio oko 7000 kuna.

'Zelena akcija je starija od države'

Celakoski je negirao izjave gradonačelnika Milana Bandića i ponovio nekoliko puta kako iza aktivista, s čijom se pozicijom počelo manipulirati zadnjih dana u javnosti, ne stoji politika i da oni neće podržavati niti jednu stranku u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je opovrgnuo da su aktivisti plaćeni da bi prosvjedovali i ustvrdio da su to podmetanja poput osnivanja kontraudruge "I mi imamo pravo na grad" od strane interesnih skupina.

"Zelena akcija je starija od ove države, to je smiješno", kazao je Tomašević. Kazao je kako su aktivisti financirani jedino od građana koji su svojim donacijama darovali ukupno 50 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Repovi predstavnika institucija

Ne slažu se s izjavom SDP-ovke Mirele Holy koja je jučer u Skupštini izjavila da je Varšavska "izgubljena bitka" i najavili su nekoliko akcija do rujna, što pravnih, što uličnih. Za rujan, pak, planiraju masovne prosvjede.

Naglasili su da radove mogu zaustaviti Ministarstvo graditeljstva, Ministarstvo uprave, Državno odvjetništvo, stranke i to raznim alatima. Problem je u tome što su pri izdavanju dozvola za projekt napravljeni brojni dealovi koji međusobno obvezuju te institucije na poštivanje odluka, pa tako dolazi i do prebacivanja odgovornosti među njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao društvo smo u pat poziciji jer su sve uključene institucije imale svoje prste u tome", kazao je Tomašević dodajući da im ne vrijedi niti "vađenje" na odštetu Hoto grupi u slučaju stopiranja jer je Grad investitor.

Bandićeve 'bedastoće'

Upitani kako komentiraju činjenicu da se policija prva oglušila na zaključke Skupštine time što nije prekinula blokadu Gundulićeve, odgovaraju da je i njima to nevjerojatno poput zabrana približavanja Varšavskoj koja je izrečena uhićenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izjave gradonačelnika Milana Bandića da neće podleći "jogurt revoluciji" Celakoski je rekao kako su to "bedastoće, besmislene rečenice koje Bandić lupa već 20 godina" i da se radi o vrijeđanju građana.

Prethodni članci:

arti-201007200480006 arti-201007210246006 arti-201007200250006 arti-201007200663006 arti-201007200670006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo