ŠKORO JOŠ NIJE PRENIO SVOJA UPRAVLJAČKA PRAVA U ESTRADNOJ FIRMI? / Podnio novu imovinsku karticu, ali samo u elektronskom obliku

Image
Foto: Pixsell

Iako je to po zakonu dužan učiniti Miroslav Škoro, prema podacima iz njegove imovinske kartice, još nije prebacio svoje udjele na treće osobe u tvrtci Campus d.o.o.

21.10.2020.
10:27
Pixsell
VOYO logo

Saborski zastupnik i predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, nije prenio svoja upravljačka prava u tvrtci Campus d.o.o. na neku drugu osobu, iako je to bio dužan učiniti. Preko te tvrtke, registrirane za nakladničku djelatnost, proizvodnju i usluge, vodi svoju estradnu karijeru, a prema imovinskoj kartici i dalje ima 50 posto suvlasničkog udjela. Također, morat će pomno birati kome će dati upravljačka prava te kompanije, jer je suosnivačica i direktorica Campusa njegova supruga, a prema zakonu, upravljačka prava tvrtke se ne bi trebala prebacivati na "povezane osobe"

U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa potvrdili su Jutarnjem da je Škoro u međuvremenu podnio novu imovinsku karticu, ali samo u elektronskom obliku. Provjeru promjena i zakonitosti stečene imovine Povjerenstvo će obaviti tek kada i službeno zaprime novu karticu. Sam se Škoro o ovoj temi nije oglasio, pa tako ostaje nepoznanica je li i kome prebacio upravljačka prava svoje tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVLJENA IMOVINSKA KARTICA MIROSLAVA ŠKORE: /

Pogledajte koliku plaću ima i što sve posjeduje čelnik Domovinskog pokreta

Image
OBJAVLJENA IMOVINSKA KARTICA MIROSLAVA ŠKORE: /

Pogledajte koliku plaću ima i što sve posjeduje čelnik Domovinskog pokreta

Jasne zakonske odredbe

Naime, Zakon o sprečavanju sukoba interesa, u članku 16. propisuje da "dužnosnik koji ima 0,5 posto ili više dionica, odnosno udjela u vlasništvu (kapitalu trgovačkog društva) za vrijeme obnašanja javne dužnosti prenijet će svoja upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu društva na drugu osobu, osim na osobe iz članka 4. stavka 5. ovog Zakona ili posebno tijelo". Također, osobe koje se spominju u članku 4. stavku 5. su "povezane osobe navedene u stavku 2. ovog članka te ostale osobe koje se prema drugim osnovama i okolnostima opravdano mogu smatrati interesno povezanima s dužnosnikom". U stavku 2. ranije spomenutog članka zakona stoji da je "član obitelji dužnosnika bračni drug ili izvanbračni drug dužnosnika, njegovi srodnici po krvi u uspravnoj lozi, braća i sestre dužnosnika te posvojitelj, odnosno posvojenik dužnosnika".

Riješio se dvije tvrtke

Inače, tvrtka Campus je prošle godine poslovala s prihodima od tri milijuna kuna te dobiti od 293.700 kuna. Na njenim internetskim stranicama stoji da je "osnovana 2002. godine s ciljem obavljanja nakladničke djelatnosti, prije svega u glazbenoj industriji". U protekloj je godini imala šestero zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škoro je uoči parlamentarnih izbora prodao svoje udjele u tvrtci MB Kvadrat koja je vodila parkiralište pored zagrebačke Kliničke bolnice Merkur te u tvrtki Omega software koja je razvila računalne alate namijenjene općinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo