ŠKOLARCE TEK SAD ČEKA GADNO RAZDOBLJE, A OCJENE ĆE BITI NAJVEĆI PROBLEM: / 'Samo lani prijavilo nam se 200 osoba s prosjekom 5,0'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Još uvijek se ne govori o datumima otvaranja škola u Hrvatskoj, no prema ministrici Divjak prvi scenarij za maturu je lipanj. Ipak, nekoliko je problema, a jedan od njih je i prijevoz za djecu

21.4.2020.
7:57
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Kruže informacije da bi 15. svibnja mogao biti datum povratka u školske klupe u Hrvatskoj, no 24sata iz više izvora doznaje kako se ni o kakvim datumima trenutačno ne razgovara. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je potkraj prošlog tjedna izjavila kako je prvi prvi scenarij za maturu lipanj.

"Esej iz Hrvatskog jezika također je pomaknut sa svibnja na lipanj, tako da u slučaju tog scenarija nema potrebe odgađati upise jer je to i planirani termin državne mature. Ako dođe do promjena, sveučilišta i ostala visoka učilišta trebat će se prilagoditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem povratku u škole predstavlja i prijevoz za djecu. "Za srednju školu, primjerice u Zagrebu, morao bi funkcionirati javni prijevoz, a to je zasad nemoguće", rekao je za 24sata ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatko Stić.

Kraj školske godine 1. lipnja?

Dok profesor Ivan Plantić ističe kako nakon 1. lipnja nema smisla vraćati učenike u razrede jer bi došli tek na zaključivanje ocjena, Zlatko Stić smatra kako ne bi bilo loše zbog obitelji koje imaju više školaraca da cijela nastavna godina završi 1. lipnja, nakon što završi maturantima 28. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DANSKA OTVARA ŠKOLE, VRTIĆE I JASLICE: /

Mnogi roditelji su zabrinuti zbog mogućih posljedice ove odluke

Image
DANSKA OTVARA ŠKOLE, VRTIĆE I JASLICE: /

Mnogi roditelji su zabrinuti zbog mogućih posljedice ove odluke

Zakidanje dobrih učenika

Najteže je sigurno maturantima, ali ni onima u nižim razredima nije puno lakše. Ocjene će biti najveći problem, pogotovo ove godine kada se očekuje još više odlikaša i navala na tražene srednje škole nakon preporuke ministrice da se ne dijele jedinice.

"Samo lani prijavilo nam se 200 učenika s prosjekom 5,0. Ja nemam načina da bez prijamnog procijenim tko može upisati školu. A ako ćemo upisivati sve odlikaše, za to bismo morali vratiti nastavu u dvije smjene", ističe Stić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovu mišljenju, ukidanje mature bi bilo loše jer bi se zakinuli dobri učenici, pa je predložio da se ove godine na maturi polažu samo matematika, hrvatski jezik i tri izborna predmeta, ovisno o fakultetu koji upisuju.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo