SUDSKI EPILOG / Sjećate se dječaka koji nije htio nositi masku na nastavi? Roditelji su tužili školu - evo kako su prošli

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nepravomoćnom presudom suda u Zlataru, škola u Krapinskim Toplicama je oravdano zabranila ulazak dječaku bez maske

20.12.2021.
17:06
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Učeniku osnovne škole u Krapinskim Toplicama, koji nije htio nositi masku, opravdano je bio zabranjen dolazak na nastavu. Tako glasi nepravomoćna presuda Općinskog suda u Zlataru, koji je odbio tužbu njegovih roditelja, piše Telegram. Sud je ustvrdio da je škola morala propisati donesene epidemiološke mjere, a dječak i njegovi roditelji nisu uspjeli dokazati štetnost nošenja maske po zdravlje.

Epilog je to mučnog slučaja s početka školske godine, kada je dječak redovito s roditeljima čitao gradivo ispred ulaza u školu, a deseci onih koji su im došli dati podršku, u jednom su trenutku upali u školu te napali ravnatelja i čistačicu. Reagirao je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs, apeliravši da se aktiviraju socijalne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
APEL NA ZDRAV RAZUM /

Beroš komentirao događaje u Krapinskim Toplicama i Sinju: 'Kad se vozimo avionom, želimo da upravlja pilot...'

Image
APEL NA ZDRAV RAZUM /

Beroš komentirao događaje u Krapinskim Toplicama i Sinju: 'Kad se vozimo avionom, želimo da upravlja pilot...'

U jednom se trenutku činilo da je postignut dogovor između roditelja i škole, jer je dječak 20. rujna otišao na nastavu s maskom, no već idućeg dana ga roditelji nisu pustili na nastavu, a tridana poslije je na adresu škole stigla tužba.

Nisu dokazali ništa

U tužbi su roditelji tražili od suda da donese privremenu mjeru i da dopusti dječaku pohađanje nastave. Tražili su i utvrđivanje zakonitosti zabrane ulaska školu. Nedugo zatim, roditelji su dječaka prebacili u drugu školu gdje sada uredno poštuje sve epidemiološke mjere. Dječakov otac je čak i u sudnici skinuo masku, tvrdeći da njegova sina nitko nije pitao želi li nositi masku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osnovna škola Krapinske Toplice je od početka školske godine 2021/22 odnosno 6. rujna 2021. branila učeniku pohađanje obrazovno-nastavnog programa za osmi razred. On je želio ići u školu, sudjelovati na nastavi kao i svi njegovi prijatelji iz razreda, ali nošenje maske kod njega dovodi do ozbiljnog ugrožavanja njegovog zdravstvenog stanja jer otežano diše i stvara mu osjećaj gušenja, smeta mu, te osjeća neotklonjivu potrebu da namješta masku i dodiruje lice. Time povećava izgled za unos virusa u usta, nos ili oči, tako da zahtjev za maskom za lice njemu školu čini nesigurnim okruženjem”, istaknuo je odvjetnik obitelji i dodao da se problem rješavao preko medija, a ne unutar škole.

Iz škole, pak, poručuju da dječak i njegova obitelj nisu pokazali nikakve dokaze da bi nošenje maske ugrozilo dječakovo zdravlje. “Kada je tražen liječnički pregled kojim bi se to utvrdilo, učenik i njegova obitelj su ga odbili”, naglasili su i podsjetili da je dječak prošle školske godine uredno nosio masku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazloženje presude

Na ročištu su pročitani i svi propisi HZJZ-a, Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja o obvezi nošenja maski. Temeljem toga sud je utvrdio da "tvrdnja učenika i njegovih roditelja da mjera nošenja maske nije razmjerna u odnosu na dječakove zdravstvene i mentalne potrebe nije tijekom postupka polučila pozitivne rezultate, jer nisu dostavili sudu nikakvu vjerodostojnu medicinsku dokumentaciju, ni bilo kakvu drugu dokumentaciju, niti potvrdu liječnika, o tome da bi za dječaka nošenje zaštitne maske bilo medicinski neprihvatljivo zbog kroničnih bolesti ili drugih bolesnih stanja.

Po ocijeni ovog suda mjera nošenja maski je razmjerna i predstavlja ravnotežu između ta dva suprotstavljena interesa tj. interesa dječaka na nenošenje maske i interesa društva da se zaštiti od širenja zaraznih bolesti. I praksa je do danas pokazala kako ove zaštitna mjera uz sve ostale epidemiološke mjere doprinosi smanjenju širenja zaraze i očuvanju zdravlja društva u cjelini”, navedeno je u nepravomoćnoj presudi na koju učenik i roditelji mogu uložiti žalbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo