MUKE NASTAVNIKA / Divjak se hvali školom na daljinu, učitelji joj dali dvojku: 'Bojimo se hoćemo li ostati bez dijela primanja'

Svi se nadaju da će škola na daljinu trajati što kraće

16.4.2020.
17:00
VOYO logo

Peti tjedan pred računalima umjesto u učionicama. Nastavnici i učitelji svojim učenicima i njihovim aktivnostima u školi na daljinu su zadovoljni, ali ne i podrškom koju dobivaju od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Materijale treba prilagoditi za online prikazivanje, za održavanje nastave na daljinu i video konferencija. Sve to iziskuje dodatan trud, dugo sjedenje uz računala, dodatne opreme, a nemaju svi službena računala, dodatan angažman kako bi olakšali učenicima'', objašnjava profesor kemije i biologije Goran Gotlibović.

Rezultati ankete provedene među 1992 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika pokazuju da više od polovine ispitanih u pripremi nastave i vrednovanju učenika pred računalom provodi više od osam sati na dan. Njih 78 posto se u provođenju nastave osjeća prepušteno samima sebi, a 62 posto nije zadovoljno podrškom Ministarstva.
 Za tu podršku Ministarstvo su ocijenili dvojkom.

''Sami taj birokratski pristup podrške nastavnicima je vrlo loš i kontraproduktivan lijepo bi bilo čuti podršku u medijima, pohvalu, lijepu riječ. Da ne budemo pod opterećenjem i strahom hoćemo li ostati bez dijela primanja ili ne, jako jako je bitno da nam pokažu da cijene ono što mi radimo'', ističe Gotlibović.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja kažu rezultati ankete odgovaraju informacijama koje dobivaju s terena. Smatraju da bi Ministarstvo trebalo održavati tjedna obraćanja učenicima i učiteljima. Glavna tajnica Sindikata Ana Krpan upozorava: ''Nastavnici bi trebali biti uključeni i njihovo mišljenje bi trebalo biti jako bitno, oni znaju što i kako učenicima treba i na tim tjednim obraćanjima na pitanja koja postavljaju trebalo bi im se odgovarati''.

Ministarstvo je do sada izradilo 1200 videolekcija i 100 sati programa, a u Ministarstvu su proveli i svoju anketu, pohvalila se resorna ministrica Blaženka Divjak: ''87 posto od 4 139 je kazalo zadovoljni smo, ali su svjesni da ovo nije projekt koji smo planirali dvije godine nego smo u to morali ući i ušli smo dobro. Nastava na daljinu zahtjeva ulaganje, ja zahvaljujem svim koji rade i nema tu sada drugog lakšeg puta''.

A svi se nadaju da će put škole na daljinu trajati što kraće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo