Skijaši oprez: Stroža pravila na cestama Austrije

Poznato je da je Austrija omiljena destinacija skijaša i ljubitelja zimskih radosti iz Hrvatske te će se i ove godine veliki broj Hrvata uputiti prema toj zemlji.

4.1.2012.
19:56
VOYO logo

Hrvatski autoklub izvijestio je kako je Austrija od 1. siječnja uvela oštre kazne za vozače koji ne poštuju obvezne hitne koridore, odnosno nepropisno se zaustavljaju i ne sklanjaju se vozilima za vrijeme zastoja prometa na autocestama i drugim cestama s dva ili više prometnih trakova u istom smjeru.

''Obvezni hitni koridor preventivni je koridor koji vozači moraju formirati i ostaviti slobodnim za prolazak vozila s pravom prednosti prolaska – austrijske policije, vatrogasaca, ambulantnih vozila, cestara te službe pomoći na cesti. Ovaj koridor omogućuje tim vozilima da dođu do mjesta prometne nesreće sigurnije i do četiri minute brže nego korištenjem postojećih prolaza za hitne slučajeve (tzv. zaustavni trakovi) ili da se probijaju kroz gužvu. Time se šansa za preživljavanje žrtava nesreća povećava do 40 posto'', objašnjavaju u HAK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, svi sudionici prometa na austrijskim autocestama i cestama s dva ili više trakova u istom smjeru koji voze lijevim trakom obvezni su pomaknuti svoja vozila krajnje lijevo, a oni koji voze desnim trakom udesno koliko je to moguće, oslobađajući pritom sredinu kolnika za prolaz. Da bi se pomaknuli udesno, vozači smiju ući na zaustavni trak.

Kazna za ometanje vozila s pravom prednosti prolaska ili ilegalna vožnja obveznim hitnim koridorom u Austriji iznosi do 2180 eura. Inače, ovo načelo primjenjuje se već u Njemačkoj, Češkoj, Švicarskoj i Sloveniji. U Hrvatskoj je kazna za nepoštivanje hitnih koridora 500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo