Skandalozna izjava Silvije Luks jako vrijeđa vjernike

17.3.2011.
15:55
VOYO logo

"Vjerujem da su time uvrijeđeni mnogi vjernici katolici, ali i mnogi predstavnici nacionalnih manjina, naročito Srba, Roma i Židova", kazao je Tolnauer na sjednici savjeta za nacionalne manjine, koji je u četvrtak odlučio rasporediti 41,3 milijuna kuna iz državnog proračuna za programe ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina u 2011., no prvi će put nekolicina udruga, njih devet, među kojima prevladavaju romske, ostati bez te godišnje potpore.

Kako je objasnio predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer, riječ je o udrugama koje ili nisu ispunile svoje programe, ili nisu podnijele godišnja izvješća o tome, ili su, pak, uočene nepravilnosti u njihovu radu i utrošku sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za dobivanje potpora ne postoje favoriti i zaslužni nego kvalitetni i održivi programi, kao i utvrđeni kriteriji, metodologija i zakoni koji se moraju poštovati", kazao je Tolnauer. Dodao je, međutim, da su za neke sitnije tehničke greške u obrascima dali udrugama rok 30 dana da ih isprave jer su ih, kaže, nove odredbe zakona o fiskalnoj odgovornosti zatekle nespremne.

Više nema para za svinjokolje i izbore za miss

Tolnauer je kazao kako Romi imaju najveći broj registriranih udruga, ali da dosta programa lani nisu ostvarili, a nove, pak, nisu prijavili i zbog smrti velikog promotora romske kulture Kasuma Cane, pa im se iznos smanjio s 1,4 milijuna na 1,08 milijuna kuna. To će im, kaže, nastojati nadoknaditi putem lokalnih zajednica koje se jave za stvaranje uvjeta kulturne autonomije Roma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je i kako Savjet više neće tolerirati financiranje svinjokolja ili izbora za miss, što, rekao je, možda i spada u aktivnost neke manjinske udruge, ali zasigurno ne spada u očuvanje identiteta neke manjine.

Tolnauer je sa sjednice poručio i da Savjet za nacionalne manjine podržava prosvjede nezadovoljnih građana. "Prosvjedi su legitimni izraz nezadovoljstva, ali nije ni legitimno niti je na razini društvenog razvoja da se pritom izvikuje 'cigani, cigani' i da se vrijeđa romska nacionalna manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201103150492006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo