SKANDAL ZA NOVU GODINU: / Bolnica u Čakovcu zatajila da je prvo dijete bilo romsko, ravnatelj bolnice se ispričao

Image
Foto: Ivica Galović/PIXSELL/ilustracija,

Mislim da je ljudski da se radi i da se događaju greške, ali i da se ispriča, kao što smo jučer učinili.

4.1.2020.
12:19
Ivica Galović/PIXSELL/ilustracija,
VOYO logo

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine objavio je da je županijska bolnica u Čakovcu, zajedno s predstavnicima Međimurske županije obmanula javnost o prvorođenom djetetu ove godine u toj županiji. Kajtazi tvrdi da su ignorirali romsko dijete koje je prvo rođeno te da su u medijima i na službenoj Facebook stranici župana Matije Posavca objavili fotografije župana, roditelja i djeteta rođenog kasnije istoga dana.

Kajtazi reagirao

"Pitamo se zašto se prikrila informacija o prvorođenom romskom djetetu i zašto je ova obitelj preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sjela informacija o prvorođenom romskom djetetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava?", objavio je Kajtazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za N1 kazao je kako mu se međimurski župan ispričao putem telefona, no da očekuje i javnu ispriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj bolnice se ispričao: Dogodila se komunikacijska greška

U međuvremenu je stigla isprika iz čakovečke bolnice čiji je ravnatelj potvrdio da je prvo dijete u toj ustanovi rođeno u ovoj godini doista romsko.

Ravnatelj Tomislav Novinščak rekao je da se dogodila komunikacijska greška, zbog koje su iz bolnice županiji dali krivu informacije o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako mi je žao, kao ravnatelju, da se dogodila takva greška. Bolnica i zdravstveni sustav jako su veliki i za sve mogu preuzeti odgovornost, ali ne mogu pristati na to da se vrši bilo kakva diskriminacija. Mi brinemo za sve naše stanovnike svakodnevno i jako mi je žao zbog toga što se dogodilo. Mislim da je ljudski da se radi i da se događaju greške, ali i da se ispriča, kao što smo jučer učinili. Bili smo kod gospođe i djeteta, ispričali smo se, a ljudski je i oprostiti", rekao je za N1 ravnatelj bolnice u Čakovcu Novinščak.

Župan Posavec: Nije bilo nikakvih loših namjera

Optužbe je za HTV komentirao međimurski župan Matija Posavec koji kaže kako mu je žao da se jedan plemeniti, lijepi događaj poput rođenja djeteta politizira i koristi za skupljanje političkih bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja svake godine posjećujem prvorođenu djecu u bolnici, no dolazim po pozivu bolnice, nemam direktnu vezu s rađaonom. No, građani Međimurja i naše institucije sigurno nemaju nikakve loše namjere ili ksenofobične ispade, nego pozdravljamo i slavimo svaki novi život i jednako cijenimo i tretiramo sve građane i građanke, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili vjeroispovijest", poručio je Posavec.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo