SAMO U HRVATSKOJ: / MOST-ovka sredila potvrdu o nekažnjavanju i postala vijećnica unatoč presudama

Image
Foto: Facebook
28.6.2017.
15:42
Facebook
VOYO logo

Gregov je naime svoju potvrdu o nekažnjavanju "uredno" podignula unatoč pravomoćnim presudama koje ima u svom "dosjeu".

Uz pravomoćnu presudu iz rujna 2012. za prijevaru, za što je kažnjena s pet mjeseci zatvora uvjetno na rok od dvije godine, Kseniju Gregov je Županijski sud u Šibeniku 9. veljače 2017. pravomoćno osudio na kaznu od 10 mjeseci zatvora te uvjetno na dvije godine, za kazneno djelo nametljivog ponašanja, kao posljedicu mučnog razvoda s bivšim suprugom. Uz sve to, protiv Gregov je u tijeku i sudski postupak za pronevjeru, piše Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon otvara prostor za manipulacije

Ovaj se slučaj lako može dovesti u vezu s onim kad je prema dopuni Zakona o izborima i pod pritiskom čelnika MOST-a, Bože Petrova, kako bi se iz predizborne utrke eliminirao kandidat HNS-a Andro Vlahušić za gradonačelnika Dubrovnika, usvojen zakon, tzv. Lex Vlahušić, koji precizno navodi koja su to kaznena djela koja ne smijete prekršiti ako želite biti budući narodni zastupnici na lokalnim izborima, gradonačelnici i načelnici. Prema toj dopuni, zakon ne obuhvaća sva kaznena djela već samo određena, piše spomenuti portal.

Primjerice, ono što ne smijete napraviti ako ste kandidat na izborima jest: ubojstvo, otmica, veleizdaja, ratni zločin, bludne radnje, genocid, terorizam, primanje i dvanje mita, zloupotreba položaja i ovlasti te brojna djela na štetu djece, no ne i, primjerice, kazneno djelo pokušaja ubojstva, primanje i davanje mita u gospodarstvu, ili prijevara i nametljivo ponašanje, za koje je pravomoćno osuđena Ksenija Gregov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djela koja nisu u vezi s javnim poslovima

"Ako se radi o djelima koja nisu u vezi s obavljanjem javnih poslova, kao što to propisuje zakon, tada možete dobiti potvrdu o nekažnjavanju, iako se protiv vas mogu voditi ili biti donesene pravomoćne presude. Ali za ona kaznena djela koja nisu obuhvaćena Zakonom o izborima", tvrde na Općinskom sudu u Zadru.

To znači da se u praksi može dogoditi slučaj da je netko osuđen u prvom stupnju za pokušaj ubojstva, prijevare ili primanje i davanje mita u gospodarstvu na nekoliko godina zatvora, ali se svejedno može kandidirati i biti izabran na javne funkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, uvjerenje koje se dobije potvrđuje "da se protiv osobe pred općinskim i županijskim sudom ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti", a to pak dokazuje da "nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage, ne postoji potvrđena optužnica, nije donesena presuda o izdavanju kaznenog naloga i nije donesena nepravomoćna presuda" pa se osoba slobodno može kandidirati.

Gregov odbacuje optužbe

Ksenija Gregov o slučaju se oglasila u statusima na svom Facebook profilu u kojima je medije optužila za linč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo