SKANDAL U KRIŽEVCIMA: / Šefica Ureda državne uprave uzela otpremninu pa se vratila na posao; ima i iskaznicu jedne velike stranke

Image
Foto: Damir Špehar / PIXSELL

Jasminka Širola je 15. prosinca napustila Ured državne uprave uz otpremninu od oko 200.

20.5.2020.
14:56
Damir Špehar / PIXSELL
VOYO logo

Kada su 1. siječnja ove godine uredi državne uprave diljem Hrvatske bili ukinuti te pripojeni županijama, Vlada je osigurala 150 milijuna kuna za stimulativne otpremnine svima zaposlenima u tim uredima koji su željeli otići.

Tu zakonsku mogućnost odlučila je iskoristiti i Jasminka Širola, dotadašnja šefica Ureda državne uprave u Križevcima i utjecajna članica tamošnjeg HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti posao, drugo radno mjesto

Večernji list piše kako je Širola 15. prosinca napustila Ured državne uprave uz izdašnu otpremninu od oko 200.000 kuna i već sljedećeg dana se prijavila na Zavod za zapošljavanje jer nije imala uvjete za odlazak u mirovinu.

No, nije dugo bila nezaposlena, već danas radi isto ono što je godinama radila. Sada je, naime, savjetnica za imovinska prava u novom županijskom Upravnom odjelu za opće poslove u Križevcima, istom onom u koji su 1. siječnja prešli svi zaposlenici Ureda državne uprave. Kako piše Večernji list, Širola se u veljači javila na natječaj koji je raspisala Županija za spomenuto radno mjesto i bila je jedina kandidatkinja te je kao takva uspješno prošla na svim testovima i razgovorima. Početkom ožujka zaposlena je na određeno, s mogućnošću produženja ugovora o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bila sam jedini kandidat...'

Ona u tome ne vidi ništa sporno.

"Bila sam jedini kandidat. Baš bih voljela da se još netko javio, pa da prođe svu tu zahtjevnu proceduru. Ja sam specijalist za izvlaštenja, imam veliko iskustvo i kompetencije na tim poslovima. Bavim se postupcima izvlaštenja za gradnju brze ceste, to je ogroman posao", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također kaže kako nije ona određivala tko će lani otići iz Ureda državne uprave te da nije otišla svojevoljno. Međutim, otpremninu su mogli dobiti svi koji ostvaruju pravo na starosnu mirovinu između srpnja 2019. i prosinca 2025. godine, a trebali su do 1. listopada sami podnijeti pisani zahtjev za prestanak radnog odnosa.

Iz Županijske uprave u Koprivnici za Večernji list su rekli kako s njezinom otpremninom nemaju ništa jer je riječ o razdoblju kada joj poslodavac nije bila Županija, već Ured državne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio moćnog lokalnog političkog lobija

"S obzirom na to da je nastavak izgradnje brze ceste od izuzetne važnosti za našu županiju, zbog pripreme dokumentacije za izvlaštenja i povećanog opsega tih poslova vidjeli smo potrebu za raspisivanjem natječaja za izdvojeno mjesto rada u Križevcima, a sukladno planu prijma za ovu godinu. Na oglas je pristigla jedna prijava koja je zadovoljavala formalne uvjete. Rok od šest mjeseci potreban je za pripremu tog dijela dokumentacije u ovoj fazi razvoja projekta. O stranačkoj pripadnosti nemamo nikakvih spoznaja, niti je to imalo bilo kakav utjecaj na izbor gospođe Širole", odgovorila je na upit Večernjeg lista Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda koprivničko-križevačkog župana Darka Korena.

Za Širolu se govori da je osoba od povjerenja šefa križevačkog HDZ-a dr. Mate Devčića te da je dijelom moćnog lokalnog političkog lobija na čijem je čelu župan Koren, čelnik stranke Mreža koja je u koaliciji s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo