korona situacija / Sjever zemlje i dalje je najviše pogođen koronavirusom: "Mi danas govorimo o ratnom stanu, podaci su alarmantni '

Kako RTL Danas neslužbeno doznaje šatori su zadnja opcija. Prije njih punit će se kreveti u zagrebačkoj Areni i to pacijentima s lakšim kliničkim slikama

25.11.2020.
19:00
VOYO logo

Nakon više od deset tisuća testiranih u proteklom danu otkriven je rekordan broj novih pozitivnih slučajeva - 3603. Uznemirujuć je i broj preminulih u 24 sata, čak 56, čime smo prošli 1500 ukupno umrlih u zemlji od početka pandemije. O teškom stanju za zdravstveni sustav govore i brojke da je na respiratoru 240 pacijenata, od njih 2136, koliko ih se liječi u bolnici. Od jučer se pak od Covida-19 oporavilo više od dvije tisuće ljudi - što je ukupno gotovo 90 tisuća Izliječenih u zemlji.

A liječenje se, osobito u Varaždinu, odvija sve teže. Mjesta je u bolnici sve manje. Umrlo je desetero najtežih pacijenata, što nije rekord. U Dubravi ih je preminulo 13.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjever zemlje i dalje je najviše pogođen koronavirusom. Šatori pred bolnicom u Varaždinu više nisu prazni. Broj zaraženih raste, baš kao i umrlih.

"Mi danas govorimo o ratnom stanju, podaci današnji nisu zabrinjavajući, alarmantni su. U posljednja 24 sata 10 pacijenata je umrlo od posljedice infekcije koronavirusom što je 5 puta veća smrtnost nego što je to inače normalno u ovo doba godine", kazao je Nenad Kudelić, ravnatelj OB Varaždin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U šatore smješteni prvi pacijenti

Varaždinska bolnica može primiti 230 oboljelih od koronavirusa. Iako bolnički kreveti nisu popunjeni, u šatore pred bolnicom sinoć su smješteni prvi pacijenti.

Image
žestoka borba s koronom /

Kako izgleda Sjever koji gori? Direkt na Covid odjelu u Čakovcu: 'Pacijentima smo izvanzemaljci'

Image
žestoka borba s koronom /

Kako izgleda Sjever koji gori? Direkt na Covid odjelu u Čakovcu: 'Pacijentima smo izvanzemaljci'

"Vojni šatori služe kao tranzicijski odjel za privremeni smještaj pacijenata do transporta na druge lokacije, no kako stvari sada stoje izgleda da će šatori morati biti i novi stacionarni odjel", kazao je Kudelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A lako, kažu, mogu dobiti i dodatne kapacitete.

"Mi smo u situaciji da imamo nekoliko dvorana koje možemo u 48 sati mobilizirati i dovesti tako da budu spremne", priča Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstveni sustav prenapregnut je i u Međimurju. U Čakovečkoj bolnici od 130 kreveta za oboljele od koronavirusa zauzeto ih je 94. 13 pacijenata je na respiratoru.

"Desetak pozitivnih liječnika, što nam još ne predstavlja prevelik problem, ali i ta dinamika porasta broja zaraženog osoblja je vidljiva. Od slobodnih kapaciteta i prostora u bolnici imamo dodatnih rezervnih 30 posto", kazao je Tomislav Novinščak, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapaciteti u bolnici u Zaboku su popunjeni, dio pacijenata već je u Stubičkim toplicama, a priprema se i covid odjel u Krapinskim toplicama namijenjen srednje teškim pacijentima.

KB Dubrava još pet respiratora

"Mi smo na 100 posto kapaciteta, mi imamo trenutno 2 kreveta, a7 pacijenata u hitnom bolničkom prijamau, to je iz dana u dan tako i moramo upotrijebiti sve moći i improvizacije da sve zbrinemo", priča Marija Marković, pročelnica Službe za internu medicinu Opće bolnice u Zaboku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bolnici Dubrava liječi se 430 pacijenata, njih 80 je na respiratoru. U posljednja 24 sata preminulo je 13 ljudi. Stope umrlih, upozoravaju liječnici, znatno su veće nego ranije.

"To nisu oni brojevi i stope koje smo imali kada nismo liječili covid bolesnike to psihički opterećuje naše djelatnike jer na ovaj broj nismo navikli i imali situaciju poput ove", kazao je Ivica Lukšić, v.d.ravnatelja KB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KB Dubrava danas je dobila još pet respiratora. Planiraju otvoriti dodatna mjesta za intenzivno liječenje. Pred bolnicom i dalje čekaju šatori spremni za prijem bolesnika ako virus uhvati više maha.

"Šatori su tu u pripravnosti su, mogućnost oksigeno terapije u šatorima postoji i bude li potrebe mi ćemo ih aktivirati", kazao je Lukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako neslužbeno doznajemo. Šatori su zadnja opcija. Prije njih punit će se kreveti u zagrebačkoj Areni i to pacijentima s lakšim kliničkim slikama

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo