PREMIJER POZIVA NA CIJEPLJENJE /

Plenković: 'Ili biramo zdravlje ili put prema neizvjesnosti, hospitalizacijama i dodatnom broju preminulih'

'Ne možemo ovu situaciju gledati iz sebične perspektive', poručio je premijer Plenković sa sjednice Vlade komentirajući situaciju sa cijepljenjem

8.7.2021.
11:48
VOYO logo

U četvrtak se u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održala 66. sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom obraćanju izvijestio je o najnovijim informacijama vezanim uz pandemiju koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podsjećam još jednom, cijepljenje je jedini pravi način za zaštitu od covida-19, jedini način da se oslobodimo svih restriktivnih mjera. S jučerašnjim danom cijepili smo 1.526.876 sugrađana", rekao je Plenković.

Image
STOŽER OBJAVIO /

Danas imamo 110 novih slučajeva, a preminule su dvije osobe

Image
STOŽER OBJAVIO /

Danas imamo 110 novih slučajeva, a preminule su dvije osobe

Porast broja cijepljenih

"Zabilježili smo određeni porast cijepljenih prvom dozom. Očito da su naše teme od prošle sjednice Vlade potaknule građane na cijepljenje - to je ohrabrujuće. Pred nama je vrlo jednostavan odabir", rekao je te dodao kako je cijepljenje "odabir razuma". "Ili biramo put prema zdravlju, turističkoj sezoni i put prema gospodarskoj stabilnosti ili put prema neizdvojenosti, ranom kraju sezone, hospitalizaciji, zarazama i u konačnici dodatnom broju preminulih. To je zdrav razum. Cijepljenje više nije samo zdravstveno pitanje", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko tko se danas želi cijepiti može to učiniti odmah", rekao je premijer te upozorio na širenje delta soja virusa. "Želim podsjetiti da smo sve restriktivne mjere vodili vrlo balansirano. Za razliku od drugih zemalja, nismo imali stroge mjere, lockdown... Učinili smo sve da očuvamo radna mjesta", dodao je.

'Ovo je kolektivni napor'

"Država je pokazala da je jedinstven i nezaobilazan akter koji stoji iza svojih građana. Sada želimo da naši sugrađani iskoriste alat koji smo dobili, vjeruju epidemiolozima i liječnicima kako bismo u jesen ušli sigurniji. Svi koji imaju dileme, neka se informiraju", poručio je. "Bazirajte svoje odluke na vjerodostojnim izvorima informacija", dodao je.

"Ne možemo ovu situaciju gledati iz sebične perspektive, ovo je kolektivni napor. Molim još jednom u ime cijele Vlade sve one koji se nisu odlučili za taj korak, da to učine. Sve što smo mi trebali osigurati je na raspolaganju", dodao je premijer.

Potom se osvrnuo na dolazak predsjednice Europske komisije Ursule Von der Leyen u Zagreb. "Dolaze nam ekstrasredstva nakon ekstraproblema", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je osudio fizičke i verbalne napade koji su se dogodili nakon Povorke ponosa u Zagrebu, ali i prijetnje koje dobivaju neki od saborskih zastupnika. "Ovakvih incidenata u posljednjih 10 godina nije bilo, ovakve situacije zaslužuju osudu. Pripadnici bilo kakvih manjina, i etničkih i seksualnih, u našem se društvu moraju osjećati sigurno i slobodno", poručio je te dodao kako neki političari još uvijek ne shvaćaju da manjinska prava nisu privilegij nego jamstvo jednakosti. "Prava manjina su ustavna i zakonska kategorija. I inzistiram na tezi da se ona ne toleriraju nego se poštuju. Uvjeren sam da je većina građana tolerantna i empatična. Isto tako, osuđujemo mržnju koja se uputila prema nekim saborskim zastupnicima. Smatramo da je to nedopustivo", poručio je.

Beroš o pandemiji

Ministar zdravstva Vili Beroš podrobnije je izvijestio o stanju vezanom uz pandemiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je 500. dan od pojave korone u Hrvatskoj, bilježi se 110 slučajeva. Sedmodnevna incidencija je 14,9, to nas, rekao je Beroš, stavlja na 13. mjesto u EU-u", izvijestio je Beroš. Dodao je kako je aplicirano 45,4 posto doza odraslog stanovništva.

Ministar je pozvao građane da se cijepe. "Što je manje osoba cijepljeno, to je veća šansa za zarazu", rekao je Beroš. "Ne dopustimo da manjina poništi napore većine. Kraja epidemije neće biti ako ne postignemo kolektivni imunitet", zaključio je Beroš.

Božinović: ' Sustav za izdavanje potvrda radi stabilno'

Ministar Davor Božinović izvijestio je o radu Stožera. "Od posljednje sjednice donesene su dvije odluke - prva je da se maske ne moraju koristiti u slučajevima kada u događajima sudjeluju osobe s covid-potvrdama, a druga se odnosi na Zadarsku županiju gdje su donesene strože mjere koje će trajati do 18. srpnja.

"Sustav za izdavanje potvrda radi stabilno i bez teškoća. Odvijaju se nadogradnje sustava. Svim zainteresiranim laboratorijima omogućeno je spajanje i trenutni unos rezultata u baze centralnog sustava te izdavanje EU covid potvrde. Taj se postupak odvija na više od 250 lokacija u Hrvatskoj, popis se redovito ažurira i vidljiv je na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Tomislav Ćorić potom je predstavio Nacrt prijedloga zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori. "Financijsko rasterećenje poduzetnika - bit će tri skupine. Ukida se članarina za više od 95 posto poduzetnika", rekao je ministar. "Uvodi se dobrovoljno članstvo. HGK će proći temeljnu financijsku i operativnu transformaciju", dodao je Ćorić.

Među ostalim točkama dnevnog reda nalazi se i nacrt konačnog prijedloga zakona o gospodarenju otpadom (EU), nacrt prijedloga zakona o HGK, prijedlog odluke o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kao i odluka o pokretanju postupka izrade Nacionalnog programa za mlade za razdoblje od 2022. do 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo