PROMAŠILI TEMU /

U Saboru rebalans proračuna. Grmoja i Zekanović 'fasovali' zbog bifteka i oborite ribe

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povećanje planiranih prihoda treba promatrati i u kontekstu dobre turističke sezone, kao i snažnog gospodarskog rasta, objasnio je ministar financija Marko Primorac

10.10.2024.
8:38
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor danas će raspravljati o predloženom rebalansu državnog proračuna za ovu godinu kojim će se njegovi prihodi, u odnosu na izvorni proračun, povećati za 1,8 milijardi eura, a rashodi za 976 milijuna eura na 30,3 milijarde, odnosno na 33,6 milijardi eura.

Prvi se javio Mostovac Zvonimir Troskot koji se požalio što nema dovoljno ulaganja u demografiju koja je najbolnija točka gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDS-ovac Dalibor Paus je tražio stanku zbog amandmana da se s BINA Istre skine novac kojim bi Istrijani mogli besplatno prolaziti kroz Učku, a povećava se novac koji ide u BiH za promet i integraciju. Objašnjava to time što građani svakodnevno idu u bolnicu, na posao, u školu. Naglasio je da je Krčki most besplatan, besplatan je tunel Sveti Ilija, a istarski građani plaćaju 12 puta više nego što su cestarine po kilometru. Predat će 7600 potpisa koje tu prikupili za to pitanje.

Anka Mrak Taritaš također se požalila na manjak sredstava za demografiju te smanjenja vezana za infrastruktruru. Marijana Puljak (Centar) je najavila kako neće podržati rebalans kao što ne podržavaju ni Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Jandroković najavio je kratku stanku i naglasio da će danas raditi dok ne završe s proračunom, a ne do 19.30 sati.

Ministar financija Marko Primorac naglasio je: "Nikad veća zaposlenost, nikad manja nezaposlenost".

U jednom trenutku došlo je do rasprave između Grmoje i Zekanovića došlo je rasprave oko trošenja novca na bifteke i ribu pa su obojica zaradila po tri opomene i izgubili pravo na daljnju raspravu. Riječ je o aferi "Biftek" u kojoj se Mostovci optužuju da su potrošili 200 tisuća državnih kuna na večeru.

PRATITE UŽIVO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje planiranih prihoda treba promatrati i u kontekstu dobre turističke sezone, kao i snažnog gospodarskog rasta, objasnio je ministar financija Marko Primorac.  Pri tome je apostrofirao i revidirane projekcije Vlade i Ministarstva financija, po kojima se u ovoj godini očekuje rast BDP-a od 3,6 posto, inflacije od tri posto, rast zaposlenosti od tri posto, kao i nastavak rasta plaća, koji bi u ovoj godini trebao iznositi 14,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PULJAK ZAPRIJETILA /

Odzvonilo' duhanskom dimu u Saboru? 'Primjetim li da netko puši odmah ću ga prijaviti'

Image
PULJAK ZAPRIJETILA /

Odzvonilo' duhanskom dimu u Saboru? 'Primjetim li da netko puši odmah ću ga prijaviti'

Sabor se dodatno digitalizira, uvodi sustav e-amandmani

Hrvatski sabor napravit će novi korak u digitalizaciji, do konca godine u povijest bi trebalo otići "papirnato" podnošenje amandmana, a zaživjeti sustav e-amandmani.

"To je, nadam se, zadnji put da amandmane podnosimo po starom modelu. U dogovoru s Ministarstvom financija, Sabor bi trebao već idući proračun, koji će izglasovati do kraja godine, napraviti uz primjenu sustava e-amandmani", najavio je u četvrtak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

"Bit će lakše i vama i saborskim službama", rekao je zastupnicima i najavio da će im Ministarstvo vrlo skoro predstaviti taj program. Predložio je da se danas dogovori tehnički sastanak između predstavnika Ministarstva financija i saborskih klubova i da Ministarstvo pojasni cijeli proces. Nadam se da ćemo to uspješno provesti pri donošenju državnoga proračuna za 2025. godinu, rekao je Jandroković uoči rasprave o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna kojeg će Sabor izglasovati u petak, 25. listopada.

Zastupnike je podsjetio da amandmane mogu podnositi do kraja rasprave, te da se preko njih ne smije mijenjati predviđeni manjak ili višak u državnom proračunu. Podsjetio je i da se o amandmanima, ali i o rebalansu u cjelini, ne može glasovati prije nego proteknu tri dana od dana rasprave. O amandmanima će se Sabor izjašnjavat u srijedu, 16. listopada, a glasovanje o rebalansu bit će  u petak, 25. listopada, najavio je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo