SJEĆATE LI SE 'LIČKOG TUĐMANA' JOSE MRAOVIĆA: / Čovjek koji je američkoj košarkašici gurnuo prst u anus, vraća se u HDZ

Image
Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Mraović je jedan od utemeljitelja HDZ-a u Lici, a 2005. godine izazvao je skandal kada je američkoj košarkašici Illishi Jarret, tada igračici Gospić-Industrogradnje, gurnuo prst u anus.

14.8.2018.
9:12
Dino Stanin / PIXSELL
VOYO logo

Joso Mraović, poduzetnik iz Gospića, u svome kraju poznat kao "lički Tuđman", a široj hrvatskoj javnosti znan po seksualnom zlostavljanju američke košarkašice Illishe Jarret kojoj je 2005. godine gurnuo prst u anus, a gospićki sudac Branko Milanović ga oslobodio uz objašnjenje da se radilo o specifičnom načinu rukovanja - vraća se u HDZ.

Mraović je, unatoč skandaloznoj oslobađajućoj presudi prvostupanjskog suda u Gospiću, na koncu ipak bio osuđen na tri godine zatvora zbog bludnih radnji nad košarkašicom koja je u to vrijeme nastupala za košarkaški klub Gospić-Industrogradnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sramotne presude skovan izraz "ličko rukovanje"

On je Amerikanku seksualno napastvovao u svome hotelu, a ona ga je potom tužila. Na suđenju je spomenuti gospićki sudac ustvrdio da nasilno guranje prsta u nečiji anus ne treba shvatiti kao silovanje već da je riječ o činu "istovjetnom rukovanju". Zbog takve je skandalozne formulacije ubrzo skovan izraz "ličko rukovanje".

Ipak, Vrhovni sud potom je oborio oslobađajuću presudu suda u Gospiću i slučaj prebacio na sud u Rijeku gdje je Mraoviću suđeno 2007. godine, a na kraju je osuđen na tri godine zatvora. Kasnije mu je Vrhovni sud smanjio kaznu na dvije godine, a na slobodu je izašao u jesen 2011. godine, nakon odlsuženih 20 mjeseci kazne. Jutarnji list piše da je Mraović rehabilitiran i ponovno aktivan u svojoj matičnoj stranci, HDZ-u, u čijim je redovima još od ranih 1990-tih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U rujnu 2011. Joso Mraović u svome hotelu proslavio je izlazak iz zatvora (foto: Željko Mršić / PIXSELL)

Isključili ga iz HDZ-a jer se kandidirao na drugoj listi

Prema informacijama kojiam raspolaže Jutarnji list, oko Mraovićevog članstva u HDZ-u postoje nejasnoće jer je svojedobno bio automatski isključen iz stranke zbog kandidature na drugoj listi. No, zatražio je ponovni prijem u članstvo, što mu je HDZ navodno odobrio 17. lipnja ove godine.

Budući da je ogranak HDZ-a u Gospiću raspušten, a izbori trebaju biti održani početkom rujna, povjerenik gsopićkog HDZ-a Ivan Radošević za Jutarnji list rekao kako "misli da je Mraović na popisu članova" te da "nema bilješku o njegovom isključenju iz stranke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarima pred sudom bacio oglodane kosti

"Mraović se ponovno htio aktivirati, zvao je i htio provjeriti svoj status u stranci. Njegova temeljna organizacija Bilaj odobrila mu je da se aktivira i ponovno je u bazi članstva ", kazao je Radošević za Jutarnji list ne želeći komentirati Mraovićev slučaj i presudu uz objašnjenje da se to dogodilo prije nego što je imenovan povjerenikom.

Inače, Mraović je zgrozio javnost i kada je 2007. godine, pred početak ročišta za seksualno napastvovanje američke košarkašice novinarima okupljenima pred sudom u Rijeci istresao iz vrećice oglodane kosti rekavši im: "Evo vam, psi, kojoti, da imate se oko čega klat' dok ja izađem, p***a vam materina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo