SJAJNA PRILIKA NA BRAČU: / Učenicima nude stipendiju, smještaj, hranu, laptop, praksu i posao na kraju školovanja

Image
Foto: Srednja škola Bol

Svi koji ispune uvjete za upit ostvarit će pravo na besplatan smještaj i prehranu u novom učeničkom domu, a te će troškove financirati Općina Bol

27.4.2018.
8:41
Srednja škola Bol
VOYO logo

Srednja škola 'Bol' na otoku Braču objavila je ponudu o kojoj vrijedi razmisliti. Naime, oni koji se odluče upisati turističke smjerove u toj školi, dobivaju besplatan smještaj, hranu, laptop ili tablet, osiguranu praksu te naposljetku - posao.

Škola na otoku želi upisati što više učenika u idućoj školskoj godini, ne samo s otoka, već iz cijele Hrvatske. O primaljivoj ponudi se brzo proširio glas pa su upiti počeli stizati i iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slab interes za turistička zanimanja

'Već neko vrijeme radimo na promociji naše škole, proslijedili smo brošure osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj, a ovo je samo dodatna reklama jer zaista želimo privući učenike iz unutrašnjosti kako bismo dugoročno osigurali turistički kadar. Poznato je, nažalost, da je u Dalmaciji slab interes za školovanje za konobara, pa i kuhara, dok je posve druga priča, primjerice, u Slavoniji. No, takvog kadra itekako trebamo na otoku, a iskustva pokazuju da te struke odmah nalaze posao ne samo na Braču, nego i u svim turistički atraktivnim mjestima', rekla je ravnateljica bolske srednje škole Sani Bodlović.

U njoj se školuju kuhari i konobari te gimnazijalci i turističko-hotelijerski komercijalisti. 'Naša mala otočna škola ima sedamdesetak učenika, ali pokazalo se da oni postižu odlične rezultate na državnoj maturi i učeničkim natjecanjima, a gotovo svi koji završe gimnaziju upisuju željene fakultete. Ostali, pak, nalaze posao bez problema', rekla je ravnateljica za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi troškovi su pokriveni

Svi koji ispune uvjete za upit ostvarit će pravo na besplatan smještaj i prehranu u novom učeničkom domu, a te će troškove financirati Općina Bol. Oni koji upišu program za zanimanje kuhara ili konobara imat će pravo na punu stipendiju od 1200 kuna mjesečno koju će im osigurati hotelsko poduzeće 'Hoteli Zlatni rat', dio 'Bluesun Htela'. U tim hotelima učenici će odrađivati praksu, gdje se kasnije mogu zaposliti i biti smješteni.

Učenici koji upišu zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist imaju mogućnost polaganja državne mature i upisa na studij. Ukoliko se žele nastaviti školovati, čeka ih posao i smještaj u nekom od bolskih hotela, piše Slobodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć i za učenike putnike

'Računali smo i na učenike putnike, pa je za njih osigurana pomoć od 2000 kuna za cijelu školsku godinu ako putuju iz drugih bračkih mjesta, kao i pomoć za ostale učenike putnike. Osim toga, svi upisani učenici na korištenje dobivaju novi laptop ili tablet, čime se osigurava pristup svim digitalnim obrazovnim sadržajima. Novost je što učenicima nudimo besplatan smještaj u učeničkom domu. Ovaj projekt ima punu podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinske županije, Općine Bol, bolskih gospodarskih subjekata i cijele lokalne zajednice', rekla je ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo