JESTE LI ČULI ZA 'STANOVANJE ZA SVE'? / Siva zona stambene politike: Nerealna očekivanja digla u 10 godina najam stanova za trećinu

Image
Foto: Shutterstock

Cijene nekretnina tijekom 2019. godine vratile su se na razine koje smo imali 2007. godine

22.1.2020.
9:50
Shutterstock
VOYO logo

Predsjedanje Europskom unijom nije diglo cijene najma stanova u Zagrebu, no do poskupljenja je došlo - u posljednjih 10 godina skuplji su za trećinu. 

U Zagrebu se za manji podstanarski stan traži i do 400 eura na mjesec, no većina se cijena kreće od 500 do 800 eura. Dio zagrebačkih iznajmljivača stanova polagao je veliku nadu u početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, ali je nastupilo razdoblje velikog trežnjenja, navodi Večernji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb je sredinom siječnja nakratko bio centar Europske unije, ali na boravku brojnih političara i njihovih savjetnika nisu profitirali iznajmljivači stanova nego hotelijeri jer je administracija tih nekoliko dana boravila u hotelima.

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Cijene nekretnina u Hrvatskoj su u posljednje tri godine počele osjetnije rasti u velikim urbanim centrima i na Jadranu, a prema službenim podacima Eurostata, rast je bio naglašeniji kod najma stanova no iza toga stoji jako puno nerealnih očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima europskog statističkog ureda Eurostat, cijene najma u Hrvatskoj porasle su nakon 2007. godine za trećinu, dok su se cijene nekretnina tijekom 2019. godine vratile na razine koje smo imali 2007. godine. Prosječna cijena četvornog metra stana na razini EU danas je za petinu veća nego što je bila 2007. godine, a nešto jače od petine rasle su i cijene najma.

Hrvatsko tržište nekretnina počelo se lagano oporavljati 2015. godine, a posljednje tri godine bilježi znatniji rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako osigurati dom, a da 'rješenje' nije cjeloživotno zaduživanje ili nesigurnost i neizdrživa cijena najma, problem je koji muči i ostatak Europe pa je, kao što Vijesti.hr prate i često pišu o ovom problemu, prošloga proljeća je pokrenuta Europska građanska inicijativa ‘Stanovanje za sve’ (‘Housing for All’).

Image
Foto: Facebook / Fetz

Svrha Inicijative je stvoriti bolje pravne i financijske okvirne uvjete koji će svim Europljanima i Europljankama olakšati pristup stanovanju. Preduvjet je neprimjenjivanje kriterija iz Maastrichta na javna ulaganja u socijalno i cjenovno pristupačno stanovanje, lakši pristup financiranju Europske unije za investitore u neprofitnoj i održivoj stanogradnji, uvođenje socijalnih pravila temeljenih na tržišnom natjecanju za kratkoročni najam te izradu statistike o stambenim potrebama u Europi.

Inicijativa se zalaže za to da se ulaganje u stambeno zbrinjavanje izuzme od pravila tržišnog natjecanja kako bi se otvorilo prostor da države i gradovi mogu više ulagati u izgradnju i otkup stanova za javni najam bez straha da će se takvo što penalizirati od strane Europske unije. Zalaže se i za lakše financiranje neprofitnih stambenih inicijativa kroz razne europske fondove, kao i regulaciju digitalnih platformi za kratkoročno iznajmljivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani i građanke mogu potpisati peticije housingforall.eu i tražiti od Europske komisije izmjene stambenih politika. Naime, ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Europska komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca. EK može odlučiti hoće li postupiti po zahtjevu iz inicijative ili ne, a svoju odluku, kakva god ona bila, mora obrazložiti. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo