RASTE BROJ ZARAŽENIH / Situacija u školama nije dobra, profesori tvrde: 'Više nema smisla organizirati nastavu uživo'

Glavni savjetnik ministra obrazovanja kazao je da je čak 18 djece bilo šest puta u samoizolaciji što znači da je zdravo dijete bilo zatvoreno dva mjeseca u kući

23.1.2022.
22:01
VOYO logo

U samo pet dana od ponedjeljka do petka broj zaraženih učenika osnovnih i srednjih škola porastao je za 67,5 posto, dok je broj učenika u samoizolaciji porastao više od dvostruko, odnosno 118 posto. Na C modelu nastave zadnjeg dana radnog tjedna bile su 184 škole, od njih ukupno 1313.

Učenici 5. razreda, Magdaleni Šteter online nastava više nije strana, a zbog samoizolacije je nastavu već nekoliko puta pratila od kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo mi je dosadno, bolje mi je kad idemo normalno u školu. Potrošimo puno vremena da se uključimo u poziv, ne mogu se družiti s prijateljima", kazala je za RTL Danas Magdalena.

Mama Anita pomaže joj sa zadaćom i učenjem. Ističe da ima sreću što ne radi pa je s kćerkom cijeli dan, ali i da "ne bi bilo zgodno" da je sama cijelo vrijeme budući da "traje i duže nego obična škola". "Oni ni sami ne znaju gdje su i šta su, taman se priviknu da idu u školu, onda ih opet vrate i to je jako teško djeci", govori Magdalenina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OMIKRON POHARAO ŠKOLE /

U pet dana broj zaraženih učenika veći za 67,5 posto, online nastava u 184 škole

Image
OMIKRON POHARAO ŠKOLE /

U pet dana broj zaraženih učenika veći za 67,5 posto, online nastava u 184 škole

'Više nema smisla organizirati nastavu uživo'

U većina škola Osječko-baranjske županije online nastavu imaju srednjoškolci i učenici od petog do osmog razreda, a zbog epidemiološke situacije u nekim školama kod kuće su i najmlađi učenici.

"Došli smo u situaciju da jednostavno nije više imalo smisla organizirati nastavu uživo jer velika većina učenika, što zbog izolacija, što zbog samoizolacija nije mogla dolaziti u školu", kazao je ravnatelj OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku Josip Mandurić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka drugog polugodišta, na online nastavu prešle su 183 škole, od njih ukupno 1313. Raste i broj zaraženih učenika, kao i broj učenika u samoizolaciji.

"Mi se još nekako držimo. Od sutra dva razreda su van stroja, odnosno na online nastavi. Sustav pati radi samoizolacija, ne radi oboljelih djelatnika i učenika, 95 posto učenika koji nedostaju su u samoizolacijama i tu se mora nešto promijeniti", kazao je Slaven Staklenac, ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo: Online nastava na nacionalnoj razini nije opcija

Ukoliko se u razredu pojave dva zaražena učenika cijeli razredi dolaze u samoizolaciju, a iz Ministarstva najavljuju mogućnost promjene pravila.

"Mi smo imali nekakve podatke da je čak 18 djece bilo 6 puta u samoizolaciji što znači da je zdravo dijete bilo zatvoreno dva mjeseca u kući. Nešto bi se u tom pogledu trebalo napraviti. Mi ćemo razgovarati s HZJZ-om i ministarstvom zdravstva pa ćemo vidjeti do kojeg rezultata ćemo doći", kazao je Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra obrazovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prelazak na C model, odnosno online nastavu na nacionalnoj razini, govore, nije opcija. Sindikati upozoravaju da su se nagomilali teško nadoknadivi zaostaci.

"U Hrvatskoj mislimo da će se problem riješiti sam od sebe. Ignoriramo ga i ništa ne radimo. Posljedice pandemije, kada su u pitanju odgojno-obrazovni učinci, osjećat će se godinama nakon što nas pandemija pusti na miru", kazao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo