SITUACIJA POSTAJE SVE GORA ZA ŽALAC: / Lobirala za tvrtku moćnog poduzetnika i za to dobila 40.000 kn; Rimac nagrađena jedrenjem

Image
Foto: Pixsell
26.4.2021.
22:24
Pixsell
VOYO logo

U najnovijem proširenju istrage afere Vjetroelektrane tkriveno je za što USKOK tereti bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova Gabrijelu Žalac. Ona je 2017. godine u HBOR-u lobirala za tvrtku poduzetnika Milenka Bašića s ciljem da on dobije 130 milijuna eura kredita za gradnju vjetroelektrana, piše Jutarnji.

USKOK u novom proširenju istrage navodi kako je na poticaj tadašnje državne tajnice Josipe Rimac od predsjednice HBOR-a tražila da za kredit smanji instrumente osiguranja, kao i da sastavi pismo namjere u kojemu će navesti da će kredit CEMP-a biti odobren. Zanimljivo je da je to trebala navesti prije nego što uopće donese odluku o kreditu HBOR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimac i Žalac je ravnateljica HBOR-a odbila. Novim proširenjem istrage stvari su se za Žalac drastično pogoršale, budući da je dosad bila osumnjičena tek da je od Rimac tražila da njezinu bratu sredi prolaz na državnom ispitu.

Rimac nagrađena jedrenjem

USKOK tvrdi kako je Milenko Bašić Rimac u kolovozu 2019. nagradio jedrenjem vrijednim dvije tisuće eura. Bašić je, dodatno, kod HBOR-a pokušao ishoditi i 50 milijuna eura kredita od HPB-a. Tada je direktoru Hrvatske poštanske banke obećavao da će mu se odužiti, no ovaj je odbio njegov zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Žalac, u novom proširenju USKOK-ove istrage osumnjičen je i ravnatelj Hrvatskoga operatera distribucijskoga sustava (HOPS) Tomislav Plavšić. Njega se sumnjiči da je na zahtjev Josipe Rimec CEMP-u osigurao zaključivanje ugovora potrebnih za daljnji razvoj, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za vjetroelektranu, znajući da CEMP ne ispunjava uvjete.

Plavšić je zaključio i Ugovor o orištenju mreže s CEMP-om iako CEMP "nije dostavio dokaz o vlasništvu odnosno nekom drugom stvarnom pravu na građevini koja se priključuje na mrežu", navodi USKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proširene su i optužbe protiv predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske regulatorne agencije (Hera) Tomislava Jurekovića i bivšega pomoćnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Domagoja Validžića koje se također tereti da su na nagovor Josipe Rimac pogodovali CEMP-u, piše Jutarnji.

Rimac sredila radno mjesto prijateljici Jurekovića

Jureković je osumnjičen da je osigurao produljenje statusa povlaštenog proizvođača električne energije i izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti Bašićevoj tvrtki. Za to je, tvrdi USKOK, od Rimac koja je tad bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, tražio da njegovoj prijateljici osigura radno mjesto višeg inspektora u Državnom inspektoratu RH. Rimac je na to pristala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK navodi da je Validžić na zahtjev Josipe Rimac napisao tumačenja ministarstva kojima se bankama koje su kreditirale CEMP prikazivalo kako ne postoji rizik da CEMP ostane bez statusa povlaštenog proizvođača električne energije.

U spornome mišljenju ministarstva tako su izostavljene sve relevantne odredbe pa tako ni one u kojima se navode uvjeti za raskid ugovora o otkupu električne energije sklopljenog s operatorom tržišta. Takvo tumačenje TD je dostavilo navedenim bankama uz zahtjeve za produljenje roka korištenja kredita, koji im je i odobren", naveo je Uskok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimac namještala ispite za državnu službu

USKOK je naposlijetku i Josipu Rimac sumnjiči da je namještala ispite za državnu službu u Šibensko-kninskoj županiji.

"Tražila je od v.d. predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, tijekom provedbe javnih natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme, da osigura ostvarivanje najboljih rezultata na testiranju i zapošljavanje", tvrdi USKOK, koji navodi kako je ta predstojnica zatim preko Josipe Rimac dostavljala kandidatima pitanja s ispita za prijam u službu, a omogućivši im ostvarivanje najboljih rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo