borba s pandemijom / Situacija je jako loša! Dr. Trobonjača šalje ozbiljno upozorenje: Do kraja tjedna imat ćemo 9000 umrlih od covida

Image
Foto: Shutterstock

Samo u prvih 20 dana ovog mjeseca, od ili s COVID-om u Hrvatskoj je umrlo 311 ljudi

21.10.2021.
8:50
Shutterstock
VOYO logo

Najviše dva do tri dana dijele Hrvatsku od brojke od 9000 umrlih osoba od ili s COVID-om. Naime, ako brojke umrlih i dalje budu ovako rasle, navedeni broj mogao bi se dosegnuti do petka, najdalje subote. Sada smo na 8955 umrlih.

Da stanje nije nimalo dobro i da loše stojimo po broju smrti na milijun stanovnika na europskom kontinentu, govore i podaci od prvih 20 dana ovog mjeseca: od ili s COVID-om u Hrvatskoj je umrlo, prema službenim informacijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 311 ljudi, piše Ivica Marković za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenim brojkama HZJZ-a, u Hrvatskoj je u ovoj 2021. godini do jučerašnjeg dana, dakle u nešto više od 10 mjeseci, preminulo 4996 osoba, što je za 1037 osoba više negoli ih je preminulo od ožujka 2020. do kraja te godine (također 10 mjeseci). Tijekom tih 10 mjeseci 2020. godine od ili s COVID-om u RH je preminulo 3959 osoba.

"Ništa to mene ne iznenađuje i ja sam o tome već govorio. Delta-virus, koji je već neko vrijeme u optjecaju, dvostruko je virulentniji (dvostruki intenzitet) od wuhanskog virusa. To znači da će biti puno više oboljelih, hospitaliziranih, onih na kisiku, respiratoru, ECMO uređaju i onih koji će umrijeti. Delta-virus se oko 300 puta više množi, a neki kažu i tisuću puta u odnosu na wuhanski virus", kaže prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo