Sisačka županica plaćena skoro k'o predsjednik

Najniža plaća župana u Hrvatskoj iznosi 12.700 kuna, no neke se penju gotovo do one koju ima predsjednik Stjepan Mesić. Njemu je po primanju najbliža županica Lovrić-Merzel.

24.12.2009.
12:29
VOYO logo

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel ima najveću plaću od svih svojih kolega u Hrvatskoj. A doseže gotovo onu koju prima predsjednik Stjepan Mesić.

Točnije, dok Mesićeva plaća iznosi 20.500 kuna, županica Lovrić Merzel za svoj rad prima 19.173 kune. K tome još ima 13 savjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaće župana u Hrvatskoj kreću se od 12.771 kunu, koliko iznosi ona Bože Galića, šefa Vukovarsko-srijemske županije, do plaće koliku ima županica u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Premijerka Jadranka Kosor ima plaću od 21.677 kuna, dok prvi čovjek Hrvatskog sabora Luka Bebić za svoj posao prima 24.000 kuna."Hvala vam puno, aj'te doviđenja, molim vas!", kazala je odgovorivši na telefonski poziv novinara Jutarnjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od nje Varaždinski župan Predrag Štromar, čija plaća iznosi 19.000 kuna, bio je rječitiji.

"U kolovozu smo si već smanjili plaće, i to tako da smo uplaćivali novac natrag u proračun nakon što bismo dobili plaću, jer nije bilo županijskog vijeća da odluku i usvojimo, ali u rujnu je ta odluka zaživjela", pojašnjava Galić, koji je došao na plaću svog prethodnika od 20 tisuća kuna te je smanjio za tisuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek je moja plaća prevelika, ali mislim da premijerka i ministri imaju premale plaće. Oni su na poslu po cijele dane, imaju veliku odgovornost i odgovaraju za zakonitost rada velikih resora", komentira Štromar dodajući da će si "bude li im slabije išlo" još smanjiti plaću.

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić četvrti je po visini plaće među svojim kolegama, a ona iznosi 18.200 kuna. Svjestan je da mu je plaća prevelika i zato, kaže, svaki mjesec uplati dvije učeničke stipendije i pomaže jednoj siromašnoj obitelji. "Tako barem znam gdje ti novci odlaze", kaže za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Galić došao je na plaću od 13.000 kuna i nije je mijenjao. "Moja je plaća ako se uspoređuje s plaćama ministara primjerena, ali ako je uspoređujem s plaćama drugih župana onda je premala. No, mislim da je realna", kaže župan Vukovarsko-srijemske županije dodajući da gradonačelnici Vinkovaca i Vukovara, primjerice, imaju veću plaću od njega.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo