Širi se mljekarska buna, kaos na cestama

Mljekari su i u ponedjeljak blokirali prometnice širom Hrvatske, kako su i najavili, te žele da ih primi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ili premijer Zoran Milanović.

26.2.2012.
11:22
VOYO logo

"Očekujemo da nas sutra (u ponedjeljak) pozovu na razgovor i da nam jasno kažu jesmo li im potrebni kao proizvođači ili ne. O tome će ovisiti naše daljnje aktivnosti, pa ćemo nakon sastanka odlučiti hoćemo li nastaviti s proizvodnjom ili svi idemo na zavod za zapošljavanje", rekao je Tomislav Majetić, predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda, koja blokira promet na državnoj cesti kod Ferovca. Dodao je da će se mlijeko do sastanka s premijerom ili ministrom uredno isporučivati prerađivačima.

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) uputili su ispriku hrvatskim građanima zbog problema koji će za vrijeme blokade nastati u prometu. "Očekujemo da prihvatite našu ispriku jer cijena mlijeka koja nam se nudi znači trenutno gašenje 2/3 farmi na kojima se proizvodi hrvatsko, svježe, kvalitetno mlijeko", ističu iz Saveza, a prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je javio HAK u 6.47 sati, zbog prosvjeda je prekinut promet: - Čavićevom ulicom u Zagrebu, - D2 Podravskoj magistrali u mjestu Poljanec, - D3 na obilaznici Čakovca (od skretanja za Ivanovec do skretanja za Čakovec jug), - D51 u Ferovcu, te kod Nove Gradiške i skretanja prema Rešetarima (križanje D51-D313), - D49 Slavonski Brod – Nova Gradiška (zbog čega je zatvoren čvor Lužani na autocesti A3 Bregana – Lipovac pa se promet preusmjerava na čvorove Nova Gradiška ili Slavonski Brod zapad).

Prosvjedi u organizaciji HSUPM-a traju već 14. dan. Mljekari su nezadovoljni otkupnom cijenom koju je krajem siječnja od 2,30 kuna po litri mlijeka svojim kooperantima najavio Dukat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže poštovanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. godine, prema kojoj su imali cijenu od 2,71 kunu po litri, a dobivali su i 42 lipe intervencije države, bez koje sada ostaju.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je u nedjelju navečer kako ne vidi razloga za pokretanje novih pregovora o otkupnoj cijeni mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo pregovarali desetak dana i ne vidim razloga za posebnim zahtjevom za nove razgovore. Što se tiče premijera Milanovića, on ima jako puno obveza i mislim da njegove dogovorene obveze u BiH neće biti pomaknute, ali stav Vlade i Ministarstva u ovom dijelu je vrlo jasan", rekao je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo