'Sinove i muža traži u mrtvačnici'

'Ako sam nikog nije ubio ili naredio da ga ubiju, znao je što se događa.

21.6.2011.
12:50
VOYO logo

Prema neslužbenim informacijama, istragom sisačkih ratnih zločina prikupljeni su podaci o likvidacijama 35 civila, od kojih su 34 srpske nacionalnosti i jedan hrvatske. Istražitelji raspolažu i nepotpunim podacima o okolnostima likvidacije još dvadesetak civila, na čijem se rasvjetljavanju još radi.

Rijetki svjedoci pristaju govoriti o okolnostima pod kojima su odvođeni sisački Srbi. Najhrabrija među njima je Vjera Solar, koja je u više navrata svjedočila o ubojstvu svoje devetnaestogodišnje kćeri Ljubice Solar, koju je nepoznati snajperist 17. rujna 1991. ustrijelio kroz prozor njezina stana u središtu Siska. Vjera Solar progovorila je i o poražavajućoj presudi kojom je u prosincu 2009. naloženo da plati 84.000 parničnih troškova, nakon što je sud presudio da nema osnove da joj se dosudi materijalna odšteta za gubitak kćeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako sam nikog nije ubio ili naredio da ga ubiju, znao je što se događa. On je bio gospodar života i smrti u Sisku dugo godina, on je mogao zaustaviti zlo, mogao je kazniti počinitelje, a ništa od toga nije učinio, što je zlu i mržnji dalo krila. Mi smo prije rata bili Brodarčevi prvi susjedi. Moja kći Ljubica igrala se s njegovom djecom, on ju je vrlo dobro poznavao. To nije bilo dovoljno da joj sačuva život. Moje dijete ubijeno je kukavički, metkom iz mraka, a Brodarac, niti cijeli sustav, nikada ništa nisu učinili da otkriju što se zapravo dogodilo, zašto je moja djevojčica ubijena i da kazne odgovorne", rekla je Vjera Solara za Jutarnji list.

Siščanka Stojanka Trivkanović u studenom 2001. za Globus je ispričala potresnu priču o potrazi za suprugom i dvojicom sinova koje su 25. kolovoza 1991. u sisačkom naselju Zeleni brijeg u bijeli kombi ugurali naoružani muškarci u vojnim odorama bez oznaka. Kad je izbezumljena od straha u zgradi sisačke policije Đuru Brodaraca pitala gdje da traži sinove i muža, odgovorio joj je osorno: "Traži ih u mrtvačnici među mrtvima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dana kasnije iz mrtvačnice sisačke bolnici nazvali su je da dođe preuzeti suprugovo tijelo. Tijela sinova do danas Stojanka Trivkanović nije pronašla.

Vezani članci:

arti-201106200125006 arti-201003080854006 arti-201104060506006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo