odbili dogovore /

Sindikati vode borbu: žele povišicu već na plaćama za prosinac

Dok nema nove Vlade, u Banskim dvorima je tehnička, a ona nema ovlasti za preuzimanje financijskih obveza. Velik problem za sindikate kojima je ugovorom iz 2009. garantirana povišica od šest posto nakon BDP raste više od dva posto u dva uzastopna kvartala. Uz to - upitno je iščitavanje decimala u podacima iz državnog zavoda za statistiku

8.12.2015.
18:46
VOYO logo

Vlada ih je pozvala da se dogovore oko povišice koja im Ugovorom pripada, ali oni su odbili.

Sedam javnih sindikata ne želi o 6 posto razgovarati sa tehničkim vladarima. Ipak poruka im je jasna: dajte nam obećano već na plaćama za prosinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se stvarno ne mislimo sa Vladom RH o tome sporiti. Mi znamo da imamo pravo i ako ga ne ispune mi ćemo ga ostvariti sudskim putem. Kada Vlada bude formirana prihvatit ćemo dolazak na sastanak", kazao je Branimir Mihalinec, predsjednik nezavisnog sindikata srednjih škola.

Kada se gleda prosjek rasta BDP-a u dva zadnja kvartala, ali na 5 decimala, Zavod za statistiku ga prikazuje kao 1,99948 posto - dakle ispod dva posto. Sindikati to smatraju smicalicom i političkom igrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštuju se razni drugi ugovori od nabavke luksuznih automobila koji se ne mogu prekinuti pa očito se samo ugvori vezani uz radna prava ne poštuju i ne mogu prekinuti", rekla je Igor Radika, predsjednik Nezavisnog sindikata  znanosti i visokog obrazovanja.

Isplata povišica značila bi trošak za proračun težak 1,8 milijardi kuna. Sindikati su svjesni da su to ozbiljna  potraživanja ali smatraju da je sporazum na njihovoj strani.

"Mislim da ni od jedne vlasti ne bi bilo pošteno očekivati odricanja onih u sustavu nakon svih onih udara koji su bili na plaće zaposlenih u obrazovanju", rekla je Sanja Šprem, predsjednica sindikaza hrvatskih učitelja.

Sindikati poručuju da decimale čak nisu ni bitne jer će rast BDP-a u zadnjem kvartalu sigurno potvrditi da im se mora isplatiti obećanih 6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo