kažnjeni radnici /

Sindikat graditeljstva osuđuje otpuštanja turskih radnika zbog kontakta sa sindikatom: Otkaz dobili putem SMS poruke

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Sindikat traži hitnu reakciju Državnog inspektorata, ali i uključivanje Ministarstva prometa, veza i infrastrukture i HŽ Infrastrukture

19.2.2022.
11:55
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) osudio je u subotu otpuštanje radnika koji za dvije turske tvrtke rade na obnovi pruge Križevci-Koprivnica, i to samo zato što su stupili u kontakt sa sindikatom koji ih je informirao o njihovim pravima.

"Dvije turske tvrtke angažirane na obnovi pruge Križevci-Koprivnica u četvrtak su otpustile grupu radnika samo zato što su dan ranije stupili u kratki kontakt sa SGH-om, koji je provodio akciju informiranja radnika o pravima iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, podijelivši im letke za vrijeme pauze za ručak", navodi se u priopćenju sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da su radnici odluku o otkazu dobili putem SMS poruke, bez navođenja ikakvog razloga.

Radi se o turskim tvrtkama Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. i Ci-Ay Mühendislik, koje je angažirala HŽ Infrastruktura na projektu obnove pruge, koji je skuplji od Pelješkoga mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U tijeku je pretraživanje /

Policija upala u stan ministra Horvata! Navodno se provjerava njegova uloga u zloporabama vezanim uz bivšu pomoćnicu Anu Mandac

Image
U tijeku je pretraživanje /

Policija upala u stan ministra Horvata! Navodno se provjerava njegova uloga u zloporabama vezanim uz bivšu pomoćnicu Anu Mandac

"Ovakvo kažnjavanje radnika zbog kontakta sa sindikatom predstavlja najgrublju povredu prava na sindikalno organiziranje, koje je zajamčeno hrvatskim i međunarodnim pravom", poručuje SGH.

Pravo na sindikalno organiziranje temeljno je pravo svakog čovjeka te je zajamčeno Općom deklaracijom UN-a o ljudskim pravima, Konvencijom o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje Međunarodne organizacije rada, kao i Zakonom o radu.

Sindikat je stupio u kontakt s predstavnicima poslodavaca s namjerom da obje strane informira o postojanju i proširenoj primjeni Kolektivnog ugovora graditeljstva, koji obvezuje sve poslodavce koji obavljaju djelatnost graditeljstva u Hrvatskoj.

Upozorili su da su tijekom razgovora s radnicima čuli da se odredbe Kolektivnog ugovora grubo krše jer radnici rade između 250 i 300 sati mjesečno, odnosno rade prekovremeno i u otežanim uvjetima što im nije dodatno plaćeno, kao i da ne ostvaruju naknadu plaće za vrijeme bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat traži hitnu reakciju Državnog inspektorata, ali i uključivanje Ministarstva prometa, veza i infrastrukture i HŽ Infrastrukture, koji su investitori u tom projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo