SINDIKAT BICIKLISTA TRAŽI NOVI PROMETNI REŽIM ZBOG PANDEMIJE: / 'Na kolnicima treba uspostaviti privremene biciklističke trake'

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Metropole europskih zemalja poput Njemačke, Austrije, Belgije i Mađarske prepoznale su taj problem i implementirale privremena rješenja,

22.4.2020.
11:09
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

Sindikat biciklista u srijedu je ustvrdio da promjene u prometu izazvane epidemijom koronavirusa, zahtijevaju novu privremenu regulaciju i preraspodjelu prostora na gradskim prometnicama kako bi se spriječilo širenja zaraze.

Sindikat biciklista u priopćenju ističe da su aktualna kriza izazvana epidemijom koronavirusa i zahtjev za ograničenjem kontakata, značajno promijenili načine kretanja građana, no da regulacija i prostorna podjela prometnica nije prilagođena za te promjene u izboru prijevoznih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju da je hitno potrebna nova privremena regulacija i preraspodjela prostora na gradskim prometnicama kako bi se održao preporučeni sigurnosni razmak prilikom kretanja, a istovremeno zadržala sigurnost u prometu.

Metropole europskih zemalja poput Njemačke, Austrije, Belgije i Mađarske prepoznale su taj problem i implementirale privremena rješenja, a ni Hrvatska si ne može priuštiti odgađanje njihovog prihvaćanja, poručuje Sindikat biciklista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Riskiramo širenje zaraze u javnom prijevozu'

U suprotnome, kažu, riskiramo daljnji nastavak širenja zaraze koronavirusa ponovnim aktiviranjem javnog prijevoza, kao i istovremeno potencijalno opterećenje bolnica ozljeđenima u prometu.

Kao najvažnije privremene mjere koje bi valjalo provesti bez odgoda u gradovima i općinama izdvajaju privremeno proširenje pločnika, uspostavu privremenih biciklističkih traka na kolnicima ulica s više traka, premještanje biciklističkog prometa na kolnik u ulicama preuskim za odijeljeni promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalima, kao važne privremene mjere izdvajaju i uspostavu "otvorene ceste" za biciklistički i pješački promet ili zona smirenog prometa - pretvaranje odabranih prometnica u zone sa znatno smanjenim motoriziranim prometom (samo za stanare).

Sindikat poručuje da je odgovornost za provedbu mjera koje će dati odgovor na krizu, na lokalnoj samoupravi, ali državna politika može i mora pomoći odgovarajućim smjernicama, zakonskim okvirom i financijskim doprinosom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apeliraju i na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da se uključi i osigura uvjete lokalnim vlastima za brzo i jednostavno uspostavljanje biciklističke i pješačke mreže staza unutar i između pojedinih općina i gradova.

Najnovije vijesti o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu pratite ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo