Znatno odskaču od Hrvatskog prosjeka / Sindikalni čelnici imaju plaće između 12.000 i 22.000 kn, a neki samo tajnice plaćaju 17.000 kn!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plaće sindikalnih čelnika, znatno odskaču od plaća članova iz čijih se članarina isplaćuju

29.10.2019.
8:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer AndrejPlenković uspio je skrenuti pozornost s neuređenog sustava koeficijanta i potpuno zakržljalog socijalnog dijaloga u državi na visinu plaća sindikalnih čelnika. Naime, Plenković je svojom izjavom da neće pristati na sindikalne zahtjeve i osobno sjesti za stol sa sindikalnim čelnicima od kojih neki imaju veće plaće od njega, uspio skrenuti fokus sa sebe, piše Večernji list

Plaće sindikalnih čelnika, istina je, znatno odskaču od plaća članova iz čijih se članarina isplaćuju. Tako je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, jučer objašnjavao da je prema odluci njihova Središnjeg odbora plaća predsjednika u rangu državnog tajnika u ministarstvu, ali je njegova niža od toga jer je tražio da mu se umanji devet posto nakon što je SDP-ova vlada plaće snizila 2,4 i 9 posto. Uzme li se da je plaća državngog tajnika oko 16.000 kuna (primjer sa zagrebačkim prirezom i jednim djetetom), ispada da je riječ o otprilike 
14.500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaće u školstvu javne su za članove sindikata i oni svake godine u izvješću Nadzornog odbora dobiju informacije o iznosu  plaća i o svakom trošku sindikata", rekao je Mihalinec za Večernji list.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatsktih učitelja, navodno prima plaću oko 14.000 kuna, no ta infomacija nije provjerena. Školski sindikat Preporod nešto je manji i plaća njihovih čelnika, čini se, također je nešto manja.

"Plaća čelnika sindikata Preporod poznata je svim članovima tog sindikata i barem je upola manja od premijerove", rekao je Željko Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O plaći Vilima Ribića puno se govorilo u javnosti. Ta se plaća također pozicionira na razini državnog tajnika i pomoćnika ministra, ali ja istina i da je Ribić godinama na tom mjestu primao plaću u visini asistenta, da bi tjelo njihova sindikata odlučilo dići je. No, na pitanje o plaći, za Večernji nije htio ništa komentirati.

"Otvaranje ovakvog pritiska jasan je znak opstrukcije rada sindikata. Sto puta su me to već pitali, to nije tajna, odite na internet i provjerite što sam govorio o tome", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnici 17.000

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi uvlike zastupa pomoćno osoblje u zdravstvenom sustavu i medicinske sestre, no prima plaću u razini ravnatelja KBC-a, što iznosi oko 22.000 kuna. A dobro je plaćen i tajnica predsjednika tog sindikata koja prima oko 17.000 kuna mjesečno. A kapitalac je i Stjepan Topolnjak, čelnik tog sindikata, piše Večernji.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo