Sinčić stalno ima napade, a mami ne daju da bude s njim

Sedam godina Sanja Dželihodžić i suprug Zoran doslovce svaku noć ne spavaju kako bi svome sinu, 11-godišnjem Denisu, pomogli pri svakome od stotinjak epileptičkih napada koliko ih dobiva na dan!

23.2.2012.
12:55
VOYO logo

S dijagnozom Lennox-Gastaut sindroma, Denis je ovisan o tuđoj pomoći, pa majka cijelo vrijeme pokušava ishoditi mogućnost statusa roditelja-njegovatelja kako bi bila uz svoga sina 24 sata na dan. No, bezuspješno.

Sramota je što nam rade i preostaje nam jedino žalba Ustavnom sudu, što ćemo i učiniti. Na kraju smo snaga."S četiri godine, kako su nam pojasnili liječnici, uslijed terapije zbog alergijskog bronhitisa dobio je teški epileptički sindrom koji sve ove godine ne jenjava. Svakoga jutra kolabira, koža mu blijedi, a ne možemo znati kad će se ponoviti napad, bilo najblaži ili onaj najjačeg intenziteta, kako bismo spriječili ozljede koje je već zadobio tijekom jakih napada. Pod nadzorom je dr. Krasanke Hafner, dječjeg neurologa iz osječkoga KBC-a, koja je čak pokušala zaustaviti napade 'udarnim' dozama kortikosteroida, ali bez uspjeha. Sad koristi Inovelon, lijek novije generacije koji nam, srećom, odobrava osječki KBC, na čemu smo zahvalni jer ga je u Hrvatskoj nemoguće naći, a kutija u redovnoj prodaji u inozemstvu stoji 2.500 kuna”, priča za Glas Slavonije majka Sanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopostotni invalid

Invalidninu za svoga sina ona i suprug uspjeli su ishoditi nakon godina borbe, no ne i status roditelja-njegovatelja, što bi majci omogućilo da neprestano bude uz svoje dijete. Kad su ih odbili u osječkom Centru za socijalnu skrb, uložili su žalbu, no i u drugostupanjskom rješenju dobili su obrazloženje da Centar Denisu priznaje oštećenje središnjeg živčanog sustava, a ne tjelesno oštećenje.

Istovremeno, Denis je proglašen stopostotnim invalidom, sluša nastavu kod kuće i to uz pomoć defektologinje iz Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sramota je što nam rade i preostaje nam jedino žalba Ustavnom sudu, što ćemo i učiniti. Na kraju smo snaga, a naš Denis nema nikog drugog da skrbi o njemu i treba nas", kaže majka.

Održavaju ga da ne ode u dublju retardaciju

S tri godine Denis je znao slova. Sad zbog bolesti broji tek do deset, piše velika slova, a koncentraciju održava višesatnim gledanjem televizije, igranjem igrica ili gledanjem slike koju je gledao ranije i nekoliko stotina puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Defektologinja nam je pojasnila da se pri povratku iz epileptičkog napada Denis vraća na bazično znanje koje je imao prije nego što su napadi krenuli i to ga održava da ne ode u dublju retardaciju što ga, prema liječničkim prognozama, očekuje kad-tad", pojašnjava Sanja, dodajući i to da Lennox-Gastaut sindrom u kasnijoj fazi života djeluje mentalno i fizički na oboljelu osobu, što neće zaobići ni njihovog sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo