SINČIĆ: / 'Imamo kandidata za gradonačelnika Zagreba, za Bandića su institucije iz kojih je nedavno izašao'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

"Mi nećemo sudjelovati u preslagivanju, mi ćemo biti oporba. Već sam rekao koji je naš stav. Ili vlast ili konstruktivna oporba.

7.5.2016.
10:36
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Najnovije mjesečno istraživanje CRO Demoskopa pokazalo je gotovo izjednačenu poziciju HDZ-a i SDP-a na vrhu ljestvice, nastavak trenda pada izborne podrške Mostu i popularnosti premijera Oreškovića, ali i daljnji rast potpore Živom zidu.

Saborski zastupnik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić bio je gost Novog dana N1 Televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NOVA ANKETA OTKRIVA: Most i dalje pada, sada je jedva iznad izbornog praga! Pretekao ga Živi zid i skočio na treće mjesto

Živi zid tako sada uživa popularnost od 7,3 posto, a Sinčić za taj rast navodi dva glavna razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo mnogo jači nego što se to vidi u Saboru. To su u stvarnosti stotine tisuća glasova. Vidimo da su na rezultate utjecale dvije stvari - išli smo razotkrivati kriminal kod Hrvatskog centra za razminiranje, no nažalost su tik pred konferenciju počeli ljudi otkazivati jer su dolazili pozivi gdje su im iz Mungosa i drugih tvrtki prijetili otkazima. Namjeravamo završiti tu borbu, ali sve to ovisi o građanskoj hrabrosti. Pozivam građane i ja ću im kao zastupnik dati potporu. Druga stvar je činjenica da smo uveli u proceduru uveli izmjene ovršnog zakona, to je ono što radimo godinama. Tijekom procesa i rasprave ćemo nastojati uvjeriti što više zastupnika da je to dobra stvar", kazao je Sinčić.

Koalicija ne funkcionira

A glavna promjena na kojoj inzistiraju je pravo na dom, odnosno da od ovrhu bude izuzeta nekretnina u kojoj obitelj živi. Za druge stvari koje je potrebno promijeniti u ovršnom zakonu Živi zid će se boriti amandmanima. Sinčić se nada da će tu dobiti podršku saborske većine, a za koaliciju Mosta i HDZ-a tvrdi da ne funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koalicija ne funkcionira. Čak i one izmjene da se smanje plaće zastupnicima... Ništa od toga. Teško je njima vjerovati."

Kriv je premijer

Prošlo je prvih 100 dana Vlade, a to se otprilike uzima kao mjera da se nova Vlada posloži i zauzme jasnu strategiju djelovanja, no čak 70 posto ispitanika CRO Demoskopa smatra da zemlja ide u krivom smjeru. Krivca za to Sinčić vidi u Tihomiru Oreškoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je došao novi premijer, birači Mosta i HDZ-a su očekivali da će on donijeti neke nove mjere i potaknuti zapošljavanje, no vidimo da sve opet ide po starome - zemlja se zadužuje, rasprodaje se imovina i povećavaju proezi. Prvenstveno porez na nekretnine protiv kojeg smo u potpunosti i koji bi mogao izazvati desetak tisuća ovrha", kazao je, a nije optimističan ni što se tiče reforme poreznog sustava, a niti najavama ministra graditeljstva Lovre Kuščevića da će doći do izmjena u oporezivanju nekretnina.

Porez bi dotukao najsiromašnije

"Kada pogledate projekcije, koji dug dolazi na naplatu, to je samo psihološka priprema. Cilj Vlade je očito da preraspodjeli nekretnine. Ovaj porez bi dotukao najsiromašnije i to je nastavak te pljačke koja se radi nad imovinom građana. Nisu ponuđeni nikakvi pravi programi. To se očekivalo od premijera, no on to nije napravio i zato su rezultati anketa takvi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živi zid ne planira s nikim koalirati, njihovi su ciljevi jasni.

"Naš je cilj uzeti vlast ili biti oporba. S njima ne možemo surađivati. Vidite kako je završio Most. Isto su najavljivali promjene pa sada i sami priznaju da se s HDZ-om ne može surađivati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović rijetko zalazi u Sabor

SDP je najavio da će biti žestoka oporba, no zastupnik Živog zida ne misli tako.

"Ne mogu reći da je žestoka oporba. Morali biste žestoko govoriti, a tu je najjači Milanović kojega sam u Saboru vidio samo dva puta. Ne vidim nikakvu veću žestinu u oporbi. Oni i vladajući su tu negdje po stavovima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinčić ne vjeruje u moguća preslagivanja u Vladi, već realnijom opcijom vidi prijevremene izbore.

Imaju kandidata za Zagreb

"Mi nećemo sudjelovati u preslagivanju, mi ćemo biti oporba. Već sam rekao koji je naš stav. Ili vlast ili konstruktivna oporba. Mislim da je preslagivanje ovog časa malo moguće, mislim da su izgledniji izbori. Za preslagivanje bi se trebalo raspasti pola Mosta ili doći do nekih poteza s HNS-om, što je teško."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bliži se i borba za Zagreb. Milan Bandić će se ponovno kandidirati, a svoju je kandidaturu najavila i njegova bivša zamjenica, Sandra Švaljek.

"Bandić je svakako favorit i sudeći prema onome što se događalo on bi mogao opet pobijediti što mi naravno nije drago. Za njega nije Gradsko poglavarstvo, nego neke druge institucije iz kojih je nedavno izašao. Mi ćemo imati svojeg kandidata. Imamo ime no nećemo još izaći u javnost", zaključio je Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NEKOME ĆE GADNO POMRSITI RAČUNE: Sandra Švaljek kandidira se za gradonačelnicu Zagreba

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo