SIMBOLIKA JE JASNA... Orepić: / 'Niti su ustaše uspjele uprljati križ, niti Domovinski rat može isprati 'Za dom Spremni''

Image
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
20.12.2016.
10:14
Nikola Ćutuk/PIXSELL
VOYO logo

Govoreći o HOS-ovoj ploči postavljenoj u Jasenovcu Orepić je kazao kako je jasno da je "Za dom spremni" ustaški pozdrav, iako su na toj ploči "pod križem" imena poginulih u Domovinskom ratu.

Image
PLOČA S USTAŠKIM POZDRAVOM U JASENOVCU: /

Saborski odbor zasjedao dva dana pa napokon donio zaključak

Image
PLOČA S USTAŠKIM POZDRAVOM U JASENOVCU: /

Saborski odbor zasjedao dva dana pa napokon donio zaključak

"Niti je NDH uspio uprljati križ, niti će Domovinski rat isprati 'Za dom spremni'. Imamo jasne presude i policija se mora držati te prakse", zaključio je Orepić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promijetiti način biranja sudaca

O svojim ranijim optužbama na način izbora ustavnih sudaca Orepić je kazao da je povjerenje u pravosuđe "jedan od temelja demokracije, suvremenog društva, stabilnosti i nacionalne sigurnosti. Ustavni sud je izvan sudbene vlasti, no ponavljam činjenicu da gospodin (Davorin) Mlakar pod takvim okolnostima, koje je i sam priznao, nije mogao biti kandidat. On se krivo predstavio u Austriji tu je još sporno gdje su ti novci. U trenutku izbora članova te sumnje su bile aktualne", kazao je Orepić.

Smatra da treba razmotriti mogućnosti i promijeniti načine biranja, jer svi članovi Ustavnog suda "moraju biti stručni i moralni uzori za sve u sudbenoj vlasti". "Ne želim niti se pokušavam miješati u rad suda, smatram da je to nekorektno. Tvrdim da je poruka koja izlazi iz takvog izbora prijetnja nacionalnoj sigurnosti jer ruši povjerenje u pravosudni sustav", dodao je Orepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i da mu je "90 posto političara pružilo ruku i čestitalo na tim izjavama". "Najljepši komentar je bio od kolege koji je rekao 'institucionalno vas kritiziram vaninstitucionalno vam čestitam'. Ne optužujem gospodina Mlakara niti bih to ikad učinio, ali on je u vrijeme odabira bio pod sumnjom", objavio je N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo