NAJJAČA UTVRDA NA JADRANU / Šibenik će krasiti svjetska atrakcija! 'Želimo povezani, jedinstveni i zajednički proizvod'

Obnovljene su tvrđave Sv. Mihovila i Barone, Sv. Ivan je u obnovi, a sada je konačno na red nakon triju kopnenih tvrđava došla i morska Tvrđava sv. Nikole

28.12.2019.
21:08
VOYO logo

Kada se obnovi bit će svjetska atrakcija, tvrde Šibenčani za Tvrđavu svetog Nikole, na morskom prilazu Šibeniku, koja je stoljećima jedna od najjačih utvrda na Jadranu. 

A za potpunu obnovu upravo je s 2,6 milijuna kuna izrađena projektna dokumentacija koja spremno čeka prvi pogodan natječaj EU fondova. Tvrđava je zasad za posjetitelje otvorena samo uz organiziranu pratnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnovljene su tvrđave Sv. Mihovila i Barone, Sv. Ivan je u obnovi, a sada je konačno na red nakon triju kopnenih tvrđava došla i morska Tvrđava sv. Nikole.

Projektna dokumentacija spremno čeka 2021. i raspisivanje natječaja EU fondova za projekt potpune i zahtjevne obnove vrijednog fortifikacijskog spomenika vrijedan čak 104 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je u provedbi i projekt od 26 milijuna kuna za Posjetiteljski centar za koji je Ministarstvo državne imovine dodijelilo tri objekta koji će biti samo u funkciji Tvrđave. Posjetitelji tvrđavu sada mogu obići organizirano.

Kopnenim tvrđavama upravlja Grad, a morskom Županija, ali tvrđave su nedjeljiva cjelina, pa će sve biti prometno povezane prema ideji slavnog arhitekta Nikole Bašića. Kopnene žičarom, morska električnim vaporetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi hoćemo napraviti projekt u kojem sve te tvrđave ne samo da su obnovljene, ne samo da su dobile sadržaj, nego da budu i jedinstveni zajednički proizvod, a uvjet je upravo njihova prometna povezanost", naglasio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Dobivanjem UNESCO-ve markice prije 2,5 godine, pod zaštitom nije samo Tvrđava sv. Nikole već i Kanal sv. Ante kao prateća zaštitna zona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo