Čuvajte se / Sezona gripe u punom jeku, liječnica upozorava: 'Porast oboljelih očekuje se u idućim tjednima'

Image
Foto: Thinkstock

Među oboljelima od gripe najviše je djece do četiri godine

20.12.2019.
16:15
Thinkstock
VOYO logo

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do 15. prosinca od gripe je u Hrvatskoj oboljela 331 osoba. Samo prošli tjedan prijavljeno je 197 oboljelih.  

Najviše ih je u kontinetalnom dijelu Hrvatske, a najveće stope oboljelih su u Ličko-senjskoj županiji, Zagrebu te u Sisačko-moslovačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među onima koji su dobili gripu najviše je djece, i to predškolske dobi - od jedne do četiri godine. 

U Međimurskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Virovitičko-podravskoj županiji zasad nema nijednog oboljelog od gripe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada je tjedno kretanje oboljelih od gripe unutar očekivanja, odnosno slično onom u prošloj sezoni. U idućim tjednima očekujemo porast broja oboljelih, a vrhunac epidemije mogao bi biti u siječnju, odnosno veljači", za Vijesti.hr rekla je dr. Goranka Petrović, specijalistica epidemiologije i zdravstvene ekologije s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Zasad nije zabilježen nijedan slučaj smrti od gripe i njezinih komplikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i na širem području Europe sve je više oboljelih od gripe. 

U najviše slučajeva potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da pojedine države bilježe znatnu cirkulaciju virusa gripe B.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiologinja Petrović objašnjava kako su ove vrste gripe dominirale i prošle sezone te da u idućem razdoblju postoji mogućnost širenja virusa H3N2. 

"Savjet za rizične skupine svakako je da se cijepe. Ljudi bi morali često prati ruke, a ako dobiju gripu, svakako im se preporučuje da odleže doma i ne idu na posao ili u školu", rekla nam je liječnica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je sezone u prvom valu naručeno 360.000 cjepiva, dok su se dvaput naručivale i dodatne količine pa je ukupan broj doza cjepiva oko 400.000

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo