Đurđa Španović za rtl danas / Sezona gripe na vrhuncu! Najpogođenija djeca predškolske dobi: 'Trajat će do kraja ožujka'

U Hrvatskoj od gripe boluje više od 20.000 ljudi, polovina ih se razboljela posljednjih tjedan dana

12.2.2020.
19:00
VOYO logo

Dok svijet strahuje od koronavirusa, Hrvatska je na vrhuncu sezone gripe. 

Diljem zemlje zaraženo je više od 20.000 ljudi, a polovina njih razboljela se u posljednjih tjedan dana. Ova je sezona različita od prijašnjih jer su najugroženija djeca predškolske dobi, a gripa je ispraznila i školske učionice - u nekima nastavu pohađa samo nekoliko učenika! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kolikom jačinom je gripa udarila ove sezone, u RTL-u Danas otkrila je pedijatrica Đurđa Španović koja je i predsjednica Društva za prevenciju i socijalnu pedijatriju pri Liječničkoj komori.

"Ove godine čak je i nas malo iznenadila. Komplikacije su očekivane, ako se dogode. Gripa treba proći bez komplikacija ako se pridržavamo nekih stvari. Bolest će najčešće proći bez komplikacija. No, može doći do upale uha, ali i do težih stvari", upozorava Španović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba strahovati"

Na pitanje što savjetovati roditeljima, nastavnicima i ravnateljima škola da se smanji opasnost od širenja gripe, kaže:

"Najčešće, najviše se razbole djeca do 4. razreda. Bolest kreće naglo, a onda se lako prenosi. Zato savjetujemo da se ne boravi previše u zatvorenim prostorima i da se često peru ruke", kazala je gošća RTL-a Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li kasno za cijepljenje, Španović odgovara:

"Ako se sada cijepite, nećete pogriješiti. Gripa će trajati do kraja ožujka", rekla je i na kraju poručila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba strahovati, samo je potrebna prevencija. A oni koji se razbole, trebaju mirovati, piti puno tekućine", kazala je Đurđa Španović.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo