predsjednik Nezavisnih sindikata / Sever: 'Potreban je paket koji će uključivati rast plaća, mirovina, zamrzavanje cijena, spuštanje PDV-a, i proširenja vaučera'

Na pitanje planiraju li predložiti zamrzavanje cijena nekih osnovnih namirnica, Sever je kazao da su upozorili da bi trebalo ići u više pravaca, te da su vaučeri jedan od njih

7.2.2022.
21:20
VOYO logo

O udarima na džepove građana u RTL-u Danas govorio je predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever

Sever je na početku komentirao je li zamrzavanje cijena goriva dovoljan potez. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije. To je tek mali djelić toga što uzrokuje niz poskupljenja, pogotovo koja se tek očekuju", kazao je. 

Komentirao je i koliko bi trebali iznositi vaučeri Vlade da se zaštiti najsiromašnije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
puno vrućih tema /

Premijer Plenković najavio trenutno zamrzavanje cijene goriva, a o plagijatu kune na euru kaže: 'Neugodnost koja nije trebala'

Image
puno vrućih tema /

Premijer Plenković najavio trenutno zamrzavanje cijene goriva, a o plagijatu kune na euru kaže: 'Neugodnost koja nije trebala'

"Treba ne samo vaučerima nastaviti dalje nego i proširiti obuhvat na što širi krug građana. Sadašnji vaučeri vrijede do 200 kuna i to samo za energetske siromašne na području električne energije. To nije dovoljno, vaučere treba širiti na plin, ali ih i udvostručiti da mogu odgovoriti izazovima. To svakako nije dovoljno jer vaučeri obuhvaćaju najsiromašniji krug građana, govorimo o udaru koji će biti širok", kazao je. 

Kazao je i da to nije bila tema današnjeg razgovora na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bile su druge teme. Očekujemo da ćemo tu temu tek otvoriti. Otvorili smo je u susretu s predsjednikom Vlade prije tjedan dana, ali i on je tražio više informacija od toga kako građani reagiraju, što očekuju, a rekli smo mu da građani puno očekuju od Vlade jer nemaju u koga gledati", kazao je Sever. 

Kazao je i zašto nije danas pokušao staviti na stol proširenje vaučera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bismo ništa postigli danas. Kad smo razgovarali s premijerom bio je jasan da pripremaju paket, da će on biti cjelovit. Upozorili smo na to što očekujemo da se s tim dogodi. Da smo danas i otvorili pitanje ne bismo dobili drugačiji odgovor od onoga prije", kazao je. 

Na pitanje planiraju li predložiti zamrzavanje cijena nekih osnovnih namirnica, Sever je kazao da su upozorili da bi trebalo ići u više pravaca, te da su vaučeri jedan od njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S druge strane to je pitanje i cijene strateških namirnica koje su one koje pretežito koriste građani, a obzirom na visok udio troška hrane u mjesečnoj potrošnji i tu treba nešto napraviti. Razgovarali smo o mogućem spuštanju PDV-a na hranu, ali to je problematična kategorija. Kad god spuštamo PDV u konačnici se rijetko dogodi da netko spusti cijene. Tu je pitanje i zamrzavanja drugih cijena, kod energenata. Otvarali smo područje PDV-a na plin i struju, mogućnosti da vidimo može li se ne što napraviti na području trošarina i to još vrlo malo jer EU ima pravila koliko trošarine najniže mogu ići. Nužan je rast plaća, svih, od minimalne do druge, da povuku za sebe i minimalnu, pa i tu priču o minimalnoj možda treba opet otvoriti", kazao je Sever. 

Kazao je i da kad se ugovarao rast plaće, da se svjedočilo najvećem rastu minimalne plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rasla je u brutu za 10,3 posto. Dosegnuli smo u neto iznosu 50 posto prosječne i 60 posto medijalne, što je europski cilj, ali je prosjek samo jedna kategorija. Problem je što je ta plaća sama po sebi mala. Kad je rasla s male osnovice, jasno je da je i  dalje premala. Ako znamo da je medijalna plaća u studenom iznosila 6149 kuna u netu, to znači da je pola plaće negdje oko 780 tisuća plaća do te razine, onda znamo u kakvoj će se situaciji naći većina zaposlenih i umirovljenici. Treba cjeloviti paket koji će uključivati rast plaća na jednoj strani, mirovina, zamrzavanje dijela cijena, spuštanje PDV-a, vaučer i sve drugo", kazao je Sever. 

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo