IZVANREDNO OBRAĆANJE DRŽAVNOG VRHA ZBOG SKANDALA U SRBIJI: / 'Na Šešelja više ne želim trošiti ni sekundu svog vremena'

Image
Foto: PIXSELL

'Hrvatska je imala više nego čvrste i jasne i dokaze i razloge za tu notu', kaže Plenković.

18.4.2018.
19:06
PIXSELL
VOYO logo

Premijer AndrejPlenković komentirao je u srijedu predvečer incident koji je u Beogradu izazvao ratni zločinac VojislavŠešelj i zbog kojeg je saborsko izaslanstvo prekinulo posjet Srbiji i vratilo se kući.

"Incident koji je izazvao Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac, je za najoštriju osudu. Na tom tragu je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već uputilo prosvjednu notu veleposlanstvu Srbije u Zagrebu. S obzirom na težinu incidenta, saborsko izaslanstvo je donijelo konsenzualnu odluku da se vrate u Zagreb. Mislim da je to primjeren odgovor na takvu vrstu provokacije. Ono što nama nije drago je da se to događa u kontekstu inače kvalitetno pripremljenog posjeta", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je to jedina primjerena reakcija predsjednika Sabora i njegovo izaslanstva", zaključio je premijer.

Image
SRPSKA VELEPOSLANICA ODBILA PRIMITI HRVATSKU PROSVJEDNU NOTU: /

'Od Beograda očekujemo nultu toleranciju na ovakve ispade'

Image
SRPSKA VELEPOSLANICA ODBILA PRIMITI HRVATSKU PROSVJEDNU NOTU: /

'Od Beograda očekujemo nultu toleranciju na ovakve ispade'

Poručuje da se ovdje radi o incidentu Šešelja i njegovih pristaša, nitko drugi ne dijeli njihov stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem od Srbije da osudi taj događaj i da nakon uspostave dijaloga vidimo kako dalje. Prosvjednu notu su trebali prihvatiti u svakom slučaju. Ona im je ovako i onako dostavljena. Hrvatska je imala više nego čvrste i jasne i dokaze i razloge za tu notu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon premijera je presicu održao i predsjednik Sabora GordanJandroković.

"Sve je dobro krenulo, imali smo par dobrih sastanaka i nakon toga smo obilazili zgradu Skupštine. Na samom izlasku se dogodio taj incident. U prvi tren nismo znali što se dogodilo. Čuli smo Šešelja kako nam dobacuje na uvredljiv način. Mi smo otišli dalje i onda smo dobili informaciju da je nasrnuo na hrvatsku zastavu. Kada smo dobili tu informaciju o tom gnjusnom činu, odlučili smo da prekinemo posjet i vratimo se u Zagreb", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću ulaziti u razloge niti odgovarati na pitanja zašto se to dogodilo. Do tada je posjet prolazio u najboljem mogućem redu. Ovdje se dogodio propust ili neki drugi razlozi. Radilo se o tome da se hrvatska zastava pogazi od strane zastupnika Skupštine", rekao je šef Sabora.

"Po mojem mišljenju Vučić je trebao odmah reagirati, ali reagirala je premijerka i predsjednica Skupštine. Očito predsjednik Srbije ima svoje razloge, ali pričekajmo", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba ostati hladne glave i učiniti sve da ne budemo taoci ljudi koji gaze tuđe zastave", rekao je MiloradPupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije je sada pitanje kako stvari vratiti u normalan tijek. Nama je važno da dijalog traje. Razgovarati treba, no naravno da će ova parlamentarna suradnja sad malo zastati", kaže predsjednik Sabora.

"Šteta je da je on tema o kojoj razgovaramo. Ne želim na Šešelja više trošiti ni sekundu svog vremena", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo