SENZACIONALNI USPJEH! / Znanstvenici i liječnici na čelu s Primorcem eksperimentalnim liječenjem spasili pacijenta od teškog oblika covida

Image

Dodali su da je taj pionirski postupak liječenja oboljelih od covid-19 u svijetu do sada uspješno primijenjen u svega nekoliko slučajeva,

15.5.2021.
16:09
VOYO logo

Tim znanstvenika i liječnika, predvođenih prof. Draganom Primorcem iz Specijalne bolnice Sv. Katarina, u suradnji sa znanstvenicima iz slovenskih biotehnoloških tvrtki Educell i Biobanka, objavio je u subotu prikaz slučaj uspješnog eksperimentalnog liječenja pacijenta oboljelog od teškog oblika koronavirusa.

"Eksperimentalno liječenje provedeno je u Kliničkom bolničkom centru Split, postupkom transplantacije alogenih (od imunosno neistovjetnog donora) mezenhimalnih matičnih stanica izdvojenih iz koštane srži zdravog donora, prvi je takav postupak primijenjen u Hrvatskoj", izvijestili su iz Ureda prof. Dragana Primorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodali su da je taj pionirski postupak liječenja oboljelih od covid-19 u svijetu do sada uspješno primijenjen u svega nekoliko slučajeva, a činjenica da je izveden u Republici Hrvatskoj snažno pozicionira hrvatsko zdravstvo na svjetskoj sceni.

Prikaz slučaja oboljelog, s teškim oblikom covida-19 i razvijenim akutnim respiratornim distres sindromom (ARDS) kao glavnom komplikacijom bolesti, objavljen je u znanstvenom časopisu Croatian Medical Journal (CMJ) .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
AKO JOŠ NETKO PITA ZAŠTO SE TREBA CIJEPITI: /

Pogledajte za koliko pada zaraza, hospitalizacije i smrtnost nakon samo jedne doze cjepiva

Image
AKO JOŠ NETKO PITA ZAŠTO SE TREBA CIJEPITI: /

Pogledajte za koliko pada zaraza, hospitalizacije i smrtnost nakon samo jedne doze cjepiva

Značajno poboljšanje nakon terapije

"U prikazu slučaja covid-19 bolesnika objavljenog u CMJ-u, detaljno se opisuju sve faze liječenja standardnim terapeutskim postupcima. Usprkos kvalitetnoj i pravovremenoj skrbi, pacijent je razvio tešku kliničku sliku covida-19 s akutnim respiratornim distres sindromom, nakon čega je intubiran i stavljen na respirator. Budući da su sve dostupne terapijske opcije bile iscrpljene te s obzirom na opsežnost upalnih promjena koje su zauzimale gotovo cijela pacijentova pluća, nadležni liječnički tim odlučio je pokušati pomoći pacijentu primjenom mezenhimalnih matičnih stanica", stoji u priopćenju.

Uz ostalo, navodi se da je postupak transplantacije mezenhimalnih matičnih stanica rađen tri puta u razmaku od nekoliko dana, a tijekom svakog postupka ordinirano je 106 mezenhimalnih matičnih stanica/kg pacijenta. Nakon postupka transplantacije mezanhimalnih matičnih stanica kliničko stanje bolesnika se značajno popravilo te je nedugo nakon primjene treće doze mezenhimalnih matičnih stanica bio skinut s respiratora te zatim prebačen s intenzivne skrbi na regularni odjel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povoljne promjene u kliničkoj slici pacijenta bile su praćene i mjerenjem ciljanih biokemijskih biljega. Nakon uspješnog bolničkog liječenja pacijent je otpušten na kućno liječenje gdje uspješno nastavlja svoj oporavak bez značajnih nuspojava na primijenjenu terapiju, priopćeno je.

Potrebna šira ispitivanja

Autori članka istaknuli su da je potrebno napraviti šira ispitivanja kako bi se aplikacija mezenhimalnih matičnih stanica uvela u rutinsku kliničku praksu za liječenje COVID-19 pacijenata s teškim akutnim respiratornim distres sindromom i drugim komplikacijama vezanim uz ovu bolest, sukladno sa smjernicama dobre kliničke prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeren sam da objavljeni rezultati predstavljaju novi doprinos u dizajniranju daljnjih kliničkih istraživanja, prijeko potrebnih za razumijevanje učinka mezenhimalnih matičnih stanica u liječenju covida-19 oboljelih s razvijenim akutnim respiratornim distres sindromom, ali i drugim komplikacijama. Čini me sretnim i ponosnim da u Hrvatskoj posjedujemo znanja i mogućnosti na osnovu kojih našim pacijentima pružamo zdravstvenu skrb koja je u samom vrhu svjetske medicine", rekao je prof. Primorac.

Dr.sc. Marko Strbad rekao je da je takav oblik terapeutskog postupka rezultat višegodišnjeg interdisciplinarnog rada biotehnologa, mikrobiologa i ostalih znanstvenika u Educellu. "Sada putem koncepta translacijske medicine u partnerstvu sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina želimo taj oblik liječenja učiniti dostupnim svima kojima je to potrebno", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U liječenje pacijenta kao i u eksperimentalnu primjenu mezenhimalnih matičnih stanica uz prof.dr.sc. Primorca, bili su uključeni doc.dr.sc. Sanda Stojanović Stipić, Dr. Mileva Frankić, prof.dr.sc. Ivo Ivić, doc.dr.sc. Daniela Marasović Krstulović iz KBC Split, dr.sc. Marko Strbad, dr.sc. LenartGirandon i dr.sc. Ariana Barlič iz Educell-a i Biobanke, doc.dr.sc. Irena Jukić i dr.sc. Ana Hećimović iz Hrvatskog Zavoda za transfuzijsku medicinu, dr.sc. Beata Halassy iz Laboratorija za imunokemiju i biokemiju Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu te dr. Vid Matišić i dr. Vilim Molnar iz Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo