ZAČUĐENA I ŠOKIRANA / Selak Raspudić sasula paljbu po HDZ-u: 'Pokidana je veza. Mi smo u paradoksalnoj situaciji...'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Osnovni problem u funkcioniranju Sabora je taj što je pokidana veza između Sabora i građana. Mi smo u paradoksalnoj situaciji da smo predstavničko tijelo građana, koje oni ne mogu smisliti', kaže Selak Raspudić

6.3.2023.
13:33
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Nezavisna zastupnica iz redova Mosta, Marija Selak Raspudić, požalila se na N1 televiziji da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković onemogućio da njen prijedlog uopće dođe na dnevni red i onda se cinično pokušao izvući proceduralnim objašnjenjem. Kazala je da bi Jadroković htio da njen prijedlog o reformi Sabora ode prvo na saborski Odbor za Ustav gdje HDZ ima većinu koja bi to glatko odbila, umjesto na dnevni red sjednice Sabora na kojem bi o njenom prijedlogu raspravljali svi zastupnici.

"To bi značilo, po njegovoj intepretaciji za koju smatram da je protuustavna, da samo parlamentarna većina može predložiti izmjene Poslovnika", rekla je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona smatra da bi kao zastupnica koja može predlagati zakone trebala moći predlagati i izmjene Poslovnika Sabora.

"Očekujem da Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav obrazloži to Jandrokoviću i donese odluku da mi imamo pravo predlagati izmjene Poslovnika”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Alternativa je diktatura'

"To nije jedno pitanje ili neka proceduralna zavrzlama, kao što izgleda. Alternativa je uistinu diktatura. To bi značilo da živimo u svijetu u kojem oporba nema pravo ni uputiti prijedlog. Ne donijeti prijedlog, ne izglasati prijedlog, nego niti uputiti prijedlog kako bi Sabor trebao izgledati", kazala je.

Na tvrdnju da se šef Sabora poziva na Poslovnik u kojem piše kako samo Odbor ima pravo predlagati promjene Poslovnika, Selak Raspudić je ponovila da Jandroković krivo tumači Poslovnik. Zastupnica kaže da je to samo opis uobičajenog, normalnog posla Odbora, a ne njegovo isključivo pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nigdje ne piše da Odbor za Ustav samo ima predlagati, nego da predlaže. To je njegov uobičajeni posao. Izgleda kako Jandroković ne tumači dobro Poslovnik, a ne poznaje dobro ni Ustav", smatra Selak Raspudić.

Začuđena je i šokirana time koliko Sabor loše funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osnovni problem u funkcioniranju Sabora je taj što je pokidana veza između Sabora i građana. Mi smo u paradoksalnoj situaciji da smo predstavničko tijelo građana, koje oni ne mogu smisliti", kaže Selak Raspudić podsjećajući na male ocjene koje Sabor redovito dobiva od građana.

Image
VATRENI OKRŠAJ U SABORU /

Selak Raspudić se žestoko posvađala s Jandrokovićem: 'Nemojte se smijati!'; Uključio se i Zekanović: 'Misli da je u Petom danu'

Image
VATRENI OKRŠAJ U SABORU /

Selak Raspudić se žestoko posvađala s Jandrokovićem: 'Nemojte se smijati!'; Uključio se i Zekanović: 'Misli da je u Petom danu'

'Pokidane' veze u Saboru

Kao primjer 'pokidanih veza' navela je institut zastupničkih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada, unatoč propisanom roku, na škakljiva pitanja ne daje odgovor. I ta pitanja ostanu visjeti u prostoru pa onda zastupnici prestaju postavljati pitanja, ili ne postavljaju kvalitetna pitanja. Građani to vide i kida se veza između građana i zastupnika", ističe.

Kaže da bi trebalo popraviti i sliku prazne Sabornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako to želimo popraviti, mora se propisati kvorum od trećine zastupnika koji moraju biti na sjednici", kaže.

Kritizirala je i kolege iz oporbe kazavši kako nikad nitko nije uputio prijedlog za promjenom Poslovnika, nego je to uvijek činio Odbor. Pa se zapitala je li oporba uistinu toliko inertna ili je eutanizirana načinom kako HDZ vodi sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu dati odgovor na to pitanje, ali mnogo toga što HDZ čini, način na koji Jandroković vodi sjednice, uzima sebi prostor, pozornicu za ekspoze, a ne daje zastupnicima pravo da mu odgovore, jer on se ne mora držati Poslovnika oni moraju, umrtvljuje oporbu i posljedica toga je to da je Sabor sveden na glasačku mašineriju Vlade, da nema nikakvu moć”, kazala je ljutita Selak Raspudić na N1.

'Moramo vratiti povjerenje u politiku'

Uvjerena je da se to može promjeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslovnik kojeg sam ja predložila čini ono ključno. Uvažava parlamentarnu demokraciju i podvrgava Vladu Saboru", dodala je.

Komentirajući slučaj Gabrijele Žalac, rekla je da se DORH na tom slučaju poskliznulo jer ne samo da prema europskim odredbama nije OLAF-u preda dokumente, nego je čekao poziv europskog javnog tužitelja nakon intervencije novinara da preda te dokumente. Smatra da je to posljedica lošeg kadroviranja. A rekla je i da ne misli kako se oporba isključivo fokusira na korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je slika koja preteže u javnosti jer negativne priče imaju jači publicitet", rekla je i dodala da je oporba imala niz konstruktivnih prijedloga, ali da se to teško probija u javnost.

"Pitam se koliko bi se ideja reforme Sabora probila u javnost da nije došlo do polemike između mene i Jandrokovića. Destrukcija je tek negacija postojećeg, a nama treba konstrukcija da vratimo povjerenje u politiku", zaključila je nezavisna zastupnica Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo