'TKO JE STALJIN, A TKO TROCKI' / Selak Raspudić oštro o sukobu Milanovića i Banožića, a o izmjenama zakona kaže: 'Oni se ne kroje prema osobnim simpatijama'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Istaknula je i kako je Banožić u kontradikciji sam sa sobom

2.5.2022.
13:09
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić za N1 je sukob predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića usporedila s onim Staljina i Trockija, a najavljenu izmjenu zakona o obrani nije htjela komentirati, jer, ističe, to bi bilo neozbiljno prije nego vidi same predložene izmjene.  

Ipak, istaknula je kako se "Zakoni kroje da bi ostali, a ne zbog pojedinaca". Osvrćući se na izjavu ministra Marija Banožića koji je danas kazao da nije spominjao izmjene nego samo Zakon koji je donio Zoran Milanović i kojim su 2013. smanjene ovlasti Predsjednika, Selak Raspudić je kazala da Banožić uopće nije siguran o čemu govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'EUROPA SE NAORUŽAVA' /

Božinović: 'Globalno, ovo je veći izazov nego '90. i '91'; Banožić tvrdi da ne žele smanjiti ovlasti predsjedniku, nego riješiti nedoumice

Image
'EUROPA SE NAORUŽAVA' /

Božinović: 'Globalno, ovo je veći izazov nego '90. i '91'; Banožić tvrdi da ne žele smanjiti ovlasti predsjedniku, nego riješiti nedoumice

'U kontradikciji je sam sa sobom'

"Ne zna koje su ovlasti predsjednika u zakonodavnom procesu. Istodobno, govori o poštivanju procedure koja je protuzakonita. Ako nešto poštujete, ne možete biti protuzakoniti. U kontradikciji je sam sa sobom. Neozbiljno je da kada imamo neke nedorečenosti u Zakonu o obrani, on ne može izaći s konkretnim prijedlozima", rekla je,  a situaciju je usporedila s onom u Sovjetskom savezu, nakon što se Staljin domogao vlasti.

"Vidimo da im je draže svađati se tko je Staljin, a tko Trocki, s obzirom na to da se očito međusobno brišu s fotografija i ostalih službenim događanja, što je bila ustaljena praksa u SSSR-u. Ovdje je samo pitanje tko je Staljin, a tko Trocki", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Druge zemlje su koristile veto za svoje interese'

Govoreći o Milanovićevu stavu kako međunarodnu zajednicu treba pritiskati da se promijeni izborni zakon u BiH, istaknula je da su mnoge druge zemlje u prošlosti koristile veto za svoje interese, dok Hrvatska nije niti jednom do sada.

"Ljudi uvijek strateške interese s onim što je agenda EU-a da bi se izborili za svoje interese. To zvuči radikalno. Ja nisam osoba koja je tako promiješala karte", kazala je Selak Raspudić, dodajući da bi ona prvo pokušala s tihom diplomacijom, a kada bi iscrpila sve druge opcije onda bi pokušali i s ovime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je Plenkovićeva agenda o problemima Hrvata u BiH samo deklarativna jer u praksi se nije promijenilo ništa.

"Doći će novi izborni ciklus, a Hrvati u BiH i dalje neće postojati kao politička bića koja su uspjela izabrati svog predstavnika", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo